китай

Китайський ринок-2018: радикальний бум на нон-фікшн

24.09.2018

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Поки ціни на книжки зростають і дитяча література починає демонструвати новий потенціал, кількість нових назв у списках китайських бестселерів зменшується, а старі хіти затримуються у чартах продажів. Такі тенденції можна побачити у звіті фірми з дослідження галузевої інформації OpenBook, який присвячено аналізу китайського книжкового ринку за перше півріччя 2018-го року.

 

Уповільнення зростання

Хоча книжковий ринок Китаю продовжує розвиватися найшвидшими темпами у світі, у звіті компанії йдеться про помірний спад протягом перших шести місяців поточного року.

 

Загалом китайський ринок роздрібної книжкової торгівлі (за результатами звіту OpenBook) стабільно розвивався протягом минулого десятиліття. У 2017-му році зростання досягло 14.55%, але у першій половині 2018 року вони впали до 10%.

 

Цифрова торгівля зберігає сильні позиції, обсяги зростання продажів в онлайнових магазинах Китаю, як і раніше, перевищують 20%. Фізичні книжкові магазини минулоріч досягли позитивних показників продажів, але у першій половині поточного року вже стали негативними.

Загальні показники свідчать про швидке і вражаюче зростання частки продажів, які контролюють онлайн магазини роздрібної торгівлі.

 

Якщо розглядати показники за виданнями, то обсяг загального зростання становить 2,53%. Між січнем та червнем 2018 року на ринку з’явилися 1,16 мільйона книжок. Минулого року загальна кількість проданих видань становила 1,89 мільйона.

У 2017 році на китайському ринку з’явилися 3 мільйони нових видань.

 

Читайте також: «Хто завоював Китай, той завоює світ»: тисяча й одна історія Alibaba Group

 

Зростання галузі дитячого книговидання

У першій половині 2018 року обсяги продажів дитячих книжок у Китаї зросли на 14,47% у порівнянні з минулим роком, але сам минулорічний показник зростання був вищим – 21,8%.

Частка дитячих книжок на ринку Китаю становила 8,72% у 1999-му році та 26,25% у 2017-му. Зараз прибутки зростають через навчальну програму Пекіну та послаблення у 2013-му році принципу «одна родина – одна дитина», завдяки чому сімейні пари тепер можуть заводити більше дітей.

 

Успіх біографій та політичних видань

Художня література для дорослих демонструє падіння. Обсяги продажів знизилися з 12,94% до негативного показника 1,21%. Але у першій половині цього року відбувалося стабільне зростання у галузі видання нон-фікшну, особливо книжок про політику, обсяги продажів яких зросли на 197,76% у порівнянні з минулим роком.

 

Обсяги продажів політологічних видань зросли на 146,28% протягом того самого проміжку часу, а продажі видань про законодавство і нормативні положення збільшилися на 94,44%.

Обсяги продажів біографій за перші шість місяців 2018-го року зросли на 17,18 відсотка порівняно з минулим роком. Одне з видань, яке сприяло зростанню популярності політологічних книжок і біографій – «Сім років освіченої молоді» Сі Цзинпін, видавництво Central Party School Press.

 

Читайте також: Юлія Орлова: «Азія відкрита до всього нового і хоче комунікувати»

 

Останні тренди

Міські книжкові крамниці

«Великі міські магазини» – це зазвичай фізичні центри роздрібної торгівлі площею 5 000 квадратних метрів, які мають понад 60 000 книг. Обсяги продажів у цих магазинах зросли на 10,9% у першій половині поточного року. Після появи та розвитку онлайн-магазинів з продажу книжок, великі міські магазини починають коригувати свої стратегії інвентаризації, розвиваючи вузькоспеціальні нішові категорії для підвищення активності споживачів.

Другорядні міста

Другорядні міста у Китаї – переважно столиці провінцій. Ця характеристика складається на основі економічного аналізу і залежить від активності споживачів, рівня доходів, інфраструктури тощо. До першорядних міст належать Пекін, Шанхай, Гуанчжоу та Шеньчжень. У цих першорядних містах вартість робочої праці та майна зростає, що сприяє виникненню жорсткої конкуренції. Але роздрібна торгівля у другорядних містах виглядає більш перспективно не лише щодо комерційних стратегій, але також й у зв’язку з вдосконаленням багатьох фізичних торгових центрів.

Довгостроковий ефект

У звіті OpenBook зазначається, що довгострокові продажі бестселерів зростають у період з січня по червень. Традиційно очікується, що 50 відсотків від обсягу продажів відходить до видань, які вже були в списку бестселерів, але, як видно з багатьох наших щомісячних чартів, давні фаворити викликають великий інтерес. Команда OpenBook зазначає, що понад 90 відсотків продажів належить довгостроковим фаворитам, і 52 відсотки прибутків надходять від продажу 1 відсотку наявних видань.

 

Зростання ціни на книжку

Ціни на папір швидко зростають через зростання вартості робочої сили. У звіті OpenBook зазначено, що середня ціна нової книжки у 2017-му році становила 75,62 юаня (10,94 долара США), що на 3 юані більше, ніж у 2016-му році.

У першій половині поточного року середня ціна нової книжки становила 88 юанів (12,73 долара США). Це на 13 юанів вище за середні показники 2017-го року.

 

Пошук нових творів

Наприкінці звіту OpenBook йдеться про те, що у чартах помітне поступове зменшення щорічної кількості нових видань. Вона зменшується на 2,16% щороку. Це відбувається через те, що ринок стає менш різноманітним. Загальна кількість нових видань у 2017-му році становила 16,39, і це у той час, як у 2010-му році цей показник був від 27-ми до 28-ми відсотків.

 

За інформацією щомісячних чартів, у розділі бестселерів існує певний застій через незначну кількість нових видань.

 

OpenBook стверджує, що у 2013 році більшість бестселерів були опубліковані протягом одного року. У 2017-му році лише 5 бестселерів зі списку «Топ-30» були опубліковані протягом поточного року, а більшість книжок чарту трималися на ринку понад 10 років.

 

Отже, жодне з видань, які були опубліковані у 2018 році, не потрапили у чарт «Топ-10» у категоріях «популярна художня література», «нон-фікшн» та «дитяча література».

 

Дані звітів щодо бестселерів стосуються 50-ти відсотків від загального обсягу продажів у Китаї. OpenBook оприлюднює дані щодо обсягів продажів понад 6 000 книжкових крамниць Китаю. У ці звіти включені загалом 3 496 фізичних книжкових крамниць провінцій і територій Китаю, за виключенням Тибету, Гонконгу, Макао і Тайваню.

 

Сьогодні в Китаї працює понад 500 видавництв. Більшість з них належать державі. Приватні видавці мають купувати ISBN для своїх видань у видавничої компанії, яка теж є державною установою. Це формує систему, в межах якої ISBN у будь-якому разі реєструється за державними схемами. Уряд затверджує кожну книжку, що видається в Китаї.

 

Читайте також: Пекінський книжковий ярмарок: зростання ринку, книжки-картинки та едьютеймент

 

Переклала Ольга Брагіна. За матеріалами publishingperspectives.com