підбірка

5 книжок від Яніни Соколової, які заспокоять і надихнуть

09.08.2020

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Ловимо літо за хвіст і повертаємо на Читомо рубрику, яка була дуже популярною на нашому архівному сайті – «Література на літо». Щонеділі готуватимемо для вас книжкові рекомендації від різних знаменитостей: музикантів, акторів, спортсменів, журналістів, політиків. Починаємо із журналістки, телеведучої, акторки Яніни Соколової. Вона погодилася нам розповісти про те, як обирає для себе книжки і які актуальні для неї саме сьогодні.

 

Книжки, які з’являються в моїй бібліотеці, потрапляють до мене двома шляхами: перше – це інтуїтивна покупка. Я часто заходжу в магазини, зокрема, книгарню «Є» (це моя улюблена книгарня, недалеко від дому), щоб поновити бібліотеку – з огляду на мій настрій або бажання поповнити знання у певній галузі. Це така радше емоційна покупка.

 

Другий шлях – коли я чую про якусь книгу від друзів, ЗМІ, Facebook (я підписана на колег- журналістів і письменників, які час від часу щось радять). Я прислухаюся до цих порад і якщо мені резонує тема і опис людини, якій довіряю, я приходжу в книгарню і купую або замовляю книжку в інтернеті.

 

Для мене важливий і зовнішній вигляд книжки. Так сталося в нашій країні, що всі видавництва, які слідкують за сенсом, за змістом книжки, зазвичай звертають увагу й на оформлення.

 

Мої улюблені видавництва: це Видавництво Старого Лева, «Основи» та «Книголав». Власне, у видавництві «Книголав» вийшла наша з Ольгою Купріян книжка «Я, Ніна».

 

Це три видавництва, які я найбільше ціную і купую їхні книжки. Ну і, звичайно, Книжковий Арсенал. Я одна з перших, хто потрапляє на нього у перші ж дні, і виходить з такою кількістю книжок, якої вистачить на пів року точно, а то й на рік.

 

Багато купую дитячої літератури. У мене двоє синів і ми багато уваги приділяємо читанню. Зараз на канікулах у них щодня є година читання з бабусею, ми уважно стежимо, щоб дотримуватися цього правила.

Селесте Інґ. Несказане (Наш Формат, 2016)

 

Читачі, мабуть, чули про фільм, який зараз у всіх на вустах і який за рейтингами перебив навіть серіал «Велика маленька брехня» – «Всюди жевріють пожежі». Авторка сценарію цієї стрічки – Селесте Інґ.

 

«Несказане» – це книжка про родинні стосунки між мамою та донькою. Це дуже глибока книжка, в якій ми спостерігаємо важкий період у житті мами, головної героїні. І через вуста та почуття доньки, спостерігаємо за формуванням нових сенсів в її житті.

 

Загалом, потрясіння, які стаються в нашому житті, дуже часто змінюють нас на краще, дають можливість жити сьогоднішнім днем і цінувати те, що у нас є.

 

Думаю, читачі, які ознайомляться з цію книжкою зрозуміють, про що я. І вона надихне їх так само, як надихнула мене.

Олівер Сакс. Стрімголов. Історія одного життя (Наш Формат, 2016)

Це книжка, яку я часто перечитую на вихідних. У мене одразу виникає асоціація з українським однойменним фільмом, який, хоч і не має до книжки жодного відношення, я все ж раджу читачам подивитися.

 

Це книжка відомого психіатра, який дуже простою мовою розповідає, як працює наш мозок у критичних ситуаціях і чому «ненормальність», яка трапляється з нами по життю, є насправді становленням. У книжці є багато самокопань та інтимних речей, пов’язаних зі сексом, коханням, втратою віри в себе.

 

Ця книжка зараз зі мною – на тлі подій, які відбуваються в країні і світі, коли інколи нам здається, що ми живемо у якомусь сюрреалізмі, що хтось це все наче вигадав навмисне і взяв нас піддослідними. Час від часу аналізую те, що стається з моїми знайомими та друзями, їхні депресивні стани, небачення певності майбутнього, катаклізми в особистому житті. Зараз це є майже у всіх, одиниці не переживають важкий період.

 

Тож мені здається, що ця книжка заспокоїть і дасть відповіді на запитання, які довго хвилювали вас самих.

Олег Сенцов. Другу також варто придбати (Видавництво Старого Лева, 2020)

Цю книжку подарував мені сам Олег. Я тільки почала її читати. Сюжет не розповідатиму, щоб не спойлерити, але скажу, що це цікава історія, в якій ми спостерігаємо переживання доволі талановитого головного героя на тлі родинних стосунків, поразок, втрат і можливостей.

Лесь Подерв’янський. Таємничий амбал (ФОП Вольф Ю. В., 2017)

Це ще один подарунок автора. Книжка написана у його звичній манері, тому, думаю, ви точно не засумуєте. Це історія подорожі, випробувань та гумору, з яким головний герой сприймає все, що відбувається навколо нього.

 

Коли я читала книжку, мені здавалося, що з цим таємничим амбалом Лесь асоціює самого себе. Тому ті, хто хоче дізнатися, хто такий Лесь Подерв’янський, обов’язково її прочитайте.

Андрій Усачьов. Знаменита собачка Соня (Школа, 2019)

З дітьми ми багато читаємо. Зараз мій молодший син Мирон особливо вподобав собі історію про песика Соню.

 

Книжка написана дуже іронічною мовою, я б навіть сказала недитячою. Таке враження, що її писала доросла людина для таких же дорослих. У ній є моменти емпатії, про яку ми часто забуваємо, живучи у вирі шаленого ритму.

 

У час, коли діти не вилазять з гаджетів, завдання батьків – міксувати світ гаджетів і світ книжок, в якому є дуже прості, але дуже тонкі уроки життя.

 

Загалом мені здається, що читання – це зараз те, що може нас врятувати від депресії, від опускання рук у критичних ситуаціях і те, що нас розвине, як ніщо інше. Особливо в період карантину та відпусток раджу побільше читати. Впевнена, що 5 книжок на літо зроблять вас трохи кращими.

 

Читайте також про 5 книжок, які рекомендує прочитати під час літньої відпустки Білл Гейтс.