Читомо > Новини > Читомо-2017 у фактах і цифрах

Новини

Читомо-2017 у фактах і цифрах

28.12.2017 0 Автор:

У 2017 році ми продовжували розвиватися і вчились мріяти зухваліше. З’явилося більше новин на сайті, вдалося більше приділити увагу аналітичним матеріалам, а також зосередитися на міжнародному досвіді книговидання. Цього року була і наша перша редакційна поїздка на Франкфуртський книжковий ярмарок. Це — чи не найбільше враження року, що минає.

Цього року ви дивували нас своєю підтримкою та зростанням відівідуваності, що надихає. Функціонуючи в ринкових умовах, ми розуміємо важливість роботи над монетизацією сайту. З допомогою читачів, рекламодавців та спецпроектів вдалося виплачували гонорари нашим журналістам. Тому спільно продовжуємо розвивати нішевий медіа-проект у сегменті книговидання й мріємо про більше.

Контент: більше новин, книжкова аналітика 

За цей рік на Читомо вийшов 451 оригінальний матеріал.

Наша найчисельніша рубрика – Видане (117 матеріалів, серед яких — книжкові рецензії на найпомітніші або варті уваги новинки цього року та добірки актуального чтива різних напрямків).

На другомі місці – Інтерв’ю (ми провели 45 розмов із письменниками, видавцями, експертами книговидавничого ринку, бібліотекарями й перекладачами).

Аналітичні матеріали про тенденції у книговиданні — важливий напрямок нашої роботи, тому є найбільш відвідуваними. Цього року з’явилося понад 40 матеріалів для професійної аудиторії. Чимало з них пов’язані зі стартом роботи Українського інституту книги, за діяльністю якого ми стежимо ще із етапу внесення законопроекту до Верховної Ради.

Наступного року плануємо приділити ще більше уваги аналітичним матеріалам, оскільки маємо на меті продовжувати розвивати проект як фахове медіа для видавців, перекладачів, редакторів, дизайнерів, ілюстраторів, менеджерів культурних проектів, студентів профільних вишів, письменників та всіх, хто залучений у видавничий процес.

pidsumky_chytomo_2017

Ми також цього року почали публікувати більше новин (всього 390 новин, більшість із яких – оригінальні), републікацію деяких робили найбільші українські ЗМІ. А ще наші новини останні кілька місяців в Ukr.net.

Щоправда, найбільш відвідуваною традиційно залишається рубрика Стандарти, особливо на період сесії, і Вітрина новинок (напередодні Книжкового Арсеналу і Форуму видавців, а цього року вперше напередодні Різдва й подарунків).

Найбільше матеріалів написала – Ната Коваль (26 матеріалів). Далі – у порядку спадання Юлія Клебан (16), Тетяна Петренко (15), Катерина Котвіцька (13), Валентина Вздульська (13), Аліна Штефан (13), Євгеній Стасіневич (9), Ірина Ніколайчук (9), Андрій Мартиненко (9), Тетяна Калитенко (8), Алла Костовська (8), Анастасія Івашина (7), Христина Содомора (6), Оксана Лущевська (4), Анастасія Іванців (4), Олег Коцарев (3) та інші.

Молодою надією і свіжою кров’ю-2017 «Читомо» оголошуємо Марину Дубину (14 матеріалів).

pidsumky_chytomo_1_2017

Окрім того, ми сповістили вас про 1905 подій книжкового і навколокнижкового життя, що на 132 більше, ніж минулого року. Рубрикою «Календар» ретельно опікується Ганна Гнедкова (до речі, з приводу анонсів звертатися до неї).

Дорогу спецпроектам і нативу

Останні півроку спецпроекти — у фокусі «Читомо». Відтак з’явилася і людина, відповідальна за цей напрямок — Катерина Котвіцька, яка раніше була випусковою редакторкою. Ми хочемо розповідати про книжки як стиль життя, як складову багатьох сфер діяльності, а головне — шукати нову аудиторію, спраглу до читання. У партнерстві із CANactions ми розпочали спецпроект [Про]читання міста, серію «утилітарних» рецензій на книжки, які можуть перетворювати міста, створювати нові простори – словами й руками архітекторів та урбаністів. У наступному році ми продовжимо спецпроект завдяки підтримці Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля.

Спільно із K.Fund у рамках спецпроекту «Книжки, з яких починається бізнес» ми започаткували діалог з підприємцями, що точно зможе надихнути кожного на особистісні зміни, творення нового і реалізацію давно задуманого. Наступного року ми разом продовжимо розповідати про найцікавіші бізнес-видання, реальні історії успіху – через книжки.

Важливим спецпроектом у партнерстві із Києво-Могилянською бізнес-школою став архів 83 Міжнародного конгресу ПЕН у Львові. Завдяки kmbs, трьом нашим журналістам вдалося відвідати найбільшу літературну подію світу та зробити інтерв’ю з топовими авторами. Продовження буде у січні 2018-го.

pidsumky_chytomo_3_2017

У спецпроекті «ЛітUpgrade» спільно з Litosvita ми писали про те, чому важливо знати не лише теорію письма, а і як працювати над власними сюжетами.

Наступного року ми плануємо ще більш інтенсивно працювати над спецпроектами, тому запрошуємо вас до співпраці.

Читомо спільно з Франкфуртським книжковим ярмарком опублікували серію матеріалів для тих, хто планував ефективно відвідати ярмарок.

Усі найбільші книжкові виставки і літературні фестивалі не обійшлися без наших аналітичних репортажів, а саме:

Сподіваємося, наступний рік буде не менш проривним у літературному менеджменті.

 

Топ: несподіваний і справді топ

Найбільш популярними матеріалами, які читалися, стали:

Так, читачі й справді обирають топи))).

 

Іноземний досвід: перша редакційна поїздка у Франкфурт та відкриття нових книжкових напрямків

Окрім того, цього року ми продовжили активно висвітлювати літературні події світу та знайомитися з іноземним досвідом книговидання. Інтегруємося у видавничий процес світу, відкриваємо нові імена, вивчаємо тренди у книжковій сфері. Найбільшим досягненням стала перша редакційна поїздка у Франкфурт.

 

theTEAM

Наша команда писала про участь українських видавців, а також почесного гостя ярмарку — Францію. Іра Батуревич стала першою амбасадоркою Франкфуртського бізнес-клубу від України. Про це вона детально розповіла у матеріалі.

Наші видавці й журналісти побували також на інших міжнародних подіях. Звісно, своїми враженнями вони поділилися з нами:

 

pidsumky_chytomo_2_2017

 

Та найбільшою радістю є ексклюзивна співпраця із Publishing Perspectives, одним із найкращих ресурсів із книговидання у світі, завдяки якій ми стежимо за поступом видавничої справи і перекладаємо найцікавіші матеріали на Читомо. Натомість ми знайомимо світ з українським книжковим ринком. Також цьогоріч ми розпочали співпрацю з німецьким фаховим книжковим тижневиком B?rsenblatt, яку плануємо розвинути у 2018-му.

 

Аудиторія: зростаємо кількісно та якісно

Наша аудиторія у порівнянні з попереднім роком зросла на 53,73%  – впродовж цього року за нами стежили майже півмільйона унікальних користувачів (472 000). Динаміка дозволяє робити позитивні висновки. Майже однакову частку відвідуваності приносить органічний пошук і соцмережі (з них Facebook займає третину всього трафіку).

pidsumky_chytomo_4_2017

Наші відвідувачі почали вдумливіше нас читати – у середньому по 6 хв на одну сторінку. Серед українських міст найактивніше читають у Києві (46,71%), Львові (13,48%), Харкові (4,30%), Івано-Франківську (3,01%), Дніпрі (2,71%). Найменше у Чернігові (0,74%), Луганську (0,38%), Криму (0,10%). Нас стали активніше читати за кордоном, зокрема в США, Німеччині, Польщі, Нідерландах, Великобританії.

Цьогоріч ми активніше почали використовувати інші соціальні мережі: Twitter, Instagram, створили сторінку у Telegram і нарощуємо аудиторію поза Facebook. Раптом він зникне?)

 

Команда: вчимося, розвиваємося, ростемо

Дуже важлива для нас новина року, що минає — культурно-видавничий проект «Читомо» тепер має юридичний статус. Відтепер ми — громадська організація, тому у наступному році плануємо виробляти більше професійного контенту, налагоджувати співпрацю з іноземними колегами, а також займатися освітньою та консультаційною діяльністю.

До травня 2017-го року випусковою редакторкою сайту була Катерина Котвіцька, а наступні місяці до роботи над проектом долучився Олександр Мимрук.

 

pidsumky_chytomo_5_2017

 

Увесь цей час з нами були:

Анастасія Івашина, Ганна Гнедкова, Тетяна Петренко, Тетяна Калитенко, Євген Стасіневич, Наталя Корнієнко, Алла Костовська, Андрій Мартиненко, Ганна Кобилякова, Олег Коцарев, Ілля Стронґовський, Настя Денисенко, Ольга Ренн, Галина Листвак, Христя Содомора, Ната Коваль, Юлія Кушнір, Максим Карповець, Олег Сілін, Антоніна Ящук, Ірина Ніколайчук, Андрій Маліванов, Ярина Семчишин та інші.

Цього року до Читомо долучились і нові автори, а саме: Катерина Перконос, Марина Дубина, Вікторія Костовська, Софія Швагер, Дарина Гладун, Олена Тищук, Максим Стріха, Ольга Брагіна.

До нас також під час університетської практики до команди долучалися студенти Києво-Могилянської академії, Інституту журналістики та Інституту філології Київського національного університету імені Т. Шевченка, Українського католицького університету, Київського національного університету культури і мистецтв.

У 2017-му наш редакційний колектив ділився набутим досвідом також і зі студентами профільних вишів, окремих шкіл, гостями спеціалізованих та літературних фестивалів.

І ще – про важливе. Протягом року технічно нас супроводжували Роман Горін і студія Revolverdesign, Микола Зубехін, Максим Синицький. І без них технічно ми б не змогли бути з вами на зв’язку.

Візуальне й концептуальне перезавантаження

Цього року завдяки школі дизайну і програмування Projector ми почали роботу над редизайном нашого сайту. Ми дуже вдячні за підтримку студентам курсу з веб-дизайну та куратору Максиму Кукурудзяку за те, що вони так глибоко і детально розробили аж 13 (!) варіантів редизайну. Зараз спільно із випускницею школи Ольгою Коцебою ми розробляємо візуально свіжий, навігаційно більш зручний та сервісно зрозумілий новий сайт. Над програмуванням нового сайту працює Ігор Гонтаренко.

 

proces

Протягом року ми багато вчилися. Під час програми Сreative Enterprise Ukraine від Британської ради ми «прокачали» наш проект, а також отримали запрошення на навчання у Києво-Могилянську бізнес-школу. Також не оминули і курсу на дуже актуальну для нас тему з монетизації незалежних онлайн-медіа в УКУ.

 

kmbs

 

Монетизація: наш перший мільйон ще попереду

Хоча цього року ми найактивніше працювали над монетизацією проекту, але працювати є ще над чим. Наші прибутки загалом зросли, але й видатки – через розширення штату, збільшення кількості матеріалів, загальне підвищення цін у країні – зросли втричі (будемо чесними з вами до кінця – утримання Читомо мінімально на місяць обходиться понад 30 тисяч гривень).

Чверть бюджету – співпраця із партнерами, замовлення банерів, рекламних послуг, курування спеціальними проектами. Також частину коштів нам перераховують наші читачі завдяки донейтам.

Шукайте знаменитостей у цьому переліку!

Серед тих, хто зробив можливим цей рік для Читомо – Максим Синицький, Богдан Варщук, Андрій Ониськів, Ілля Слющенков, Олена Шалімова, Олександр Скобель, Анна Корбут, Наталія Сліпенко, Вікторія Шиманюк, Олександра Стокоз, Юлія Гасиліна, Олександра Коваль, Світлана Зуб, Ольга Козак, Неля Юшина, Марія Агафнова, Юрій Нікітюк, Катерина Котвіцька)))), Владислав Кириченко, Сергій Стецюн, Антон Санченко, Оксана Кротюк, Марія Жук, Богдана Островаська-Кубік, Мар’яна Микитюк, родина Поліщуків, Аліна Кондратенко,  Олександра Стрижак, Іван Симоновський, Інна Труш, Дарія-Олена Піскозуб, Олександр Ком’яхов, Ярослава Тимощук, Людмила Рубцова, Катерина Перконос, Богдан Логвиненко, Олександр Гончар, Володимир Іванов, Наталія Пилипчук, Юлія Коломак, Віталій Карпа, Антон Мартинов, Марина Тимошенко, Олена Іванченко, Андрій Малишко, Лідія Лихач, Юлія Павлишин, Тетяна Петрушкіна, Олена Поціпух, Марина Дубина, Євген Вершинін, Наталія Чередникова, Ірина Лашкевич, Юрія Яремов, Сергій Строчай, Олексій Сивоконь, Алла Дорош, Ілля Стронґовський, Анна Чепиленко, Катерина Дудка, Сергій Зайцев, Анастасія Мельниченко, Лариса Зубюк, Валентина Захабура, Наталія Склярська, Ольга Деркачова, Валерій Філімоніхін, Катерина Тягло, Олена Даніліна, Олександра Лавріненко, Алла Галімурка та багато-багато інших, хто залишився анонімом!

Спасибі кожному з вас! 

Зібраних коштів від наших читачів вистачило на цілий місяць повного утримання Читомо!

На жаль, ми бачимо імена не всіх тих, хто нас підтримував протягом року, не всіх ми знаємо в обличчя, але ми дуже вдячні кожному, хто став нашим фундатором!

Хочете приєднатися до наших фундаторів?

Будь ласка, ось наші реквізити:

Громадська організація «Культурно-видавничий проект “Читомо”»,
ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК”
р/р ?26007052666261,
МФО 320649,
ЄДРПОУ ?41665276
Призначення платежу — безповоротна фінансова допомога. Не переплутайте).

Окрему подяку висловлюємо нашим партнерам: Goethe-Institut Ukraine — за велику довіру і цікаву співпрацю, Польському інституту в Києві — за підтримку та віру у нові проекти, Представництву Фонду імені Гайнріха Бьолля за несподівані сюрпризи та радісні новини, видавництву «Vivat» – за нестримний розвиток і партнерство, яким можна пишатися, «Родовід» – за те, що допомогли розширити нашу географію, «Видавництву Старого Лева» – за те, що роблять книжки, які не потребують реклами, але завжди йдуть нам назустріч, «Часу майстрів» – за те, що не боялися експериментів і постійно прагнули до кращого, «Ранку» – за нові формати співпраці, «КСД» – за увагу від найбільшого видавництва України, «Лютій справі» – що погодилися інколи ділити з нами свій простір, «Discursus», «Видавництво» та багатьом іншим малим видавництвам – що надихали, показували неймовірне та змушували повірити в успіх.

podiaka

Друзі, нам надзвичайно приємно. Але це ще не все. Ми бачимо, що ви – одні з найкращих, – зорієнтовані не лише на видання прекрасних книжок, але й на формування ринку. І це змушує нас вірити, що в книжковому сегменті наступні роки будуть надзвичайно плідними й цікавими. Спасибі!

На 2018 у нас ціла купа планів: редизайн, концептуальне перезавантаження як медіамайданчика, акцент на спецпроекти і мрія про безкоштовний офіс (наразі до оренди ми не готові).

Згадайте також про наші мрії, факти й цифри 2016 року, а також 2015. До речі, вони збулися))

Читання – це наша з вами суперсила! Книжкового нам 2018-го!

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe