Читомо > Новини > «De libertate»: як пройшов фестиваль творчої свободи (фото)

Новини

«De libertate»: як пройшов фестиваль творчої свободи (фото)

20.08.2012 1 Автор:

У ювілейний 290-й рік з дня народження Г. Сковороди в Національному літературно-меморіальному музеї у Сковородинівці на фестивалі «De libertate» 17 серпня створювали філософські композиції з яблук, навчалися бароковій каліграфії, слухали сучасну поезію й музику. Завершило свято яскраве фаєр-шоу.

 

Фестиваль був насамеред літературним, тож літцена була насиченою й поєднувала  письменників кількох поколінь і кількох напрямів. На жаль, не всі змогли виступити, адже літературна частина на великій сцені була скорочена, позаяк деякі музиканти так захопились своїми виступами, що перевершили часові рамки.

 

Однак яскравими були виступи Сергія Жадана, Івана Андрусяка, Леоніда Ушкалова, програма «Високосна поезія» від Мідної за участі Михайла Жаржайло, блок «Поети Грузії» від Гіо Арабулі та Поліни Городиської, читка п’єси «Сковорода, тулуб і голова» Сергія Лисенка.

 

Іван Андрусяк

 

Дмитро Білий

Леонід Ушкалов

 

  Олена Рибка й Олег Коцарев

  Сергій Жадан

На різних майданчиках на території музею відвідувачам також пропонували зіграти на «колесі доброчинності» й узяти участь у філософській вікторині із культурною асоціацією «Новий Акрополь», майстер-класах, подумати над значенням ключових філософем Сковороди, споглядаючи композиції «Нерівна всім рівність», «Начальні двері до філософії Сковороди» та ін.

 

Одислав Німай, куратор майданчику ленд-арту, зазначив: «Для нас Григорій Сковорода дуже важливий, і ми були раді долучитися до команди фестивалю, створити тут простір для споглядання. Ми не встигли втілити всі концепції, тож сподіваємося в майбутньому започаткувати тут проведення пленеру з ленд-арту, адже й території, й концепція музею сприяють цьому».


Цікавими й пізнавальними були не тільки екскурсії, які цього дня особливо натхненно проводили працівники музею, а й спеціальна програма «Філософські торби» від Харківського літературного музею, інтерактивні програми, до яких з радістю долучалися гості фестивалю.

 

До речі, музична програма фестивалю була досить розмаїтою, адже тут поєднувалися давнина й сучасність, гармонія й невпинний рух. Харківський кобзарський цех запропонував гостям фестивалю зануритися в часи українського бароко, а заслужений артист України Тарас Компаніченко, який підготував спеціальну програму за творами Григорія Сковороди, завершив свій виступ справжнім гімном фестивалю – піснею «De libertate». Гурти «Пальто Sorry Бенд» з Дніпропетровська й «Oneyroid» з Полтави наповнювали Сковородинівку сучасними ритмами, а  колектив ГМД «Вертеп» створив незабутню атмосферу свята.

 Інтерактив від ХЛМ з Поліною Городисською, Михайлом Жаржайлом, Мідною

 

Подій було заплановано більше, ніж на один день. Але наші фінансові рамки не дали можливості розтягнути фестиваль на 2 дні. Було важко знайти спонсорів. Так, виникли проблеми й з організацією, оскільки  «De libertate» готувало кілька людей

 

(переважно працівників Національнoго літературно-меморіального музею у Сковородинівці).

А над заходом такого масштабу повинні працювати добре підготовлені менеджери, і це має бути постійна робота.

Через страшенну зливу нас відвідало не так багато людей, як ми очікували, але зібрались ті, хто дійсно любить Сковороду. Були й закордонні гості.

Наступного року «De libertate» відбудеться знову, адже багато відвідувачів і учасників Фестивалю були захоплені й побачили перспективи у проведенні заходу.

Організатори

 

Сам фестиваль був водночас і філософським, і драйвовим, сповненим справжнього вогню свободи. Григорій Сковорода писав: «Якщо вогонь у твоїх грудях справжній і щирий, то згорить усе, що в них є земного, щоб ти коли-небудь став чистий серцем».

 

Олена Рибка

Світлини Леоніда Логвиненка, Людмили Божедай, Ольги Черемської, а також multikiron

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 20.08.2012 в 1:53 pm

    Приємні фотографії! =)

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe