Читомо > Новини > Американські бестселери 2015: розмальовки всюди

Новини

Американські бестселери 2015: розмальовки всюди

08.02.2016 0 Автор:

За останній рік у США, згідно з даними Nielsen BookScan, компанії що збирає дані про книжкові продажі, суттєво зріс попит на розмальовки для дорослих, тоді як інтерес до художньої літератури для дітей, навпаки, впав. Американське видання Publishers Weekly проаналізувало звіт Nielsen BookScan за 2015 рік. Пропонуємо вам переклад матеріалу.


Складно переоцінити вплив розмальовок для дорослих на показники тогорічних продажів друкованих видань. Так шалене захоплення розмальовками принесло значні прибутки кільком категоріям. «Найгарячішою» категорією видань за тематикою у 2015 році була мистецтво/архітектура/фотографія, обсяг продажів якої у торгових точках зріс на 60 % порівняно з 2014.

best_usa_1

Цю категорію поповнила низка розмальовок, серед яких лідирує «Царство тварин» (Animal Kingdom, видавництво Lark) Міллі Маротти (українська версія цього видання, що вийшла в КСД, отримала назву «Барвистий світ – Читомо), обсяги продажів якого склали 332 тис. примірників. Два інші сегменти дорослого нон-фікшну – хоббі – також були в помітному виграші: + 35 % обсягу продажів на чолі із «Загубленим океаном» (Lost Ocean, видавництво Penguin). У категорії «допоможи собі сам» (self-help) розмальовок було небагато, але достатнього для того, щоб продажі категорії селф-хелпу зросли на 15 %.

Читайте також: Розмальовки: британська графіка проти українського стресу

Для дорослого нон-фікшну минулий рік був вдалим – 7 % приросту загалом. Лише категорія здоров’я/фітнес продавалася менше. Водночас 49 % приросту сегменту дім і побут майже повністю принесла книга The Life-Changing Magic of Tidying Up, якої продали близько 1,2 млн примірників.

usa_1

Показники продажів друкованої художньої літератури для дорослих падають переважно через вплив електронної книги. Так жанри фентезі й містика/детектив продавалися кожен на 12 % менше, любовна проза – на 9 %. Натомість наукова фантастика була на підйомі. Лідером за продажами тут став «Марсіанин» Енді Віра – загальна кількість проданих примірників усіх видавництв сягнула 1,2 млн.

usa_2

Для класичної «художки» хорошим поштовхом була публікація загубленого і знайденого роману Гарпер Лі «Іди, вартового постав» (Go Set a Watchman), завдяки якій також зросли продажі роману «Вбити пересмішника». 1,3 млн проданих примірників роману Поли Гоукінз «Дівчина у потязі» (The Girl on the Train) принесли + 8 % обсягу продажів сегменту саспенс/трилер.

usa_4

Категорія нон-фікшну для дітей також виграла від дорослих розмальовок, оскільки багато назв, зокрема «Чарівний сад» і «Зачарований ліс» Джоанни Басфорд, класифікували саме до цього сегменту.

best_usa_2

Читати підліткам: вартісні переклади й вітчизняна проза

Продажі художньої літератури для дітей скоротилися на 3 %, порівняно з 2014 роком. Але це й не дивно – 2014 рік був унікальним за обсягом продажів завдяки серії «Дивергент» (Divergent) Вероніки Рот і роману «Винні зірки» Джона Ґріна, які розходилися мільйонами. У 2015 позначки в мільйон проданих примірників серед дитячої «художки» вдалося досягти лише останній книзі серії «Щоденник слабака» (Wimpy Kid) Джеффа Кінні.

usa_3

 Читайте також про українські бестселери 2015 року за версією видавців

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe