втрати

Пішов із життя український культуролог Олександр Гриценко

05.04.2020

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

На 63-му році життя помер український поет, перекладач, культуролог, колишній директор Українського центру культурних досліджень Олександр Гриценко. Про це повідомляє видання zbruc.eu.

Причиною смерті став інсульт.

 

Олександр Гриценко народився 29 серпня 1957 року у місті Ватутіне на Черкащині. Здобував освіту на факультеті кібернетики Київського університету ім. Шевченка. З 1990 року і до 1993-го працював редактором у журналі «Всесвіт».

 

У 1993 році відгукнувся на запрошення міністра культури Івана Дзюби й прийняв посаду радника міністра. У Міністерстві культури підготував Концепцію державної культурної політики. Із 1994 року працював в Українському центрі культурних досліджень; фактично, і створив УЦКД. Згодом очолив центр і керував ним майже п’ятнадцять років. Там він став ініціатором підготовки видання «Нарисів української популярної культури» (1998) і багатьох інших книжок.

 

В останні роки життя – старший науковий працівник Інституту культурології НАМ України. Автор культурологічних праць, літературно-критичних статей, упорядник наукових збірок та праць з культуролічних проблем.

 

Вірші Олександра Гриценка друкувалися у періодиці, антологіях «Вісімдесятники» (Едмонтон, 1990), «Молоді поети України” (Москва, 1991), Rybo-Wino-Kur (Варшава, 1994) та інших.

 

Переклав з англійської і польської мов поетичні твори Емілі Дікінсон, Вітольда Ґомбровича, Томаса Стернза Еліота, Едварда Каммінґса; переклав роман Ґомбровича «Порнографія» («Всесвіт», 1992, №10), книжку «Українці: Несподівана нація» Ендрю Вілсона.

 

У 2017 році видав іронічну книжку про літературу кінця 1980-х років «Пегаси перебудови», котра зібрала написані наприкінці вірші, пародії та статті. Стипендіат програми Фулбрайта (університет штату Пенсильванія, 1997), Центральноєвропейського університету (Будапешт, 2000), Міжнародної програми досліджень політики (Будапешт, 2002).

 

Раніше повідомлялося, що помер поет Микола Пшеничний, український поет, видавець, краєзнавець, громадський діяч із Рівненщини.

 

Джерела: Збруч, Українська літературна газета