Читомо > uncategorized > Книжки для маленьких птахолюбів: танець з пінгвіном, пташині скоромовки і лиса гуска

uncategorized

Книжки для маленьких птахолюбів: танець з пінгвіном, пташині скоромовки і лиса гуска

07.07.2016 0 Автор:

Літо – чудова пора, щоб відкрити малечі неймовірний світ пернатих. І найкраще це робити з доброю книжкою в руках. Найулюбленішими птахами авторів, ілюстраторів, видавців та малих читачів залишаються пінгвіни. Потрапили до нашого огляду й інші птахи, зокрема павич від українських та американських видавців і навіть лиса гуска. 

Щороку на полицях книгарень по всьому світі з’являється багато кумедних і пізнавальних видань про птахів, але Читомо обмежилося десятком видань про пернатих і дзьобатих, інакше список був би безкінечним. 

Оксана Лущевська. Пава з павенятами

Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 12 с.

pava_z_paveniatamy_0

«Видавництво Старого Лева» цієї весни видало одразу кілька нових книжок-картонок для малечі від народження і до 3-х років. Дві з них – про птахів. «Пава з павенятами» Оксани Лущевської – це книжка-гра.

Завдяки новинці дітки дізнаються не лише про родину павичів, а й навчаться розрізняти праву і ліву руку. Крім того, це весела забавка, яка розвиває уяву, адже в ній дитячі долоньки виступають то павою, то деревом, то високою травою, а то й зливою.

П†Ґ† І ѓ†Ґ•?пв†ђ®_2

Чудові ілюстрації створила художниця Олеся Магеровська. Формат книжки дозволяє брати її з собою на прогулянку, у мандрівку чи у поліклініку, де весела гра з павою і павенятами відволіче малечу від нелегкого сидіння в черзі. Якщо коротко – книжка на всі випадки життя.

П†Ґ† І ѓ†Ґ•?пв†ђ®_3

Пташині скоромовки

Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 12 с.

skoromovky

Ще одна нова книжка-картонка від «Видавництва Старого Лева» – це «Пташині скоромовки». Проілюструвала новинку Марися Рудська, художниця, відома своєю любов’ю до птахів. Ця книжка допоможе малюкам у вимові складних слів і буквосполучень (це окрім того, що вчити скоромовки і змагатися один з одним у їхній швидкій і правильній вимові – це завжди весело).

Пташині скоромовки-3

Пташині скоромовки-4

А ще – познайомить із різними птахами. Художниця показала пернатих з гумором і у зрозумілих для дитини щоденних ситуаціях. І хоча курка тут носить намисто, ворона – капелюх, а ґави стрибають на скакалці, всіх птахів легко впізнати. А отже завдяки новинці найменші читачі навчаться розрізняти різних пташок і упізнавати їх згодом під час прогулянок. Чим не гарний початок для знайомства з цікавим і різноманітним пташиним царством?

Читайте також: Марися Рудська: Хочу створити книгу про птахів українських міст

Molly Idle. Flora and the Penguin; Flora and the Peacocks

San Francisco: Chronicle Books, 2014; 2016. – 40 p.

Molly Idle

У попередньому огляді «пташиних» книжок особливе місце займала несамовито рожева і з усіх ракурсів прекрасна книжка Моллі Айдл «Флора і Фламінго» (2013-й рік видання) – про дружбу дівчинки Флори і фламінго, якого вона зустрічає під час купання у басейні.  Без тексту, але з великою кількістю рухливих елементів і чудовими ілюстраціями, книжка з першої сторінки захоплює своєю динамікою і красою дій, що у ній відбуваються.

Історія дружби дівчинки і птаха виявилась настільки успішною, що авторка вирішила не зупинятися і познайомила Флору ще з кількома птахами. Вже 2014-го року на полицях книжкових крамниць з’явилася нова ілюстрована історія про знайомство і синхронний танець – не менш зворушливий і вишуканий – Флори і пінгвіна (Flora and the Penguin by Molly Idle, 2014).

А вже у травні цього року світ побачила ще одна книжка – «Флора і Павичі». Тут сюжет ускладнюється, адже в танці беруть участь вже троє учасників і потрібна неабияка делікатність, розуміння і взаємодія, щоб вийшов справді вишуканий і легкий танець. Це не так просто, але, зрештою, справжні друзі завжди знайдуть спосіб танцювати, стрибати і проводити час легко і весело.

Marianne Dubuc. The Lion and the Bird

New York: Enchanted Lion Books, 2014. – 64 p.

Lion-and-the-Bird-667x800

Це – ще одна зворушлива історія про дружбу. Пораючись у своєму осінньому саду, Лев знаходить поранену пташку. Її зграя відлетіла у вирій, тож Лев вирішує лишити птаху у себе і добре доглядати за нею.

