Читомо > Відео > Буктьюб по-українськи-2: ще 9 книжкових відеоблогерів

Відео

Буктьюб по-українськи-2: ще 9 книжкових відеоблогерів

16.06.2017 0 Автор:

Не минуло й року від першого матеріалу про блогерів українського буктьюбу, а з’явилося вже чимало нових імен на віртуальному небосхилі. І кількість зірок нестримно зростає.

Про зразкову якість говорити ще зарано, адже тут потрібен досвід, а більшість блогерів знімають свої ролики кілька місяців, максимум рік. Проте поступ помітний: блогери починають використовувати мікрофони, урізноманітнювати фони, використовувати цікаві врізки. Але щоб відеоогляди книг були якісними, ґрунтовними й лаконічними, потрібно працювати не лише над якістю картинки, манікюром та макіяжем, а й над власними театрально-ораторськими здібностями, а це копітка праця над собою. Ну і звісно читати багато критики, заангажовуватися у літературні події, займатися самоосвітою.

Тенденція не лише україномовного буктьюбу така, що цей простір заполонили книжкові розпаковки, теги/анкети, конкурси та інші навколо книжкові відео, які очевидно цікаві й потрібні, і які передовсім спрямовані на збільшення кількості підписників та рейтинги каналів, але не повинні стати основою буктьюбу.

Читомо активно спостерігає за розвитком цієї книжкової ділянки україномовного інтернету і вирішило розповісти про нову генерацію буктьюбу в Україні. І що цікаво і важливо зазначити — всі вони з різних міст України. А ще, кожен з блогерів зробив спецогляд для Читомо, в якому радить одну книгу.

 

denelline
Анатомія книги

«Це україномовний книжковий канал для любителів читати, оглядати та спілкуватися про книги».

Відеоблогер із міста Ужгорода. Аспірант і викладач Василь лише півроку веде канал, але кількість підписників і переглядів його відео, а заразом і якість самих оглядів зростає. Оскільки більшість блогерів українського буктьюбу становлять дівчата, то Василь маю очевидну гендерну перевагу. Тим то й більшість його глядачів — це чоловіки. Інша особливість каналу «Анатомія книги» – це огляди переважно нон-фікшн літератури. Огляди ґрунтовні, аналітичні. Василь читає справді багато, а дивлячись його відео, око приємно вражають полиці з книгами, яких чимало.

 

denelline

Nata & books

«Розповідаю про всі книги, які потрапляються мені до рук та обов’язково додаю у свої відео посмішку, адже книги – важлива частина мого життя і вони дарують мені багато приємних та незабутніх емоцій. Якщо вам теж, то цей канал саме для вас!».

Ната живе в Бердянську. Її канал існує від початку цього року, але містить вже багато книгооглядів. Рівнесенько поскладані книги на полицях, стильні шпалери й не менш стильні окуляри Нати, лаконічність та підготовленість відгуків про книжки — це лише те, що найперше впадає в око пересічному глядачеві. Ната намагається беземоційно та відсторонено оцінювати прочитані книжки. Час від часу бере участь у книжкових тегах, присвячених читанню, а також проводить розіграші книжок.

Читайте також: BookTube по-українськи: 6 книжкових відеоблогерів

 

denelline

Valieyka_about_books

«Присядьте, я розповім про книги таке, чого ви раніше ніколи не чули».

Валєйка з Дніпра. Веде свій канал понад рік, називаючи його «андеграундним книжковим». Цього року родзинкою її книгооглядів став тег #зкнигоюнавколосвіту: щотижня Валєйка розповідає про книжку, написану автором певної країни. Наразі вона вже встигла віртуально побувати у Пакистані, Боснії й Герцеговині, Білорусі, Японії, Словаччини та інших. Валєйка ретельно готується до оглядів, тому її відео насичені цікавою інформацією про автора та книжку, часто вдається до аналітики та порівнянь, не боїться критикувати та висловлювати власну думку. Інша особливість каналу — це голос Валєйки, яким часто захоплюються глядачі каналу у коментарях: поставлений, спокійний і мелодійний, який хочеться слухати, під який хочеться засинати (очевидно, автор цього матеріалу також не втримався від впливу цього голосу)…

 

denelline

Твоя полиця

«Для тих, хто любить читати».

Відеоблог зі Львова. Канал особливий тим, що ми лише чуємо голос блогерки, який веде цей канал, але не бачимо її. Натомість око милують приємні кадри книжки, книжкових композицій у стилі інстафото. Відеоогляди дуже короткі (приблизно 1 хв), чим не втомлюють глядача. Натомість коротко, у стилі анотації, презентують книжку, одночасно даючи можливість віртуально її погортати. Канал створений як додаток до сайту про книжки http://yourshelf.com.ua/ (який чомусь зараз не працює), який спеціалізується на поданні різноманітної інформації про книги, рейтинги, новини та події зі світу літератури. Нові відео з’являються щочетверга і вже півтора року активно виходять на каналі.

 

denelline

Gulbanu Bibicheva

«Маю амбітну мету — читати по одній книжці на тиждень та публікувати відео зі своїми враженнями щодо неї. Поки що мені це вдається».

Київська блогерка з екзотичним іменем Гульбану публікує свої відео чотири рази на тиждень: у вівторок, середу, четвер і неділю. Почала вести канал у листопаді 2016 року і за півроку на каналі з’явилося доволі багато книгооглядів, адже частота 4 рази на тиждень — це вам не жарти. Незвична картинка її каналу — Гульбану сидить біля вікна на власній кухні та розмірено, не поспішаючи говорить про книжки. Тим, хто звик до блогерів, які швидко говорять, її відео можуть видатися доволі нудними та довгими. Але в цьому її специфіка та формат. Гульбану — мама чотирьох синів, тому часто знімає огляди на книжки про виховання, на дитячі й підліткові книжки, посилаючись на досвід читання з дітьми чи їхнього самостійного читання. Паралельно веде канал своєї багатодітної родини.

Читайте також: Букт’юбінг про букшопінг і читання щоп’ятниці

 

denelline

Book Park

«Книжковий парк — це територія, де ви можете переглянути мої думки стосовно прочитаних книг і вільно поділитися своїми. Тут публікуються огляди найсвіжішої перекладної літератури українською мовою».

Ілона живе в Києві й публікує свої огляди із вересня 2016 року. І говорить вона про книжки не лише вдома на тлі цікавих шпалер чи книжкових полиць, а й у лісі, в полі, на мосту — де лише фантазія та можливість дозволять це робити. Тому тло завжди цікаве, а ролики динамічні й іноді зрежисовані разом з її друзями чи знайомими, а то й навіть домашніми улюбленцями… Відео Ілони інформативно насичені, аналітичні та неординарні.

 

denelline

Woman who reads

«Привіт любителям почитати і поговорити про книжки. Мене звати Оля і читання — моє хобі».

Оля з Тернополя. Почала вести канал на початку цього року. Але загалом як відеоблогерка вона не новачок, адже вже три роки веде свій англомовний канал, на якому знімає навчальні ролики із вивчення української мови, а також іноді показує свій прогрес із вивчення арабської. Книжковий блог Олі цікавий своєю лаконічністю, щирістю та простотою. Оля оглядає художню і нон-фікшн літературу, відгуки без пафосу та вихваляння книжок. Ділиться власними враженнями, але також намагається подавати об’єктивні підстави читати чи не читати певну книжку.

Читайте також: Найкращі лекції від TEDx про літературу, книжки й читання

 

denelline

Ultimoirene

«… знімаю відео рецензії про книги, які читаю та купую».

Ця чарівна рівненська білявка знімає свої відеоогляди лише півроку, але вже встигла доволі багато. Ірина надзвичайно спокійно, дипломатично і позитивно веде свої огляди. Позитиву та усмішки не втрачає навіть коли доводиться критикувати книжку і висловлювати своє незадоволення від прочитаного. Іноді Ірина оглядає і дитячі книжки, оскільки виховує сина. Віднедавна започаткувала на своєму каналі нову рубрику «Що почитати у…», де розповідає про книги одного автора, які читала.

 

denelline

Beauty and Gloom

«… зніматиму відео про книжки, які піднімають настрій».

Даша з Хмельницького. У неї найменше підписників на каналі, проте до якості книжкових оглядів, які вона робить, це не має жодного відношення. Найбільшим плюсом є те, що її відео короткі, якісні й добре змонтовані. Одразу зрозуміло, що блогерка готується до зйомок і опісля ретельно працює з відео, щоби глядач отримав якісний продукт і не витрачав свого дорогоцінного часу. Зокрема це стосується і популярних на буктьюбі розпаковок — тут вони кількасекундні, без шарудіння паперу, зайвих емоцій блогерки та інших людських факторів. Даша дуже привітно говорить на камеру і цей позитив одразу передається глядачеві. Вона не женеться за конкурсами, лайками і підписниками. І за це їй найбільша честь і хвала.

Читайте також: Літературний Instagram: найкрасивіші профілі для книголюбів

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe