Читомо > uncategorized > Афонін: На участь у Франкфурті видали понад мільйон гривень

uncategorized

Афонін: На участь у Франкфурті видали понад мільйон гривень

03.06.2015 0 Автор:

Щодо участі України у цьогорічному Франкфуртському міжнародному книжковому ярмарку.

Трошки сумної історії про участь нашої країни у цьому престижному всесвітньому книжковому форумі.

Вперше представники української влади побачили, ЩО ЦЕ у 2003 році, коли члени УАВК власним коштом “вивезли” тодішнього Голову Держкомтелерадіо Івана Чижа у Франкфурт. Він був просто шокований масштабами цього найбільшого у світі свята книги і увагою найбільших світових інформагентств до нього. Після повернення Іван Чиж подав заявку на включення до Державного бюджету на 2004 рік фінансування участі України у ярмарку національним стендом. Кошти були виділені на стендову площу у… 24 кв. метри і на фінансування поїздки 4 представників того ж Держкомтелерадіо.

Варто сказати, що уже в ті часи Грузія, Литва, Естонія мали національні стенди понад 100-150 кв.метрів з власним, а не стандартним, дизайном та представляли обширну інформаційно-культурну програму на весь час роботи виставки. Росія взагалі брала стенд 300 кв. метрів, а в окремі роки і 500, та везла до 100 представників культурної спільноти, авторів, видавців, ілюстраторів тощо.

Щодо України, то вона за всі роки, окрім стенду розміром від 18 до 36 (один раз у 2008 році) кв. метрів, з досить випадковим підбором книжок і доповненням стандартної комплектації стенду портретами президентів України, рушниками і віночками, не спромоглася нічим іншим здивувати цивілізований світ.

Читайте також: Українці на книжкових виставках у Турині, Стамбулі і Парижі

Вигляд стенду і його наповнення викликали швидше здивування у відвідувачів, ніж захоплення і бажання ближче познайомитись з книжковою культурою України. Зазвичай ніякого інформаційного супроводу такої участі не було і не передбачалось, окрім досить справедливої критики й обурення вітчизняних ЗМІ вже по факту.

Останні два роки у державному бюджеті кошти, навіть на таку “участь”, не виділялися взагалі. Фактично українська влада відмовилась від використання можливостей світового форуму для потужного донесення до громадян світу об’єктивної інформації про історію, культуру, традиції та літературу України. І навіть війна з Росією та демонстративно-брехливе обливання брудом нашої країни кремлівськими пропагандистськими ЗМІ в світових інформаційних системах не “сподвигло” нинішніх очільників держави на думку щодо використання Франкфурту як світового майданчику для виходу на світову арену з інформацією про справжню, а не фальсифіковану московськими рупорами Україну і донести цю інформацію одночасно до безпосередніх виробників такого найважливішого інформаційного продукту, як книга, з більш ніж 100 країн світу.

Читайте також: Tbilisi Book Days: ілюстрації Ірану,

грузинські видавці й участь України

Тому УАВК і вирішила спонукати владу до більш активних дій з популяризації, створення позитивного іміджу України у світі через повноцінну, а не “скалічену”, участь національним стендом на Франкфуртському ярмарку. З цією метою було підготовлено та направлено декілька обґрунтованих звернень до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, лідерів парламентських фракцій з приводу необхідності участі України у цьому заході. Думаю, ви неодноразово зустрічали наші публікації та інтерв’ю з цього приводу у вітчизняних ЗМІ та соціальних мережах. Вимога до виділення коштів на організацію участі України гідним стендом з потужними програмою та інформаційним пакетом були вписані і в протокольне рішення Міжвідомчої комісії при Кабінеті Міністрів, засідання якої відбулося 26 березня нинішнього року.

Хоча і після засідання комісії я як президент УАВК продовжував атакувати зверненнями непоступливі Мінфін та Мінекономрозвитку, віце-прем’єр-міністра В. Кириленка та голову Держкомтелерадіо О. Наливайка. І, нарешті, 27 травня у телефонній розмові Кириленко повідомив мені, що отримано згоду фінансово-економічного блоку уряду на виділення 1 млн 100 тис.гривень на оплату 100 кв.метрів виставкових площ та розроблення концепції, дизайну стенду та програми делегації, яка представлятиме Україну цьогоріч у Франкфурті. Він також запевнив, що найближчими днями буде прийнято відповідну постанову уряду з цього питання.

Читайте також: 10 найбільших книжкових ярмарків світу-2015

Для підготовки гідної участі Украіни у Франкфуртському ярмарку вже зараз при Держкомтелерадіо створено робочу групу, до складу якої увійшли: Олександра Коваль, Ольга Жук, Костянтин Родик, Анетта Антоненко, Костянтин Кожем’яка, Володимир Карасьов, Олександр Красовицький, Юлія Орлова, Артем Лобанов, Олексій Кононенко (Держкомтелерадіо) і я.

Найближчими днями відбудеться друге засідання робочої групи з метою:

– підготовки концепції стенду та його дизайну;
– розроблення пропозицій щодо програми участі української делегації у форумі та складу самої делегації;
– підготовки пропозицій щодо інформаційного пакету, який повинен бути представлений у Франкфурті.

А саме:

а) каталог українських видавництв з усіма їхніми координатами та спеціалізацією (англійською мовою);
б) каталог творів українських авторів, рекомендованих для перекладу мовами світу (за поданням видавництв);
в) інформаційні матеріали про історію та літературне надбання Украіни;
г) звернення до видавців світу від українських видавців про підтримку та налагодження співпраці в питаннях авторського права тощо.

Засідання робочої групи будуть протоколюватись і доводитись до відома громадськості. Робоча група позитивно реагуватиме на ваші пропозиції з усіх вищезазначених питань, які ви можете вносити на сторінку відкритої у ФБ групи “Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів”.

Ось така ситуація на сьогодні щодо Франкфурту.

Читайте також: Франкфурт-2014 із українськими видавцями,

але без національного стенду

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe