Читомо > Новини > Copyright-free: мільйон книжкових ілюстрацій від Британської бібліотеки

Новини

Copyright-free: мільйон книжкових ілюстрацій від Британської бібліотеки

21.10.2015 0 Автор:

Національна бібліотека Великобританії (The British Library) оцифрувала вже більше мільйона вінтажних книжкових обкладинок, ілюстрацій, мап, карикатур з понад 65 тисяч видань XVII, XVIII і XIX століть та виклала їх для вільного користання.

Відскановані зображення Британка розміщує на фотохостингу Flickr, починаючи з 2013 року. Це один із заходів, до яких вдається книгозбірня, прагнучи стати найвідкритішою у світі. На фотохостингу всі зображення розсортовані по різних альбомах: обкладинки, мапи, ноти, ілюстрації для дитячих видань, а також альбоми, присвячені певній тематиці (флора, фауна, летерінґ і типографіка, мода, архітектура, рекламні оголошення і багато-багато іншого).

Термін дії копірайту на ці зображення давно збіг, тому кожен користувач може вільно завантажувати їх у високій роздільній здатності, видозмінювати і розповсюджувати з будь-якою метою. Кожен файл на блозі Британки у Flickr має детальний опис видання, з якого був відсканований, а також інформацію про те, чи можливо звантажити саме видання у PDF-форматі.

Відтоді як Британка розмістила це надбання в мережі, ілюстрації з раритетних книг з’являлися на обкладинках музичних альбомів, килимах, наліпках, навіть були використані для інсталяції на фестивалі Burning Man в Неваді (США), пише видання Quartz. Один зі співробітників бібліотеки Бен О’Стін (Ben O’Steen) розповідає, що за два роки колекція набрала понад 267 млн переглядів. «Ми вдаємося до нових, інноваційних способів представлення й пошуку цих ілюстрацій», – зазначає він. У книгозбірні сподіваються, що це безцінне надбання візуального матеріалу підштовхне науковців і митців до нових проектів.

Альбом Highlights з блогу Національної бібліотеки Великобританії на Flickr

Чільне зображення: The British Library

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe