Читомо > Новини > “Барикади на хресті”

Новини

“Барикади на хресті”

21.10.2009 2 Автор:

Скоро холодна зима
губи зведе німотою.
смерті на світі нема,
я повернусь за тобою.

Ці рядки належать перу Юрка Ґудзя, якого уже 7  років немає на цій землі. Він залишив по собі кілька поетичних збірок – “Postscriptum до мовчання”, “Маленький концерт для самотнього Хронопа”, “Боротьба з хворим янголом”, книгу прози “Замовляння невидимих крил” і журнальні публікації. Зібрати тексти для наступної збірки, яку планував видати тоді, так  не судилось.

gudz'-kn-barykady-na-xresti

Тепер задум здійснили його житомирські друзі, колеги, сподвижники, взявшись за підготовку текстів й ілюстрацій, а тернопільське видавництво “Джура” погодилось друкувати збірку за власні кошти. У новій і направду довгоочікуваній книжці “Барикади на хресті” –  майже не знані для широкого кола читачів романи “Не-ми”, “Ісихія”, поема “Барикади на хресті”. Крім цього, у виданні є копії записів, зроблених Юрком Ґудзем. Відомо, що він мав звичку обмальовувати й обписувати читані журнали й книги, через що неодноразово мав проблеми з бібліотечними педантами. За словами Голови літературно-мистецької студії імені Михайла Клименка Світлани Штатської, це далеко не вся літературна спадщина Юрка Ґудзя. Дещо із невиданого вже вдалось зібрати в архіві обласного літературного музею, окремі твори зберігаються у сестри Раїси, що наразі мешкає в Канаді. Особливо ретельно слід підійти до видання Ґудзевих щоденників, адже це не просто повсякденні рефлексії, а літературні твори.

Вперше про книгу “Барикади на хресті” почули на Форумі видавців у Львові; більш урочиста презентація відбулась нещодавно в житомирській обласній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича. Планують її презентувати також у Рівному, Івано-Франківську, Стрию.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Олег
    30.04.2010 в 12:04 am

    Сайт про Юрка Ґудзя: http://ygoodz.blogspot.com

  2. Олег
    03.08.2012 в 1:26 am

    Книга :: НЕВИМОВНЕ. Життя і творчість Юрка Ґудзя: рецензії, статті, спогади, поезії, листи :: Детальніше: http://ygoodz.blogspot.com/2012/07/blog-post_31.html :: http://ygoodz.blogspot.com/2012/07/blog-post_1365.html

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe