премія

Нобелівську премію з літератури цього року не вручатимуть

04.05.2018

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Нобелівська академія ухвалила рішення відмовитися від вручення премії в галузі літератури в 2018-му році. Про це повідомляє прес-служба Академії.

 

Їм’я лауреата Нобелівської премії з літератури 2018-го року оголосять у наступному році, разом з лауреатом 2019 року.

 

Також повідомляється, що цьогорічну премію з літератури вирішили не вручати через скандали із звинуваченням, що пов’язані з сексуальними домаганнями. Таке рішення ухвалили через втрату довіри громадськості до Академії.

 

Як відомо, в листопаді минулого року 18 жінок звинуватили фотографа Жан-Клода Арно (чоловіка Катаріни Фростенсон – членкині академії) у сексуальних домаганнях. Ці випадки відбувалися у приміщеннях Академії. Пізніше Катаріну Фростенсон вирішили виключити з організації.

 

Раніше повідомлялося, що Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, перебуває на межі самоліквідації. Криза викликана тим, що три дійсні члени Шведської королівської академії, яка називає чергового лауреата, подали у відставку. Це письменник Клас Остергрен, літературознавець К’єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд, відомий, зокрема, своєю книжкою про Полтавську битву.

 

Крім цього, письменниця Сара Стрідсберг також заявила, що подумує про те, щоб вийти зі Шведської академії.