Читомо > Місця > Бібліотека майбутнього Toxic Garden

Місця

Бібліотека майбутнього Toxic Garden

25.09.2011 0 Автор:

Австрійська національна бібліотека може перетворитися на справжній рай для книгоманів. MarisKerge&KadriKerge (сестри-архітектори з Естонії) розробили унікальну модель розширення бібліотеки «Toxic Garden» (отруйний сад). Проект синтезує природу та сучасну архітектуру, бібліотеку і сад. Об’єкт має розташуватися в Бурргартені – колишньому королівському саду Габсбургів, між Австрійською національною бібліотекою та великою теплицею «Palmenhaus».

Відповідно до концепції проекту, рослинність Бурргартена стане частиною бібліотечного простору. Коріння рослин із теплиці проростають та пробиваються крізь споруду, мутують, поєднуючи природу з архітектурою.

І вписуються на тлі найближчих будівель, що є частиною проекту, – Австрійський музей кіно, Національна бібліотека і Музей Альбертина.

Атмосфера в бібліотеці змінюватиметься в залежності від пори року: узимку, коли в Бурргартені немає зелені, у бібліотеці буде теплиця, а влітку навпаки – всередині рослинності не буде, що заохочуватиме до відпочинку в парку.

Барокова споруда для бібліотеки була побудована у 1721 році за наказом Карла VI у Гофбурзі (Віденський імператорський палац), у ній зберігалася імператорська книгозбірня, а в 1918 році бібліотека стала національною. У 2011 році унікальна книжкова колекція була переведена в цифровий формат. Саме тому бібліотека може стати тепер новим типом соціального простору – створити інший вимір для читання, роботи, відкриттів і спілкування, зазначається на сайті архітектурної студії.

Сучасні прогресивні системи і технології передбачають формування сприятливого мікроклімату простору Toxic Garden.

Це буде самодостатня споруда, що генерує тепло і енергію за допомогою рослин. Ідеальні умови для ефективної взаємодії між користувачем, природою і джерелом інформації.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe