Читомо > Новини > 10 історій випускників Літшколи

Новини

10 історій випускників Літшколи

22.07.2014 0 Автор:

Незабаром відбудеться ювілейна V Літня літературна школа в Карпатах, реєстрація учасників якої триває до 25 липня включно. За 5 років існування проекту «Центр літературної освіти» випустив у світ багато молодих літераторів, які продовжують розвиватися та підкорювати «літературні вершини». «Читомо» запитало у десятьох випускників Літшкіл різних років про враження від проекту та вплив Літшколи на подальші успіхи та літературну діяльність.

 Василь Карп’юк

(1-а Літшкола)

.

10522537_810688832283262_1853468042_o Мені найбільше сподобалося місце проведення (на горі в селі Микуличин, перша Літшкола була наметовим табором – ред.) і організація побуту. Все було в наметах на карпатській полонині. Неподалік пастух випасав овець. Серед учасників були розподілені обов’язки – щодня певні люди чергували і носили дрова, готували їжу… А тарілки треба було мити у струмку. Єдиний миючий засіб – пісок з дна, бо цю ж воду п’ють вівці і не можна хімічних засобів. А спали учасники в наметах. Лекції проходили на кариматах під смереками. Це запам’яталося. А вплинула школа на мою діяльність так, що я одразу одержав мережу знайомств. Саме знайомства, неформальне спілкування – найбільша користь. Надалі ці зв’язки виявляються в найрізноманітніших формах найрізноманітнішої співпраці. З того часу мені трохи пишеться. Різні публікації. Створили з друзями літературну агенцію. Активно працюємо в мистецькій сфері, видаємо книжки, проводимо читання. Ще одна гарна участь – разом з однодумцями організовуємо резиденцію для молодих україномовних письменників “Станіславський феномен”.

____________________________________________________________________________________________

Ольга Прохорчук

(1-а Літшкола)

.

10505173_10152566006844095_618190898974801709_o Школа вплинула на мене доленосно. Саме на ній я познайомилася із майбутнім видавцем моєї першої збірки, Василем Карп’юком, який на той час іще навіть не займався видавничою діяльністю. А ще на Літшколі я зустріла людей, через яких потім надходили запрошення виступати на фестивалях і літературних читаннях. Так що в плані налагодження зв’язків, Літшкола – надзвичайна річ.

Чотири роки після Літшколи – це ще кілька десятків віршів і прозових замальовок у записниках, багато літературних фестивалів і поетичних вечорів, декілька конкурсних відзнак і різноманітні публікації.

Але, найголовніше, – це перша власна збірка, “Привези мені сонця”, що вийшла у травні 2014 року в Літературній аґенції «Дискурсус».

_________________________________________________________________________________________

Томаш Деяк

(2-а Літшкола)

.

unnamed

Під час своєї Літшколи я планував видавати свою першу збірку, за ці 5 днів моє бачення збірки змінилось майже на половину. В результаті я нафандрайзив спонсорських грошей на збірку і видав її до Форуму видавців. Звісно, у фандрайзингу Літшкола мені не допомогла, але концептуально збірка сильно виграла. Зміни торкнулись дизайну, змісту, редагування віршів стало дещо іншим, змістився смисловий акцент. Щодо успіхів. Їх небагато, бо я автор у собі, поза тусовками та іншим. Але кілька разів відмічали на конкурсі «Смолоскипа» та увійшов у десятку фіналістів на конкурсі від видавництва «Крок». Тепер-от вірші друкують у журналі «Дніпро» та вийшло кілька сторінок інтерв’ю і віршів у журналі «Культура».

Сподіваюся, на більше. Наразі готова друга збірка, чекає видавця, майбутні досягнення пов’язую саме з нею.

_________________________________________________________________________________________

 

Мар’яна Максим’як

(2-а Літшкола)

.

marianna_maksymyak

Мені пощастило бути учасницею другої літшколи, котра відбувалась у селі Колочава на Закарпатті. Власне тепер розумію наскільки вдало була підібрана локація для проведення школи: найкращі гори, в яких мені доводилось бувати в житті, й, мабуть, найкраще оточення, прекрасні люди.

Найважливіше, що сталось після участі у Літшколі – це видання збірки моїх поезій. До того у мене були численні сумніви, чи варто це робити, але повернувшись зі школи та переваривши все, що було почуто там, вирішила, що варто докласти сил й таки спромогтися на видання збірки. Що власне й сталося. Я задоволена результатом, бо це хай маленький, але певний крок для молодого поета.

Головні досягнення після Літшколи – видання збірки, участь у багатьох міжнародних літературних фестивалях, диплом одного з найкращих відеопоетичних фестивалів в Україні, участь у літературній школі вже як лектора. Список немалий, але працювати ще потрібно дуже багато для хорошого і якісного рівня.

_________________________________________________________________________________________

Дмитро Шостак

(3-я Літшкола) 

.

unnamed (1) Літшкола залишила багато яскравих вражень, купа цікавих людей серед студентів, лектори–мегамозки, лекції, що відкривають очі на принципи влаштування літературного процесу та ринку, вечірні «умнякові» балачки за коньяком, паперові трембіти, моя перша публіка, яка радо слухала й просила ще. Карпати. Карпати! Проте, найбільше враження, надбання та кайф, який я привіз із Літшколи — це, без перебільшення, найбільше кохання мого життя (учасниця 3-ї Літшколи – Ольга Нестор). Днями ми з коханою заручилися.

Серед студентів та організаторів (що не дивно) виявилися заповзяті підприємливі люди, які в подальшому пропонували та організовували мої читання для дітей.

З декотрими лекторами я досі підтримую контакт, вони заохочують і дають поради щодо літтворчості й того, як її опублікувати. Стосовно власне літературної діяльності, то після Літшколи разом з вагоном розумних слів і порад я привіз великий напилок і високу планку вимог до власних творів. Відтоді шліфую і нарощую якість. Кращого досвіду важко бажати.

_________________________________________________________________________________________

.

Наталя Єрьоменко

(3-я Літшкола)

.

наташ наташ2 Запам’яталося, що довкола було дуже гарно і спокійно. Що не було інтернету (чи в мене не було з собою комп’ютера?) і було багато часу бути з собою. Що була атмосфера дитячого табору і кожну трапезу я проводила з іншими людьми за столом. І ще якраз тоді я горіла ідеєю видавати свій черговий-журнал-про-культуру і намагалася зловити десь неформально між лекціями Завена Баблояна і випитати у нього все.

Літературні успіхи після Літшколи – у 2012 році перемогла на конкурсі Молода Республіка Поетів. 2013 рік теж був класним – Форум Видавців видав мою збірку “Реверс”, а Поліна Городиська долучила до проекту “Жіноче коло”. У 2014 публікувалася в альманахах “Небесна сотня: антологія майданівських віршів” та “Majdan! Ukraine, Europa”. А ще стала магістром журналістики.

_________________________________________________________________________________________

Ната Коваль

(3-я Літшкола)

.

10456233_715527861848192_8698726706187018574_n

Поїздка на Літшколу виявилася повною пригод та нових знайомств. Я  набралася сили та натхнення, знайшла однодумців, з якими після Літшколи організували творче об’єднання “Бункер”, де учасники третьої Літшколи могли публікувати свої тексти. Ми і зараз досить часто спілкуємося, здибаємося на усіляких культурних акціях.

Щодо літературної діяльності, то завдяки Літшколі я стала ще більше заглиблюватися у літературу.

За два роки встигла покерувати літгуртком “Ровер” в Острозькій академії, де на той час навчалась, організувати літвечори багатьох письменників, взяти участь у фестивалях “Просто неба”, Форумі видавців, Книжковому Арсеналі, Фестивалі сучасної музики та літератури в Тернополі; отримати першість літконкурсу “Витоки” у номінаціях “проза” та “літературна критика”. Словом, рухаюся і розвиваюся, бо є куди.

_________________________________________________________________________________________

 Марта Мохнацька

(3-я Літшкола) 

.
marta_mohnackaЛітшкола стала своєрідною знаковою межею у моєму житті. Прояснився вектор подальшого розвитку, з’явилися свіжі ідеї і рішення для розв’язання давно закинутих проблем.

Після Літшколи я взяла участь у кількох поетичних слемах у Львові і Чернівцях, у мистецьких проектах різних форматів, долучилася до створення музично-літературного осередку у Кам’янці-Подільському, стала співавтором чотирьох поетичних збірок, перемогла у голосуванні на Нараді творчої молоді (Ворзель, 2013). Стала дипломантом поетичного фестивалю «Ватерлінія» (Миколаїв, 2013), а також фіналістом «Молодої республіки поетів-2013». Отримала відзнаку НСПУ «Поетичне відкриття року».

Безперечно, кожним з цих досягнень я завдячую саме Літшколі, яка слугувала поштовхом для розвитку та авторського самовдосконалення.

_________________________________________________________________________________________

Світлана Дідух-Романенко

(4-а Літшкола)

.

10564757_697786713621732_1036117029_n Літшкола в Карпатах – це якесь суцільне відчуття свята. Навіть навчання не сприймається як «обязалівка», настільки цікаво слухати. А те, що з лекторами можна потім неформально спілкуватися після занять, питати поради, вислуховувати їх роздуми, спочатку взагалі видавалося чимось нереальним.

Надзвичайно цікавим було завдання розробити і представити власний книжковий проект. Справжні видавці оцінювали нашу роботу. Учасники в групах під час колективної роботи здружилися, зараз продовжуємо спілкуватися.

Окрім того, літшкола дає розуміння, що насправді є так званий укрсучліт. Тобі дають ключа, ти знаєш, де замок, але ніхто замість тебе не піде відкривати тобі двері у світле літературне майбутнє.  Однак в голові чітко вимальовується план подальших дій, а це набагато краще, аніж сидіти з текстами під пахвою і скиглити, що ти невизнаний геній.

Я жила в своєму замкненому світі, писала тихенько вірші. А хотілося якого розвитку, хотілося читати і слухати, бути в літературному середовищі. І отримала, чого хотіла: знання, спілкування, отой самий ключ до замка. Тепер виступаю на різних фестивалях, публікуюся в колективних збірках, далі продовжую самоосвіту, готуюся видати нову збірку, знаю, як просуватиму її.

_________________________________________________________________________________________

Олеся Венгринович

(осіння літшкола)

ю

10552257_723150147752630_545522150_oПісля Літшколи я переглянула те, що я пишу, переоцінила ціль твору відносно аудиторії. На літературній школі були лекції, де нам пропонували визначитись для чого і для кого ми пишемо. Тому після перегляду своїх творів, я зрозуміла, що частина їх тільки для мене. На школі я спланувала свою збірку, організувала матеріал. На даний час твори зверстані, проілюстровані і чекають ще однієї редакції.

Наразі можу похвалитися розширенням своєї читацької аудиторії, розширенням свого кола спілкування в літературних колах і кількома вже спланованими та визріваючими проектами.

Також було кілька десятків виступів на різноманітних фестивалях.

Нагадаємо, 11-16 серпня в Карпатах відбудеться ювілейна V Літня літературна школа.  Більше інформації за посиланням.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe