Читомо > Новини > Cool culinary books / частина ІІ

Новини

Cool culinary books / частина ІІ

11.12.2009 0 Автор:

Без чого не можна прожити без їжі духовної чи справжньої. А якщо поєднати? Буде, мабуть, повноцінний раціон. Бажаємо вам підкріпитись черговою добіркою незвичайних кулінарних книжок.

Ностальгічний соус із дотепним часничком

Андрей Бильжо. Еда: 40 историй про еду с рисунками автора. – ИД Мещерякова, 2006.

Мемуари Андрія Більжо, автора карикатурного персонажa «Пєтровіч» та ідей однойменних клубів-ресторанів у Москві, Києві, Празі. Розповіді на тему класичних страв минулої радянської епохи, заправлені гумором, ще з авторськими замальовками.

14

Цитати:

“Бутерброд с колбасой. Колбаса для Советского Союза образ уже литературный. За ней стояли с очередях, давились, развозили по всей Родине. Ее вкусно было жарить на сковородке, заливать яйцом. Это студенческая жизнь. В Италии есть колбаса “Мартаделла”, это как наша “Любительская”, только в диаметре метр. Представляете, если бы такую колбасу увозили из Москвы в электричке. Ее несли бы по перрону, как Ленин нес бревно на субботнике”.

“Селедка. Когда я был маленьким и ходил в детский сад, там тоже давали селедку, их которой торчали кости, как седые волосы, а вокруг, словно море, лежало голубое пюре. Есть ЭТО я не мог, и меня водили с тарелкой к директрисе, толстой, в несходящимся халате тетке. Она нависала надо мной и кричала: “Если не будешь есть, введем тебе пищу через зонд”. Я думал, что через зонтик, и не мог понять, как это возможно…

Хліб насущний

Anthony F. Chiffolo, Rayner W. Hesse. Cooking with the Bible: Recipes for Biblical Meals. –Greenwood Pub Group Inc, 2006.

135

Оригінальна добірка рецептів. Редактор німецького видавництва та нью-йоркський пастор вивчають із точки зору кулінарії… Біблію. Перевірені авторами на власний шлунок страви, опис яких вони відшукали в Святому Письмі, налічують 15 салатів, 16 закусок, 13 супів, 18 вегетаріанських і численних м’ясних наїдків.

Автори книги Ентоні Чіффоло та Райнер Хессе подають свої історичні огляди про символічне значення певних продуктів (наприклад, риби), кулінарні традиції (святкування Песаху), опис тогочасного раціону народів Близького Сходу. Як ілюстрації використані репродукції полотен класичних майстрів, як-то Рембрандта, Шагала, пам’яток світового мистецтва – ікон, помпейських стінописів.

Ікра заморская. Видана в Україні


Вольфганг Шивельбуш. Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів . –Критика, 2007.

16

Книга вийшла у видавництві “Критика” в перекладі Юрка Прохаська. Цікаве дослідження про прянощі, каву, чай, шоколад, тютюн, алкоголь і наркотики з культурологічної точки зору, їхнє поширення, популярність у тих чи інших країнах. Проілюстрована картинками із тогочасних джерел.

Артшейк. Мистецтво візуальне та кулінарне

Richard Hamilton, VicenteTodol?, Ferran Adri?. Food for Thought. Thought for Food. – Actar, 2009.

17

Власник знаменитого ресторану elBulli Ферран Адріа, художник Річард Гамільтон та директор Тейт Модерн Вісент Тодолі задумали такий собі гастрономічно-художній проект. Під час Documenta 12 в ресторані elBulli збиралися відомі персоналії із мистецького та кулінарного кіл, щоб обговорити тему творчості в гастрономічному аспекті і знайти співвідношення між мистецтвом та кулінарією. На вечерю були запрошені художники, шеф-кухарі, критики, фалеристи та куратори. Їхнє ессе, тексти доповідей, дискусій, роздумів складають книгу, яка, до того ж, містить купу фотографій. На них – бездоганні і, напевно, страшенно смачні страви з кухні elBulli, репродукції творів мистецтва.

Не встояв перед спокусою долучитися до проекту й автор Сімпсонів, Мет Гроенінг. Він створив для обкладинки видання «портрет» Феррана Адріа в стилі найбільш рейтингового мультсеріалу сучасності.

Погортати книгу онлайн можна за посиланням: foodforthought.actar.com.

Десерт. Їстівний дизайн

Louise Schouwenberg. Eat Love. – BIS Publishers, 2009.

18

Видання про синтез трьох мистецтв: дизайнерського, кулінарного і книжкового. Нідерландка з професійною дизайнерською освітою Марайє робить мистецькі твори з продуктів харчування, і призначені вони лиш для тимчасового споглядання, а потім шлях їхній лежить до шлунків. Серед численних клієнтів – пані Фохельсанг, фірма «Hermes» та німецький автовиробник BMW.

Книжка присвячена приготуванню страв як мистецтва і проілюстрована найкращими роботами дизайнерки. До речі, скуштувати деякі витвори матимете можливість, як потрапите до Амстердаму в ательє Марайє на вечерю. За 47 євро ви зможете оцінити мистецтво на смак.

Винна карта. Мемуари витримкою від 10 років

Жоэль Норманн. Французская кухня пяти президентов. Воспоминания повара Елисейского двора. – Независимая газета, 2002.

19

Про те, що ховається за стінами Єлисейського палацу дізнатися завжди цікаво. Кухонні інтриги та пристрасті змалював в своїй книзі Жоель Норман, придворний кулінар п’ятьох французьких президентів. Додатки книги – 63 меню з 46 рецептів кухні Єлисейського палацу.

Цитата:

“В конце третьего президентского обеда, уже во время десерта, на пороге маленькой кухоньки при частной столовой вдруг появился сам Жискар д’Эстен. (…) Оказалось, что Жискару д’Эстену не понравилось то, что десерт был украшен засахаренной розой. Он пожелал, чтобы ничего похожего отныне ему не подавалось. Никогда! Жискар д’Эстен говорил спокойно, но очень твердо. Мы стояли лицом к лицу. Я терялся в догадках: то ли он был не в восторге именно от розы, эмблемы социалистической партии, возглавляемой его соперником Франсуа Миттераном, то ли просто такого рода гарнировка блюд была совершенно не в его вкусе. Я так никогда и не узнал подлинную причину его недовольства”.

Анастасія Денисенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe