Читомо > Відео > Cеріали, що народилися із книг

Відео

Cеріали, що народилися із книг

26.02.2016 1 Автор:

До вічного питання книголюба «Що прочитати?» час від часу долучається інше часте запитання «Що подивитись?». Для того, щоб відповісти на нього, Читомо переглянуло десятки серіалів і підготувало для вас невелику підбірку найновіших із них, які зняли за мотивами улюблених книг. Тому, якщо ви ще не вигадали, як згаяти час в очікуванні виходу нової книги, — вам сюди.

1. Енн Ширлі повертається в Зелені Дахи

Канадська письменниця Люсі Мод-Монтгомері присвятила Енн з Зелених Дахів серію книг, що налічує вісім романів. Ці книги були адаптовані для телебачення, кіно та театру понад два десятки разів. І поки Україна очікує виходу останньої книги з циклу про «Енн з Зелених Дахів» під назвою «Рілла з Інглсайду», яку видавництво «Урбіно» обіцяє презентувати в березні, весь світ чекає на нові екранізації пригод невгамовної фантазерки, і дожидається з подвійним ентузіазмом, адже нових екранізацій буде одразу дві.

«Енн з Зелених Дахів» («Lucy Maud Montgomery’s Anne of Green Gables»)

Країна: Канада

Режисер: Джон Кент Гаррісон

Сценарій: С’юзен Койн

В головних ролях: У серіалі знявся Мартін Шин (відомий роллю в  телевізійній драмі «Західне крило», за яку отримав «Золотий глобус»). Він втілив доброго й щирого Метью Катберта, завдяки якому Енн потрапила в Зелені Дахи, Сара Ботсфорд зіграла його сестру Маріллу, а юна канадська акторка Елла Беллентайн приміряла на себе образ Енн Ширлі.

Премєра:  Пустунка Енн Ширлі знову постала перед глядачами на канадському каналі YTV 15 лютого, в День Островів (сімейне свято в рідній провінції авторки – на Острові Принца Едварда), що дуже символічно.

Цікавий факт:  Внучка Монтгомері МакДональд Батлер виступала виконавчим продюсером проекту і  повністю схвалила кінцевий продукт.

line_yellow (1)

«Енн»

Країна: Канада

Продюсери: Елісон Оуен («Суфражистка», «Джейн Ейр», «Ще одна з роду Болейн»),  Дебора Хейворд («Гордість і упередження», «Знедолені») та Міранда де Пенсьєр («Адам», «Початківці»).

Сценарій: Мойра Валлей Беккет (сценаристка серіалу «І мертві підуть», зокрема за роботу над однією з серій вона отримала «Еммі» за кращий сценарій).

Премєра: в 2017 році на канадському CCTV.

Цікавий факт: Сценаристка Мойра Валлей Беккет, розповідаючи про проект, схвильовано зазначала, що проблеми, порушенні  в цих культових книгах, ? актуальні і зараз: фемінізм, забобони й упередження, цькування, бажання бути частиною чогось. Цікаво також те, що саме CCTV ще 30 років тому вперше екранізував історію «Енн з Зелених Дахів».

Читайте також: 11 найцікавіших фільмів про письменників 2015 року

line_yellow (1)

2. 11/22/63 від творця «Зоряних війн»

Роман Стівена Кінга «11/22/63» вийшов в 2011 році, отримав багато схвальних відгуків і став безсумнівним бестселлером. Книгу називали однією з найвдаліших і дивувались її несхожості на типові «кінгівські» хорори, адже зі сторінок роману постає цілий пласт з історії США і одна з найрезонансніших подій останнього століття ? вбивство Дж. Ф. Кеннеді. Таку літературну подію не могли оминути увагою ні критики, ні читачі, ні творці фільмів.

Спочатку ходили чутки про те, що книгу екранізують для великих екранів, проте пізніше вирішили обрати форму міні-серіалу, що неймовірно потішило прихильників творчості Кінга, оскільки великий за обсягом роман значно краще вписується в рамки серіалу, оскільки це дозволяє відобразити все написане.

«11/22/63»

Країна: США

Продюсери:  Джей Джей Абрамс («Загублені», «Зоряні війни»), Стівен Кінг

Режисер:  оскароносний Кевін МакДональд («Одного разу у вересні», «Останній король Шотландії»)

Сценарій: Бріджет Карпентер, Стівен Кінг

Головна роль дісталась Джеймсу Франко («127 годин», «Джеймс Дін»), який втілить нового мандрівника у часі – Джейка Еппінга.

Премєра. Початково серіал планували випустити на екрани знакове 22 листопада 2015 року, але творці проекту вирішили не поспішати й випустити максимально якісний продукт. Тож прем’єра відбулася 15 лютого, в не менш важливий «Президентський день» ? федеральне свято США, приурочене до дня народження Джорджа Вашингтона. До того ж, це трохи більше, ніж прем’єрна серія, адже тривалість першого епізоду — аж дві години.

Цікавий факт: Представники онлайн-каналу Hulu, який ініціював зйомки, зазначали, що в разі успіху серіалу передбачають можливість продовжити цю історію, вийшовши за межі описаного в книзі, і зняти наступний сезон з іншими подорожами в часі.

line_yellow (1)

3. «Джонатан Стрендж і містер Норрел» повернули магію в Англію

Дивовижні та захопливі події зображені у серіалі «Джонатан Стрендж і містер Норрел», знятому телеканалом BBC One за однойменною книгою Сюзанни Кларк. Варто зазначити, що це дебютний роман британської письменниці, написаний в стилістиці Чарлза Діккенса та Джейн Остін,  став справжньою сенсацією серед шанувальників фентезі й альтернативної історії. Роман посів третє місце в списку бестселлерів New York Times та отримав премію «Хьюго» за найкращий роман.

Авторці знадобилося десять років, щоб написати цю книгу, а книзі — десять років, щоб врешті стати серіалом і вийти на екрани.

«Джонатан Стрендж і містер Норрел»

Країна: Великобританія

Режисер: Тобі Хайнс («Шерлок», «Доктор Хто»)

Сценарист: Пітер Харнесс («Доктор Хто»)

Головні ролі: У серіалі перед нами постають два маги з діаметрально протилежними характерами: зухвалий та авантюрний Стрендж і консервативний буркотун Норрел, яких ідеально втілили відомі британські актори Едді Марсан та Берті Карвел. Їхня співпраця і протистояння, пошуки й побоювання, чутки й підступи не дадуть глядачеві занудьгувати.

Прем’єра: травень 2015 року

Цікавий факт: Серіал дуже «англійський», зі своєрідним гумором, стереотипами та особливостями побуту. Тож, якщо вам подобаються британські серіали, й ви хочете дізнатись, як насправді відбувалась битва під Ватерлоо і зрозуміти, як Байрону вдалося заприязнитися з магом, то вам сюди.

Читайте також: 13 фільмів про письменників 2013 року

line_yellow (1)
4.  «Діккенсіана», або Діккенса багато не буває

«Діккенсіана» – це новий британський серіал, створений за задумом кількох режисерів та сценаристів, що втілився в 20-тисерійну історію. Чутки, змови, таємні плани й різні підступи виникають серед братів і сестер, сусідів, подружжя. Любов, зрада, гроші, азартні ігри, суперництво і вікторіанська Англія Чарльза Діккенса – ось що чекає вас після вступних титрів.

«Діккенсіана»

Країна: Великобританія

Режисер: Гаррі Бредбір, Марк Борзел

Сценарист: Тоні Джордан («Віртуози», «Життя на Марсі»)

Головні ролі: Нед Деннехі (Скрудж), Таппенс Міддлтон (Амелія Хевішем), Стівен Рі (інспектор Баккет) та інші.

Прем’єра: 26 грудня 2015 року на каналі BBC One.

Цікавий факт: концентрація Діккенса в серіалі зашкалює, адже у ньому присутні персонажі з усіх найвідоміших творів письменника («Різдвяна історія», «Великі очікування», «Олівер Твіст», «Холодний будинок», «Наш спільний друг», «Крамниця старожитностей», «Девід Копперфілд»), а на інших трапляються численні алюзії й натяки. По суті, це нова інтерпретація розвитку вже відомих читачам подій.

line_yellow (1)

5.«Гра престолів». Що вийде раніше: книжка чи серіал?

Легендарний серіал, знятий за циклом книг «Пісня Льоду та Полум’я» Джорджа Мартіна, вже давно став одним з найпопулярніших ТБ-продуктів всіх часів. Серіал зібрав зірковий каст, багато нагород і сотні захоплених рецензій.

Але все це ми давно знаємо, адже про «Гру престолів» говорять всі протягом минулих п’яти років, відколи в квітні 2011 серіал вийшов на екрани. А от чого ми не знаємо, то це як же складеться доля одного з головних героїв, Джона Сноу, і яка таємниця його походження? Саме це питання було однією з найобговорюваніших тем серед шанувальників циклу після фінальної серії 5 сезону, вони зробили чимало найнеймовірніших припущень. І ось вже зовсім скоро ми дізнаємось відповідь.

«Гра Престолів» (6 сезон)

Країна: США

Режисери: Алан Тейлор, Девід Наттер, Алекс Грейвз

Сценаристи: Девід Беньофф («Троя», «Люди Ікс: Початок. Росомаха»), Джордж Мартін

Головні ролі: Пітер Дінклейдж, Ліна Хіді, Емілія Кларк, Кіт Харрінгтон

Прем’єра:  24 квітня 2016 року

Цікавий факт: Джордж Мартін активно бере участь у написанні сценарію, плануванні сезону, їздить на різні фестивалі та конвенти. А ще не дуже поспішає дописувати наступну книгу, яку з таким нетерпінням чекають юрби фанів. Хоча, дивуватися немає чого, — попередні книги він теж писав довгенько.

Будемо сподіватись, що в 2016 «Вітри Зими» таки вийдуть, а поки покладаємо надії саме на серіал, адже настав той момент, коли сценарій майже вичерпав події четвертої книги, залишилось всього кілька невеличких сюжетних ліній, проте на цілий сезон їх не вистачить. Тому автор поділився зі сценаристами деталями книги, над якою працює, і 6 сезон — це унікальна можливість побачити екранізацію ще не опублікованого твору. Хоча потрібно зважати й на те, що, починаючи з другого сезону, серіал потрохи відхиляється від написаного в книгах, і в 5 сезоні ми спостерігаємо доволі значну різницю між книгою та серіалом.

Сам Джордж Мартін зазначав, що ці розбіжності – на краще, адже так глядачам буде цікаво читати книгу, а читачам – дивитися після книги серіал. І на тих, і на інших чекають несподіванки і вбивства головних героїв, які вже стали інтернет-мемом.

line_yellow (1)

 6. «Шерлок»

Для фанів Шерлока Холмса новий рік почався з приємного: врешті, після дворічного очікування, вийшов новий епізод серіалу «Шерлок» від BBC, хоча це тільки різдвяна серія. Потрібно задовольнятись тим, що є, адже, з огляду на стрімку популярність виконавця головної ролі серіалу Бенедикта Камбербетча і його тісний графік зйомок, невідомо, коли він почне роботу над повноцінним 4 сезоном.

«Шерлок» (Різдвяна серія «Бридка наречена»)

Країна: Великобританія

Режисер: Дуглас Маккінон

Сценарій: Марк Геттіс, Стівен Моффат

Головні ролі: Бенедикт Камбербетч, Мартін Фріман, Ендрю Скотт, Марк Геттіс та інші

Премєра: 1 січня 2016 року

Цікавий факт: Серія вийшла дуже фантасмагоричною. Не перестає дивувати те, що сценаристи через серіал напряму спілкуються з фан-спільнотою, кепкують, іронізують, зловтішаються, заграють. Складається враження, що творці серіалу 2 роки сумлінно відстежували всі фан-арти й фанфіки, здогадки, пропозиції й бажання шанувальників, щоб втілити їх в одній серії. Здається, ще трохи, й Шерлок прорве четверту стіну (хоча з його проникливістю і спостережливістю, він має підозрювати, що він авторський суперміф).

Тут і вікторіанська Англія, й таємнича історія, яка потребує розслідування, й вусатий Ватсон (знову), і наркотики, і феміністки, і моторошний привид, і 5 апельсинових зерняток, канонічний Діоген і не дуже канонічний Майкрофт, ноланівські сюжетні ходи й місіс Хадсон, яку не влаштовує її персонаж і яка постійно нарікає, що у неї надто мало реплік. І, звісно ж, Моріарті, який проліз не тільки у підсвідомість Холмса, а й на монітори київського метро.

Тепер прихильникам «Шерлока» буде що обговорювати й передивлятись в найближчі два роки. Хоча нещодавно стартував новий сезон американського серіалу «Елементарно». А від того, що Шерлок живе Нью-Йорку, він не перестає бути Шерлоком.

line_yellow (1)

7. Пендергаст. Алоїзій Пендергаст

img

І ? на завершення ? трішки навколосеріальних чуток.  Здійснилися мрії шанувальників письменницького дуету Дугласа Престона та Лінкольна Чайлда: бестселлери «Релікт» та «Кабінет дивовиж» екранізують.

Серіал оповідатиме про спеціального агента ФБР Алоїзія Пендергаста, який у сучасному Нью-Йорку розслідує непростий злочин, що сягає корінням в темне й таємниче минуле його власної сім’ї.

У книгах головний герой постає як високоінтелектуальний, витончений та дещо ексцентричний чоловік, який походить з багатої луізіанської сім’ї, більшість представників якої загинули за дивних обставин.

«Пендергаст»

Країна: США

Продюсер:  Гейл Енн Херд («І мертві підуть»)

Сценарій: Джон МакЛафлін («Чорний лебідь»)

Статус: Проект оголошений

Цікавий факт: Перший роман серії – «Релікт»— був опублікований в 1995 році, і в ньому образ Пендергаста подано досить скупо, та вже в другій книзі «Релікварій» агент ФБР виходить на перший план.

Пендергаст розслідує різні серійні вбивства, переважно вчинені в досить незвичайному стилі та роз’їжджає на раритетному Rolls-Royce Silver Wraith 1959 року з власним водієм, чим викликає захоплення у навколишніх.

Загалом  Дуглас Престон та Лінкольн Чайлд створили п’ятнадцять романів з циклу про Пендергаста, у яких трапляються злочини на будь-який смак – від крадіжок діамантів, культів зомбі, генетично зміненого чудовиська в музеї природничої історії і до протистояння з рідним братом.

Як бачимо, практика перетворення книг в серіали зараз набула значної популярності, що не може не тішити. А для того, щоб оцінити сучасний ТБ-продукт, його варто порівняти з іншими, давнішими проектами. Ось кілька з них:


«Гордість і упередження» (1995)

Чудова екранізація однойменного роману Джейн Остін. Здається, цей серіал бачили всі. Але він вартий і того, щоб його передивитись ще раз.

«Пуаро»  (1989 ? 2013)

Всі історії Агати Кристі про кмітливого й спостережливого приватного детектива, бельгійця Еркюля Пуаро в одному серіалі. І з першої до останньої серії Девід Суше однаково ідеальний в цьому образі.

«Північ і Південь» (2004)

Таким Торіна Дубощита (тобто Річарда Армітеджа) ви ще не бачили.  Дуже вдала екранізація однойменного роману Елізабет Ґаскел.  Історія кохання в стилі Джейн Остін на тлі бунту робітників бавовнянопрядильної фабрики.

«Дживс і Вустер» (1990 ? 1993)

Сер Пелем Ґренвіль Вудгауз вмів писати витончено, витримано і з гумором. Творцям серіалу вдалось перенести на екрани аристократа Берті Вустера та його винахідливого камердинера Дживса, повністю відтворивши ту, книжкову атмосферу. А знаменитий дует Стівена Фрая та Х’ю Лорі тут вартий окремого захоплення.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 26.02.2016 в 4:14 pm

    Вот еще один, не такой уж и старый: “Что знает Оливия?”, 2014.
    По роману Элизабет Страут. Кстати, сериал понравился больше, чем книга – это редкость)

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe