Читомо > Новини > Девід Франс став лауреатом премії The Baillie Gifford Prize

Новини

Девід Франс став лауреатом премії The Baillie Gifford Prize

18.11.2017 0 Автор:

Девід Франс отримав найпрестижнішу премію Великої Британії у сфері нон-фікшн The Baillie Gifford Prize за книжку про активістів у боротьбі зі СНІДом «Як вижити під час чуми» (How to Survive A Plague, David France). Про це повідомляє офіційний сайт премії.

640 сторінок «Як вижити під час чуми: внутрішня історія про те, як громадяни та наука приборкали СНІД» містять наукову, медичну та соціальну історію, пропонуючи читачеві одночасно особисте та глибоке розуміння кризи, пов’язаної з ВІЛ/СНІДом від появи хвороби й до середини 1990-х років, коли пацієнти отримали можливість порятунку завдяки появі комерційно доступної терапії. 2012 року світ побачив однойменний документальний фільм, якій зібрав низку нагород.

Це деталізований інсайдерський звіт про ключовий момент в історії ХХ століття, який змінив медичну науку в усьому світі. Автор переплітає наукові дослідження і людські історії.
.

david-france_Featured-Image

.
За словами членів журі, це «неймовірно важлива епічна історія, але водночас і детальна історія життя окремих людей. Це величезна боротьба людей зі складними обставинами, але в той же час книжка детально пояснює нам прогрес хвороби, виникнення й розвиток активістських рухів тощо. Також це історія про наукові пошуки терапії для хворих на ВІЛ/СНІД, про боротьбу за паліативну допомогу та багато інших важливих речей».

The Baillie Gifford Prize – це найпрестижніша щорічна британський премія за найкращу нон-фікшн книжку англійською мовою, опубліковану у Великій Британії. Конкурс відкритий для авторів будь-якої національності і охоплює документальні книжки широкої тематики: від політики й історії до спорту, мистецтва, подорожей, науки, а також біографії та автобіографії. Журі спочатку формує довгий список, потім – шорт-ліст, і нарешті оголошує переможця. Автор, чия книжка перемагає у The Baillie Gifford Prize, отримує винагороду у розмірі 30 тисяч британських фунтів стерлінгів (це майже 40 тисяч доларів), а кожен лауреат отримує по 1000 фунтів стерлінгів (близько 1300 доларів).

obkladynky1

Шорт-лист – 2017:

  • The Islamic Enlightenment: The Modern Struggle Between Faith and Reason, Christopher de Bellaigue (The Bodley Head)
  • How to Survive A Plague, David France (Picador)
  • Border: A Journey to The Edge of Europe, Kapka Kassabova (Granta Books)
  • An Odyssey: A Father, A Son and an Epic, Daniel Mendelsohn (William Collins)
  • To Be A Machine: Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the
  • Modest Problem of Death, Mark O’Connell (Granta Books)
  • Belonging: the Story of the Jews, 1492-1900, Simon Schama (The Bodley Head)

Нагадаємо, журі американської літературної премії National Book Awards оголосило переможців у 4-х номінаціях: художня проза, нон-фікшн, поезія та молода література.

Чільне зображенняthebailliegiffordprize.co.uk

Джерело: Літакцент

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe