Читомо > uncategorized > BRAK: менше не значить гірше

uncategorized

BRAK: менше не значить гірше

30.06.2017 0 Автор:

Братиславський книжковий фестиваль «BRAK», що цього року відбувався 1-4 червня, кардинально відрізняється від празького «Світу книги» та київського «Книжкового Арсеналу» – подій співвимірних за кількістю і розмаїттям представлених видавців, письменників і заходів. Якщо протягом місяця відвідати три книжкові фестивалі, то мимохіть починаєш їх порівнювати, шукаючи позитивні та негативні риси. І вже само по собі це чудово – мати вибір і знати, що можеш ним скористатися.

.

Фестиваль «BRAK» був заснований у 2013 році за ініціативи словацького малого видавництва з однойменною назвою і зорієнтований насамперед на подібний контингент – малі видавництва, насамперед зі Словаччини та Чехії. Це люди, які роблять красиві книги, що часто мають малий тираж і вищу за середню вартість, але при цьому є найкращими із можливої продукції. На «BRAK» ви не знайдете великі корпорації, націлені на багатотисячні тиражі та мільйонні продажі – але знайдете коло друзів, натхненників, можливо, навіть фанатів книжкової справи.

Читайте також: Книжковий Арсенал-2017: дискусії й виставки у фокусі, переговори у розфокусі
.

18893276_660606990817092_6222713852182382334_n

.
Серед словацьких видавців – це насамперед засновники фестивалю, видавництво «OZ BRAK», яке видало минулого року популярну і ціновану книгу «Втеча» Марека Вадаса про пригоди хлопця і його пса. Це ж видавництво у 2015 році випустило в світ словацьку версію «Війни, що змінила Рондо» від ВСЛ. Найкрасивішою словацькою книгою минулого року стало видання «Невидимих міст» Італо Кальвіно від легендарного видавництва «Artforum».
.

.
Це видавництво має також власну книгарню, його керівниками й натхненниками є родина Міхаловців, засноване воно було у 2007 році. Видає книги для дітей і дорослих, оригінальні словацькі книги (наприклад, «П’ятий човен» Моніки Компанікової) та перекладну літературу (тут не можу не згадати «Тигра Тома Трейсі» Вільяма Сарояна – фантастично красиве видання). Вартують уваги й книги видавництва «Absynt», що орієнтоване на нон-фікшн (вийшли там, наприклад розмова з Юрієм Андруховичем, серія «Прокляті репортери», книги Світлани Алексієвич). Окремо на фестивалі були представлені нагороди, за якими можна стежити за словацьким книжковим ринком, інституції (наприклад, Інститут театру, Літературно-інформаційний центр), часописи («Vlna», «Nota bene» тощо).

1494491915-william-saroyan--tracyho-tiger--01 1494491915-william-saroyan--tracyho-tiger--02 1494491915-william-saroyan--tracyho-tiger--03

Загалом словацький книжковий ринок доволі тісно пов’язаний із чеським – книги, часописи, письменники, видавництва з легкістю перетинають умовний державний кордон між цими країнами. Тож на фестивалі у Братиславі можна було побачити чеських видавців (згадані у празькому репортажі «Baobab» і «Labyrint», або ж «V?trn? ml?ny», що відоме в Україні завдяки організації Місяцю авторських читань) і чеські часописи («А2»). Спільні чесько-словацькі дискусії й читання відбуваються без перекладу, у часописі, підготованому до фестивалю, матеріали також подано двома мовами.

Читайте також: Літературний фестиваль у Бірмінгемі: як книжкова сфера змінює місто

На «BRAK»у не знайде і безлічі подій, в яких можна часто загубитися – як це буває на великих фестивалях. Події – дискусії, читання, воркшопи, концерти – відбуваються по одній, не перекриваючись. Серед зарубіжних гостей – француз Жан-Мішель Геннасія (роман «Клуб невиправних оптимістів»), аргентинець Альберто Мангель, поляк Яцек Гуґо-Бадер, чех Міхал Айваз та інші. У музичній програмі, наприклад, піаніст Лубомір Мелник із Канади та чеський «Agon Orchestra» з програмою, присвяченою словацькому авангардистові Міланові Адамчаку.
.

18839267_660608804150244_4506694801856622179_n

.
Попри невеликі розміри фестивалю, на ньому знайшлося місце для українських авторів і видавців. Окремим стендом було представлено «Видавництво Старого Лева», на якому можна було побачити найкрасивішу книгу (за оцінками журі Книжкового Арсеналу) – «Супергероїв» Олени Гусейнової, «Коханця леді Чаттерлей», дитячі книги, зокрема і «Голосно, тихо, пошепки» від «Аґрафки», що вже раніше почала підкорювати словацький ринок.

Читайте також: Оголошено переможців конкурсу на найкращий книжковий дизайн 2017 року

На цьому фестивалі всі всіх знають – організатори, видавці, автори, читачі, відвідувачі. Це місце для своїх і для обміну «своїми» думками та ідеями. Красиві книги для насолоди – так можна коротко описати фестиваль «BRAK».

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe