Читомо > Дайджест > Безкоштовні резиденції для письменників: актуальні пропозиції-2016

Дайджест

Безкоштовні резиденції для письменників: актуальні пропозиції-2016

26.01.2016 0 Автор:

Читомо підготувало чергову добірку актуальних пропозицій щодо арт-резиденцій, учасниками яких можна стати безкоштовно за рахунок грантів і стипендій. Подаватися в описані нижче резиденції можуть письменники зі всього світу, зокрема й з України.

Can Serrat

barcelona

Дедлайн – з 1 до 28 лютого; з 1 до 31 липня

Локація: Ал-Брук, Іспанія (45 км від Барселони)

Для кого: письменники, представники візуальних мистецтв

Мова: англійська / французька / іспанська

Тривалість: два місяці

Витрати: цього року організатори надають лише один повний ґрант, який покриває витрати на проживання і харчування (дорогу митець оплачує сам). Крім цього, є ґранти, які передбачають 50% і 30% знижки на вартість перебування у резиденції – 41 і 57 євро/день відповідно для окремої кімнати й 31 та 43 євро/день для спільної. Результати відбору аплікантів обіцяють повідомити через два місяці з моменту отримання заявки. Для тих, хто відвідує поза стипендією – жорстких часових меж немає, все залежить від наявності місць. Резиденція працює з січня до листопада. Повна вартість складає 82 євро/день для окремої та 61 євро для спільної кімнат.

Заявка: кандидат має підготувати англійською мовою резюме, мотиваційний лист, короткий опис проекту, а також три сторінки останніх робіт (поезія, проза, п’єса тощо).

Резиденцію заснували у 1989 році, вона розташована у великій заміській садибі біля підніжжя гори Монтсеррат. Сюди запрошують митців зі всього світу. Учасники резиденції мають змогу взаємодіяти з місцевими мешканцями.

Детальніше

Читайте також: Українські арт-резиденції для письменників, перекладачів і драматургів

Brown Foundation Fellows Residency Program

dora_1

Дедлайн – 15 лютого (на сезон із 1 липня до 15 грудня); 15 жовтня (на період з 1 лютого до 30 червня).

Локація: Менерб, Франція

Для кого: представники різних видів мистецтв (в тому числі література) і гуманітарних наук

Мова: англійська / французька

Тривалість: від одного до трьох місяців

Витрати: Стипендія покриває витрати на дорогу й проживання, також передбачена щоденна виплата у розмірі $ 50. Водночас сам учасник оплачує подачу заявки ($ 20 за сервіс).

Заявка: претендент на отримання стипендії має подати резюме, опис проекту, над яким працюватиме в резиденції, опис того, як взаємодіятиме із місцевою спільнотою, дві рекомендації, зразки двох робіт і копію паспорта. Ті, хто стали учасниками програми, мають провести одну зустріч із місцевими мешканцями й подарувати резиденції якийсь зі своїх творів.

Місцем для мистецької резиденції слугує колишній будинок Дори Маар – музи й коханки Пабло Пікассо. Простора чотириповерхова садиба, яку звели у XVIII столітті, розташована на півдні Франції у селищі Менерб (долина сонячного Провансу).

Детальніше

Читайте також: Літературні лекції онлайн: де шукати

Vermont Studio Center
vermont_1

Дедлайн – 15 лютого (також 15 червня та 15 жовтня)

Локація: Джонсон, штат Вермонт, США

Дисципліни: для письменників, перекладачів, представників образотворчого мистецтва (в тому числі митців із особливими потребами)

Мова: не вказано

Тривалість: один місяць (може варіюватися)

Витрати: для літераторів і художників з-за кордону доступні 25 стипендій на період із травня 2016 до березня 2017; стипендія повністю покриває проживання (у деяких випадках також передбачені витрати на дорогу). Митці, яких журі не відібрало для отримання стипендії, можуть претендувати на фінансову допомогу від організаторів, яка щонайбільше може покрити половину вартості резиденції, що складає $3,950 за 4 тижні чи $2,050 за два. На максимальний розмір такої допомоги можна подаватись переважно із листопада до квітня. Частину витрат також можна «відпрацювати» – за 10 годин на тиждень, проведених за прибиранням, на кухні чи допомогою з офісними справами, учаснику віднімають щотижня $150 від оплати.

Заявка: дві рекомендації, резюме, зразки робіт (для поезії – до 10 сторінок, для інших жанрів – до 15, для перекладачів – оригінал і переклад в одному документі обсягом до 15 сторінок). Готуючи зразки робіт, важливо дотримуватися вказаних у заявці вимог щодо оформлення цих документів. Збір за використання сервісу подачі заявки – $25.

Vermont Studio Center, заснований у 1984 році, нині є найбільшою у Штатах міжнародною резиденцією для художників і письменників. Це кампус, розташований у мальовничому селі Джонсон, що на березі річки Гіхон серед Зелених гір. До кампусу, зокрема, входять бібліотеки, студії, простір для відкритих подій, простори для медитації та йоги, будинки з кімнатами учасників тощо. Організатори наголошують, що помешкання є досить простими, але водночас затишними.

Детальніше

Читайте також: 10 порад для літературних фандрайзерів

La Napoule Art Foundation

shato_10

Дедлайн – 1 березня

Локація: Мандельє-ла-Напуль, Франція

Для кого: представники різних видів мистецтва (серед них — література), запрошують до 10 учасників

Мова: англійська / французька

Тривалість: чотири тижні (18 жовтня – 14 листопада 2016 року). Загалом ця резиденція діє двічі на рік – восени та навесні.

Витрати: фундація оплачує учасникам проживання й харчування. Цьогоріч кожному учасникові призначатимуть стипендію в розмірі $1 тис. на дорогу.

Заявка: претендент готує традиційний набір документів – резюме, два зразки робіт (до 25 сторінок), опис того, над чим працюватиме у резиденції. Вартість подачі заявки – $ 30.

Резиденція розташована на Лазурному березі, неподалік Канн. Учасники резиденції мешкатимуть у віллі Маргарита, яку збудували в XIX столітті і яку наприкінці Першої світової війни придбало американське подружжя Генрі й Мері Клюс (Henry and Marie Clews). Вони також придбали замок Шато-де-ла-Напуль (Ch?teau de La Napoule), що був зведений у XIV столітті. Замок розташований через дорогу від вілли. Учасники резиденції можуть приходити до Шато, який нині є музеєм, на екскурсії. У 1951 Мері заснувала La Napoule Art Foundation у пам’ять про свого чоловіка, талановитого скульптора.

Детальніше

The Georgia Fee Artist

georgia

Дедлайн – 1 березня

Локація: Париж, Франція

Для кого: літератори й представники всіх видів візуальних мистецтв віком більше 24 років

Мова: англійська

Тривалість: 2 місяці (1 червня – 31 липня 2016 року)

Витрати: організатори оплачують дорогу і проживання; резидент відповідає за оформлення візи для двомісячного перебування в Парижі.

Заявка: серед документів, необхідних для подачі – резюме, дві рекомендації та опис проекту, над яким кандидат працюватиме протягом двох місяців перебування у Парижі. Подавати заявку на участь у програмі потрібно через профіль кандидата на ArtSlant. Подача заявки передбачає також адміністративний збір у розмірі $25.

Резиденцію заснували у пам’ять про Georgia Fee – засновницю та головну редакторку порталу про сучасне мистецтво ArtSlant. Щоразу відбирають одного резидента. Учасника обіцяють познайомити з видатними паризькими митцями, чий досвід буде корисним з огляду на профіль діяльності й особливості проекту, над яким працює запрошений митець.

Детальніше

Нагадаємо про спеціалізовані ресурси, де постійно оновлюється інформація про мистецькі резиденції:

Читайте також: 8 настільних книг для культменеджерів

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe