бюджет

Комітет ухвалив пропозиції Мінкульту щодо збереження видатків на культуру

05.04.2020

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив пропозиції Міністерства культури та інформаційної політики щодо меншого скорочення видатків держбюджету на культуру у 2020 році. Про це повідомив член Комітету гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко під час онлайн-конференції.

У комітеті зазначили, що пропозиції, надані міністерством, були затверджені більшістю членів комітету і передані в бюджетний комітет. Серед них:

 

  • збільшити видатки на керівництво та управління в сфері культури та інформаційної політики в сумі 60 млн грн;
  • забезпечити Український культурний фонд коштами у сумі 450 млн грн, з яких кошти в сумі 394 млн грн використати на вже відібрані проєкти;
  • забезпечити на культуру, мистецтво, охорону культурної спадщини 157 млн грн;
  • зберегти 50 млн грн на виробництво кінопроєктів патріотичного спрямування;
  • на Інститут книги, підтримку книговидавничої справи – 110 млн грн;
  • на розкриття туристичного потенціалу – 50 млн грн;
  • на збереження історико-культурної та архітектурної спадщини – 25 млн;
  • збільшити на 20 млн грн підтримку національних театрів;
  • на Український інститут національної пам’яті – 21 млн грн.

 

Сушко також зазначив, що додатковим листом комітет надіслав пропозицію щодо збільшення на 3,9 млн грн президентських грантів кінодіячам.

 

Нагадаємо, що Міністерство фінансів вирішило позбавити фінансування Український інститут книги (150 млн грн), Український культурний фонд (500 млн грн), а також Держкіно (750 млн грн) та туризм (240 млн грн).

 

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення рішень до проведення консультацій.

Культурні інституції виступили з відкритим листом до уряду з проханням зберегти фінансування їхніх проєктів.

 

Пізніше представники всіх депутатських фракцій і груп Верховної Ради розкритикували запропоновані Кабінетом Міністрів зміни до Бюджетного кодексу, державного бюджету і створення стабілізаційного фонду, які передбачають також і радикальне скорочення видатків на культурну сферу.

 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв, що видатки на культуру будуть збережені, а Верховна Рада не підтримала законопроєкт під час голосування.

 

Водночас Американська асоціація з українознавчих студій (American Association for Ukrainian Studies, AAUS) закликала владу України переглянути рішення уряду про масштабне скорочення проєктних бюджетів культурних інституцій.

 

Джерело: Економічна Правда