Вони стають справжніми друзями і живуть спокійним щоденним життям, сповненим звичайних маленьких радостей. Проте вже наступної осені пташка разом зі своєю зграєю відлітає на південь… Як це переживає Лев і що стане з їхньою дружбою? Про це дізнаєтесь, прочитавши книжку до кінця.

Лев і пташка-2

Стильні лаконічні ілюстрації задають особливий настрій та створюють спокійну і затишну атмосферу життя двох друзів, яку відчуває і читач. На мій смак, ця книжка – не лише для дітей, вона стане окрасою і дорослої книжкової полички.

Лев і пташка-4

 Оксана Лущевська. Авіа, пташиний диспетчер

К.: Грані-Т, 2015. – 92 с.

avia

Книжка про голуба, який шукає себе і зрештою знаходить справу до душі, побачила світ у видавництві «Грані-Т». Оксана Лущевська у тандемі з художницею Віолеттою Борігард створили динамічну цілісну книжку, де вербальна і візуальна частини є рівноцінними.

Avia-2

Історія голуба Авіа розповідає маленьким читачам, що досягти успіху можна і тоді, коли це здається неможливим, а знайти собі сродну працю – це цілком досяжне щастя. Голуб Авіа не може літати, тому цілими днями спостерігає в аеропорту «Бориспіль» за злетами і посадками літаків.

Зрештою, йому приходить думка, що літакам безпеку забезпечує диспетчерська вежа і її працівники, а в птахів немає такої координаційної точки. Так Авіа стає пташиним диспетчером. І все це на фоні динамічних пригод, де є місце і негативному герою – круку Шаху, і канарці-журналістці, яка підштовхує невпевненого в собі Авіа до втілення мрії…

Avia-3

Книга варта уваги. Вона, зокрема, отримала відзнаку «Рейтингу критика-2015» у номінації «Проза (5-9 років)».

Читайте також: Авіа, пташиний диспетчер: сродна праця як маленький подвиг

Крістіан і Фабіан Джереміси. Пампушок і Огірочок. День народження бабусі

Харків: Pelican, 2015 – 96с.

Пампушок і ОгірочокУ харківському видавництві «Пелікан» минулого року побачила світ книга, заселена доброю тисячею пінгвінів різного віку і з різними уподобаннями. Ба більше, всі вони прийшли на костюмовану вечірку до бабусі, якій саме виповнюється 90 років. Заінтриговані?

1460114871

Найперше – це книга для розглядання. Тексту в ній зовсім небагато, сюжет простий – допитливий пінгвін Пампушок допомагає бабусі шукати ті чи інші речі для її святкового костюму веселки – сумочку, намисто, панчохи, шалик тощо. На кожному розвороті треба знайти одну річ, добре заховану художниками посеред сотень інших речей. Цей процес може затягнути не лише малечу, а й батьків. Крім цих бабусиних речей, прописаних в історії, шукати на кожному розвороті пропонується тітоньку Есмеральду, дядька Чарлі та інших пінгвінячих родичів і друзів.

1887_4

Загалом це книга не на один вечір, і навіть не на десять. Знайшовши за першим разом всі необхідні бабусині речі, далі можна сміливо експериментувати. Батьки можуть загадувати дитині знайти на кожному розвороті якусь річ чи котрогось з пінгвінів – і це вже буде цілим завданням.

Бо пінгвінів там справді дуже багато. Ця книга буде добрим подарунком не лише дітям, а й дорослим. Увагу тренувати час від часу треба і тим, й іншим. А спільні сімейні пошуки пінгвінів однозначно зближують. Пінгвіни вам в поміч!

Mac Barnett. Telephone

San Francisco: Chronicle Books, 2014. – 40 p.

Т•Ђ•дЃ?

Це – кумедна книжка, в основі якої – дитяча гра у зламаний телефон. Написав її відомий дитячий письменник Мак Барнетт, чиї книжки збирають міжнародні нагороди та перекладаються багатьма мовами.

c5635214745a55873c4479c62e535161
У книзі мама-голуб просить найближчу до неї пташку передати маленькому Пітеру повідомлення про обід. Ця птаха передає далі мамині слова – наступному пернатому, той – наступному… Кожна з пташок розуміє повідомлення по-своєму і додає щось від себе, кардинально змінюючи суть сказаного.

Зрештою постає питання: чи Пітер таки потрапить додому на обід? Автор майстерно інтерпретує дитячу гру, змушуючи маленьких читачів сміятися і перечитувати цю книжку знову і знову. Бо вона справді весела.

telephone 2

Lita Judge. Flight School

New York: Atheneum Books for Young Readers, 2014. – 40 p.

thumb.phpІ знову мова піде про пінгвінів. Точніше про одного дуже особливого пінгвіна – з «душею орла», як він сам себе характеризує. Попри те, що природою закладено невміння пінгвінів літати, головний герой цієї книжки наполегливо йде до мрії – навчитися парити у повітрі.

Його не зупиняють ні будова тіла, не пристосована для вільних польотів попід хмарами, ні відсутність потрібних технічних навичок – ним керує мрія, завзяття і віра в успіх. Навіть якщо для цього знадобиться допомога інших.

07_Lita_Judge

Отже, одного дня пінгвін припливає на моторному човні на острів, де є школа польотів для птахів. Його новий вчитель Фламінго одразу розуміє, що це безнадійний випадок – пінгвін дуже хоче навчитися літати, але навряд чи він колись зможе це зробити.

Після кількох тижнів виснажливих тренувань і невдач, пінгвін повинен покинути школу, так і не навчившись літати. Його серце розбите. Але в цей момент на думку Фламінго спадає одна ідея…

color-stucy-C

Це книга з розряду тих, що надихають. Попри несприятливі, з першого погляду, обставини і умови, успіху можна досягти, якщо справді до цього прагнути. Головний герой це доводить власним прикладом.

Читайте також: Голуб із хот-догом і пінгвін на ковзанах

John Burningham. Borka: The Adventures of a Goose With No Feathers

London: Jonathan Cape; 40th Anniversary Edition edition, 2003. – 32 p.

49d27981ed645165603f53d44554283e

І трохи класики. Абсолютно лиса гуска Борка упевнено пройшла крізь п’ять десятиліть і тисячі нових назв дитячих книг щороку – і не загубилася. Вперше ця історія була опублікована в Лондоні в далекому 1963 році, у 1964 познайомитися з цією особливою птахою змогли вже й американські дітлахи. А згодом книжка неодноразово перевидавалася, і сьогодні так само користується попитом серед маленьких читачів та їхніх батьків. Секрет – у зворушливому сюжеті.

На першій сторінці книги читач знайомиться з містером і місіс Пламстерами – парою гусей, які чекають на поповнення в родині. Гусенята вилуплюються і серед них виявляється одненьке особливе. Це – Борка, вона має крила, і хвіст, і дзьоб, як і всі її брати і сестри, але не має…пір’я. Взагалі.

Борка пригоди гуски без пір’я-5

Тоді мама вирішує сплести їй гарний теплий светрик. Втім, коли надходить час летіти на зимівлю, Борка не може цього зробити і лишається одна-однісінька. Вся її родина відлітає. Але гуска не втрачає надії. Вона потрапляє на риболовецьке судно, де заводить дружбу із капітаном і його собакою, стає першокласним помічником цього капітана, згодом закохується і щасливо живе в одному з британських ботанічних садів, де повно дуже різних, а часом і дивних птахів.

Дехто називає цю казку цікавою інтерпретацією «Гидкого каченяти». Деякі паралелі неважко прослідкувати, але загалом є одна велика відмінність. У той час, як гидке каченя перетворюється на лебедя-красеня, Борка не переживає ніяких зовнішніх трансформацій – пір’я на ній не виростає. Вона лишається такою ж, якою народилася.

Борка пригоди гуски без пір’я-2

Значно важливіше, що вона зрештою знаходить місце, де може почуватися своєю, де їй комфортно. Адже, як йдеться в книзі, на землі завжди є таке місце, «куди злітаються дуже дивні птахи» і де ти завжди можеш бути своїм.

Особисто мені страшенно подобається сама історія, абсолютно прекрасний happy end та шикарні ілюстрації Бернінгхема.

Ana Gerhard. Listen to the Birds: An Introduction to Classical Music

Montrеal: The Secret Mountain, 2013. – 48 p.

71wm2-9065L._SL1000_

Ця книжка цікава своєю ідеєю та має чудові ілюстрації. До того ж, разом з нею в парі йде диск з фрагментами класичних творів різних композиторів.

Авторка зосереджується на тому чи іншому музичному творі і розповідає маленьким читачам, як птахи – і які саме – вплинули на ту чи іншу мелодію, надихнули її творців. Дитина знайомиться з класичною музикою, її історією та, власне, світом пернатих.

06childrens-master1050

Які птахи надихнули Чайковського, Моцарта, Вівальді? Чому птахи самі по собі вже є віртуозними композиторами? Дізнаєтесь з цієї направду чудової книжки.

Jean Roussen. Beautiful Birds

London: Flying Eye Books, 2015. – 56 p.

51+WGBvlIiL._SX352_BO1,204,203,200_

І бонусом – на десерт, – є ще одна несамовито красива книжка про птахів. Її я ставлю поза топ-10, тому що вона недитяча. Це скоріше арт-бук, мистецький альбом. Хоча, безсумнівно, дітям буде цікаво роздивлятися яскраві малюнки птахів. Як і дорослим.

IMG_2844

Вибух кольору і краси. Я б таку залюбки поставила б на свою книжкову поличку. Як нагадування, що птахи – це дивовижні створіння, і про них обов’язково треба розповідати дітям.

 

Марія Семенченко, журналістка щоденної всеукраїнської газети «День»,

засновниця блогу про дитячі книжки «Книженя» та електронного журналу BOOKa

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
Нове з рубрики
artarsenal bookforum publish messe