Читомо > Відео > Читомо-кінозал: Таємниця Абатства Келлс (2009)

Відео

Читомо-кінозал: Таємниця Абатства Келлс (2009)

04.04.2014 0 Автор:

Кіно часто виникає з прочитаних сценаристами та режисерами книжок, але тут щось підказує, для народження цієї стрічки вистачило лише враження – від старовинної Келльської книги, цілком реального, і до того ж, найвизначнішого твору кельтського середньовічного мистецтва. А «Таємниця Абатства Келлс» стала однією із найвизначніших картин 2009 року, потрапивши до п’ятірки мультфільмів, обраних Американською академією кіномистецтв і номінованих на «Оскар». І все це – без жодного леприкона.

Автори картини, ірландський ілюстратор і режисер Том Мур (Toom Moore) та режисерка-аніматорка Нора Твомі (Nora Twomey), взяли за основу сюжету легенду створення так званої Книги Колумби. Події розгортаються у ІХ сторіччі в Келльському Аббатстві, куди прибуває ченець Ейдан і привозить із собою рукопис. Рятуючи ще не завершену книгу від варварів, брат Ейдан знайомиться з 12-річним Бренданом, майбутнім майстром мініатюри, якому і доведеться не лише врятувати, але й власноруч закінчити Книгу Келлса.

Окрім того, небанальності сюжету, мультфільм має чарівне втілення. З одного боку, в дусі спільного виробництва Ірландії, Франції та Бельгії (якщо можете собі уявити), з іншого – в манері кельтських міфів, християнської рукописної традиції, естетики Густава Клімта та Альфонса Мухи, мультиплікації «Мій сусід Тоторо» Хаяо Міядзакі та «Самурая Джека» Геннадія Тартаковського. Саундтреки до мультфільму написав французький композитор Брюно Кюле (Bruno Coulais). І хоча серед них є лише одна коротка пісня, завантажити хочеться повний набір тем. До речі, це цілком реально, бо в 2010 році усі вони вийшли окремим диском.

Щодо цільової аудиторії, то стрічка позиціонується як сімейний пригодницький мультфільм. Деякі американські матусі жаліються на жорстокі сцени варварської бійні, і не радять показувати мультфільм дошкільнятам. Хоча жорстокість і агресія проступає більше в кольорах та музичній темі, ніж у «сценах насилля». Здається, навіть наша Комісія з питань моралі зможе їх демонструвати своїм онукам.

Зате для тих же дошкільнят мультик чітко формує позитивні меседжі: що герої не бувають героями без друзів, що книга – це велика цінність і мистецтво, що для того, щоби відкрити свій талант, треба долати труднощі.

Більш дорослим, окрім загальної естетики, може сподобатись органічне сплетіння християнської і язичницької тематик, а окрім того, зрештою, змусити загуглити, що ж це за книга.

Келльська книга / Книга Колумби

Це рукописна книга чотирьох Євангелій, що була створювалась у VIII-IX ст. Відома вона передусім своєю красою, складністю виконання мініатюр, кельтською автентикою та християнським «іконописом». Дослідники визначили, що книга писалася трьома майстрами, а фарби для написання імпортувалися з різних куточків Європи та навіть Афганістану (основний текст писаний чорними, червоними, пурпурними та жовтими чорнилами, ілюстрації набагато кольоровіші).

До слова сказати, «чорнильні горішки», за якими в мультфільмі полює Брендан, справді використовувалися ченцями для виготовлення найпоширенішого у тих краях виду пігменту. Іншою прикметною рисою є те, що попри буйство середньовічного кольору для оздоблення, тут не викорисовується ані золота, ні срібла.

Деякі частини мініатюр, якими рясно оздоблена Келльська книга, неможливо роздивитися без лупи. Багато з малюнків займають цілі фолії. Серед них і найстаріше в Західній Європі зображення Божої Матері, а також одна з найвідоміших середньовічних мініатюр – сторінка з монограмою Хі Ро, яка служить інципітом (початком) для розповіді про життя Христа.

Келльська книга

Рукописна пам’ятка збереглася й до сьогодні, її пильнує Trinity College у Дубліні. Кольорове факсимільне видання побачило світ завдяки швейцарському видавництву Faksimile-Verlag Luzern у 1990 році, яке запропонувало керівництву коледжу безпечну технологію для оцифрування способом, що не пошкоджує сторінки. Електронна копія – у вільному доступі.

P. S. «Таємницю Абатства Келлс» можна подивитись українською, стрічка озвучена студією «Три крапки». І особисто я вже записала мультик до течки «Показувати моїм майбутнім дітям».

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Iншi записи по цiй тематицi:

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe