Читомо > Новини > Дитячий форум – 2016: повернення суперсил?

Новини

Дитячий форум – 2016: повернення суперсил?

19.05.2016 0 Автор:

Цьогоріч, після вимушеної дворічної перерви, у Львові відбувся Дитячий форум (нагадуємо, що з міркувань безпеки фестиваль у травні 2014-го було скасовано, а 2015-го – перенесено на вересень у вигляді дитячої програми краще у межах Форуму «дорослого»). Дитячий форум повернувся з оновленим «обличчям» – оригінальним фірмовим стилем, новими проектами, але з тими ж засадами і концепцією промоції читання.

Схоже на те, що книжкові фестивалі продовжують розростатися за всіма параметрами, зокрема кількісно. До початку Дитячого форуму було заявлено про 500 заходів у програмі, 150 учасників (з них третина – учасники Ярмарку книжок, ігор та іграшок), 8000 книжкових новинок та передбачалося 15000 відвідувачів.

Що ж до якості, то крім літературної програми фестиваль порадував широким спектром позакнижкових, науково-пізнавальних, рукодільних, ІТ-заходів, традиційним залученням бібліотек та музеїв, соціальними проектами. Хоча не обійшлося і без нарікань на низькі продажі, брак промоції, заплутану програму з дублюванням заходів та надміру галасливих дітей.

 

Простір

Локація дитячого форуму традиційна – Палац мистецтв, і всі три його поверхи протягом чотирьох днів належали дітям. Особливої радості відкриттю Форуму додали і традиційні для львів’ян весняні кольорові парасольки – інсталяція, що уже кілька років поспіль літає під час фестивалю «в повітрі» на вулиці Коперника.

На першому поверсі розташувалися стенди учасників, другий і третій було пристосовано під зони творчості, майстер-класи, виставки. Насправді дітям і дорослим було де розвернутися, : місця (і повітря) не бракувало, а власне на колотнечу і задуху з року в рік традиційно найбільше скаржаться гості Форуму. «Дорослому» форуму завжди тісно у Палаці мистецтв, а для дитячого – місця цілком досить.

13174075_1236672556350380_7859481281539754798_n

Читайте також: Найочікуваніші літературні фестивалі і виставки цього сезону

Більшість стендів були стандартними, без особливих вигадок. Видавництво Старого Лева прикрасило свій стенд космічним дизайном за мотивами книжки Гокінґів, упізнаваним ще з Книжкового Арсеналу, хоча, природно, відповідно до масштабів приміщення меншого розміру. Видалося, що дитячі видавці воліють більше творчих зусиль вкладати у організацію подій, а не у дизайн і оформлення стендів.

Весь Дитячий форум став не лише простором для видавничого, бібліотечного та музейного квестів, але і для великої гри «Країна героїв. Додай суперсили!». Відповідно, вся територія Форуму і його програма були поділені на 8 майданчиків: науковий майданчик, рухливий край, творча майстерня, та простори: ігровий, артистичний, книжково-музейний, читання, простір екології-мандрів – де можна було здобути 8 суперсил: творчу, зачудовану, допитливу, пам’ятливу, рвійну, чуйну, грайливу, перевтілювальну.

На усіх цих тематичних майданчиках діти збирали наклейки, «прокачували» суперсили і мали змогу отримати спеціальні вірчі грамоти та титули, а головне – врятувати чарівну країну Дитячий форум від темних сил Мороку.

Відчутні зміни в способі організації простору, деякі презентаційні зони розташовано всередині книжкового ярмарку або винесено у цоколь Палацу мистецтв. Окремо слід зауважити, що в оформленні програми, книжечок «Великої гри» та квестів помітна мода на інфографіку: кожен простір мав свою піктограму та колір, який повторювався і у схемі, і в переліку заходів, і перегукувався з загальним фірмовим стилем, який створив вінницький художник Кирило Трухін, і з центральним персонажем – барвистим і головатим Левчиком. Однак, карти-схеми не завжди бути інтуїтивно зрозумілі, іноді без волонтерів знайти вигадливо названу локацію було проблемно.

13124446_1237085016309134_4816924242766397702_n

Стіни експозиції прикрасили численні виставки ілюстрацій до видань, яскравих дитячих робіт, фотовиставки. Так, простір фестивалю доповнювали та організовували виставки ілюстрацій «Кіт Маркус», ілюстрацій Мар’яни Качмар до «Молитовника для дітей», виставки «Світ звуків у малюнках», а також робіт від студії дитячої творчості «Коко», виставка «Картини зі світу науки», фотовиставки «Нашими очима та крізь об’єктив» та «Ми любимо читати».

Читайте також: У дорогу з книгою: що і як читати дорослим і дітям в авто

Уже традиційною була інсталяція книжкових новинок, коли дитячі книги «зависли» в повітрі на доступній висоті, прив’язані різнокольоровими стрічками, і діти могли тут же ці книжки переглядати.

 

Відвідувачі

У програмі були заходи як для дітей від 0–3 років, так і для підлітків, а також кілька заходів для дорослих.

Якщо на попередніх фестивалях вхід був безкоштовним, то цього року вартість квитків для дорослих і дітей від 5 до 16 років за попереднього продажу становила на 1 день – 20 грн., на всі 4 дні – 40 грн. За умови придбання на вході квитки були дорожчими: на 1 день – 25 грн., на всі дні – 50 грн. Безкоштовним був вхід для дітей від 0 до 4 років та для пільгових категорій.

13221013_1237054019645567_1362347421870638164_n

За словами президента ГО «Форум видавців» Олександри Коваль, остаточну статистику відвідувань ще підраховують. «Ми трохи переживали, що через перерву люди забули і що відвідувачів буде мало, але дійсність виявилася кращою за наші передчуття.

Ми зробили безкоштовний вхід для всіх пільговиків, також додатково безкоштовний вхід для бібліотекарів, вчителів, педіатрів і всіх, хто працює з дітьми, і як подарунок, для татів: тати з дітьми теж могли заходити безкоштовно. Всі інші, діти і дорослі, купували квитки. Загалом було понад 8 тисяч куплених квитків і приблизно 3 тисячі пільговиків, як зайшли безкоштовно», – розповіла вона.

Читайте також: Від Франка до Оксеника: що і в якому віці читати дітям

На книжковому ярмарку ми нарахували 32 видавництва дитячої літератури (у тому числі одне видавництво періодики). Хоча частина видавців, які мають в своєму репертуарі також дорослі видання, привезли і їх.

 

Продажі

Багато видавців оцінили рівень цьогорічний продажів як невисокий, причиною називали і недостатню розкрученість Дитячого форуму, і загальну кризу. Хоча багато хто участю в ярмарку був задоволений і відзначав як активність цільової дитячої аудиторії споживачів, так і непогані продажі.

Оксана Зьобро, керівниця відділу маркетингу та зв’язків з громадськістю «Видавництва Старого Лева» розповідає: «Найсильніше враження на Дитячому Форумі видавців справили на всіх нас діти, особливо підлітки. І це особливе задоволення спостерігати за тим, як вони самі без батьків приходять по книжку, як вони її обирають, як вирішують, яку саме хочуть прочитати. Зрештою саме вони дають нам зрозуміти, які з наших книг для них фаворити, що вони обирають самі, без посередників. Трійка найуспішніших книжок «Видавництва Старого Лева» на Дитячому форумі: «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Стівена і Люсі Гокінґів, «Рік у лісі» Емілії Дзюбак та «Хто проти суперкрутих» Аудгільд Сульберґ».

13244799_1238811749469794_5642928569012467555_n

А Ганна Осадко, редакторка видавництва «Навчальна книга – Богдан», зауважує: «Враження не дуже позитивні. Дивно, але навіть деякі мої друзі-львів’яни – поети й письменники лише від мене дізналися про форум і були подивовані. Напевно, мало було реклами Дитячого форуму. Покупців було дуже мало, мізерні виторги. Певно, криза дала про себе знати.

Серед наших книг найбільше зацікавлення відвідувачів було до книг Всеволода Нестайка, традиційно популярними були програмні твори, завдяки виходу фільму читачі активніше купували «Книгу Джунглів», досить успішними були серія про хлопчика Каю, «Полліанна» і «Полліанна дорослішає» Елеонор Портер, книги Джаклін Вілсон і чудова серія про комах – «Бджоли», «Павуки», «Мурахи», «Метелики».

13179401_1238491886168447_7142047059040185359_n

Ігор Зарудко, керівник напрямку івент-проектів видавництва «Vivat», ділиться: «Загалом Форумом ми залишились задоволені, поспілкувалися зі своїми читачами і на стенді під час торгівлі, і на презентаціях наших книг, і на майстер-класах. Цього разу найкраще продавалась книга Р. Дж. Паласіо «Диво», яку ми випустили кілька місяців тому. Книжка «Диво» – це гарний приклад підліткового твору, в якому піднімається питання соціалізації дитини з вадами, при цьому твір зовсім не позбавлений гумору».

Божена Антоняк, співзасновниця видавництва «Урбіно», відзначає, що з їхнього асортименту найкраще продавались «Ковчег часу» Марціна Щигельського, «Рілла з Інглсайду» та «Енн із Зелених Дахів» Люсі-Мод Монтгомері, а також «Кава з кардамоном» і «Шоколад із чилі» Йоанни Ягелло.

Володимир Брискін, засновник видавництва «Теза», зазначає, що з їхньої продукції найбільше цікавились новинками від Сашка Дерманського «Маляка – принцеса Драконії» та «Маляка і Навіжений дракон», дитячий детектив Олександра Есаулова «Державна справа. Справа №9». Також добре купували книжки Марини Павленко та Дари Корній.

Христина Венгринюк, головна редакторка дитячого арт-видавництва «Чорні вівці», назвала серед «фаворитів» Дитячого форуму «Фантастичні історії на добраніч» Ервіна Мозера. «Взагалі, склалося враження, що український читач надає перевагу перекладним книгам, ніж текстам українських авторів», – додала вона.

Читайте також: Новачки книжкового ринку: «Чорні вівці» і «Три мурашки»

«Видавці нарікають, що купують мало книжок, навіщо стільки дітей, треба робити це для дорослих, які мають гроші і будуть купувати. Але в нас трохи інша концепція фестивалю. Чомусь його називають «Дитячий форум видавців», але це Дитячий форум – це місце, де діти можуть чогось навчитися, можуть розважитися, і вони, я так припускаю, розуміють, що все це відбувається тому, що там є книжки. Це була наша ідея – показати дітям, що цікаво там, де книжки. Що там, де книжки, там є життя», – коментує ситуацію Олександра Коваль.

13151875_1236694539681515_8867675392952835462_n

На ярмарку були також представлені виробники та розповсюджувачі іграшок та ігор, наприклад «Ugears», виробник 3D-пазлів з дерева, видавництво настільних ігор «Світ Хоббі», інтернет-магазин настільних ігор «Boardgame.com.ua».

Ростислав Гнатик, фахівець з настільних ігор «Boardgame.com.ua» розповідає: «Загалом мої враження позитивні. З кожним роком все більше відвідувачів впізнає настільні ігри, не плутаючи їх із пазлами. Щодо продажів – поки що будь-які виставки більше розглядаємо як додаткову рекламу. З огляду на тематику Дитячого форуму, покупців більше цікавили дитячі ігри. Найпопулярнішими були наші традиційно ходові «Супер Фермер», «Діксіт», «Містеріум». Більшість покупців – батьки, іноді діти переконували батьків купити гру, яку вони вже знають. Середній вік, для якого найбільше шукали ігри – від семи до чотирнадцяти років».

 

Події та формати

Програма Дитячого форуму виявилась традиційно дуже насиченою і різноманітною. Природно, сильною була літературна складова: читання, майстер-класи за мотивами книжок, зустрічі з улюбленими письменниками, ілюстраторами, перекладачами.

Звісно, у програмі можна було знайти і звичні для відвідувачів розвивальних заходів акції з танців чи малювання, і доволі екзотичні – як-от, майстер-класи із створення фонограми або й взагалі – різьба по милу чи створення піщаних картин у пляшках.

13227085_1236694686348167_5333040028298693595_n

Окрім літературно-книжкової програми, доволі великою кількістю заходів була представлена програма наукова, дітям були запропоновані майстер-класи із астрономії, криптографії (методів шифрування), робототехніки, з відвідувачами проводили різні наукові експерименти (фізичні експерименти із сонцем, водою, вітром), демонстрували цікаву техніку, наприклад, 3D принтери.

Тішить і екологічний акцент форуму: майстер-клас про розумний дизайн речей із вторсировини, гра-воркшоп із сортування сміття. Цілком природною для айтішного Львова була і IT-програма: простір від SoftServe, демонстраційне заняття від освітньо-технологічного проекту KID’IT, заходи від дитячих наукових студій Малої академії наук, Центру робототехніки «BOTEON».

Читайте також: Найпопулярніші дитячі телепрограми про книжки й читання

Оксана Зьобро говорить, що назвати найуспішніший захід значно складніше. «Старий Лев підготував масштабну програму – 16 подій, серед яких і майстер-класи, і презентації, і дискусії та 12 автограф-сесій. І треба сказати, всі ці заходи відбулися дуже добре і знайшли свою аудиторію», – ділиться вона.

Божена Антоняк зауважує: «Щодо заходів, то через скромну відвідуваність ярмарку нам практично не вдався жоден формат. Дітей або дорослих, які прийшли купити книжки, було дуже мало. Тих, які свідомо приходили б на презентації книжок, автограф-сесії чи майстер-класи не було взагалі. Стенди видавців перетворилися просто на декорації, повз які бігали діти. Вигаданий командою форуму квест за своєю суттю чудовий, але погано накладається на книжковий ярмарок.

Першу презентацію з циклу книжок Монтгомері ми не змогли провести через страшний галас і музику, яка лунала з другого поверху відразу над місцем презентацій. На одну просто ніхто не прийшов. Бо надрукована програма була перенасичена некнижковими подіями і в ній неможливо було розібратися мені, а що про дітей казати. Оскільки ані автограф-сесії, ані презентації не оголошувалися через місцеве радіо, про них здогадувалися хіба люди, які в цей час проминали стенд. Треба максимально зменшити кількість позакнижкових подій і ретельніше добирати літературні події».

Натомість Христина Венгринюк участю в заходах задоволена: «Стосовно наших заходів, то однозначно, що всі були успішними та цікавими, на заходи приходило дуже багато дітей, але, щоб бути щирою, знаю точно, що дітки приходили на майстер-класи не так через книгу чи можливість щось створити своїми руками, а щоб отримати наклейку для квесту у книжечку».

Малювання з дітьми – один із найулюбленіших форматів на Форумі, але і такий, здавалось би, простий формат може дивувати: видовищними та незвичними були майстер-класи із малювання у темряві. Надзвичайно потішила експозиція студії «Малювці» (це ті дітки, які своїми нереально смішними портретами Шевченка підірвали соцмережі).

13179423_1120750661320229_1088344339905033903_n

На форумі «Малювці» зображали й інших українських письменників, класиків Лесю Українку, Івана Франка, Миколу Вінграновського, і сучасних Мар’яну Савку, Івана Андрусяка.

Віра Черкасова, наставниця «Малювців» розповідає: «На Форумі було дуже весело, було багато дітей, сподобалося те, що діти з таким захопленням взялися до малювання портретів. Деяких авторів вони потім побачили вживу на автограф-сесіях. Ми працювали з різними дітьми, з різних шкіл і міст. Складнощів особливих не було, трохи переживали хіба що діти, які вперше малювали портрет. Тому що зазвичай малюють обличчя стандартно: дві крапки, два кружечки, от і портрет – а зараз вони намагалися передати погляд чи профіль. Дуже смішний в однієї дитини вийшов Жуль Верн, схожий на Гомера Сімпсона, дуже цікаві зображення Лесі Ворониної. Спочатку всі кинулися до Лесі Українки і до Івана Франка, бо вони їм знайомі. Але потім я пояснила, що можна брати і незнайомих, але просто симпатичних їм людей, тому діти обирали, навіть не знаючи в обличчя, Джоан Роулінґ чи Мар’яну Савку, а я розповідала їм про цих авторів детальніше».

Цьогоріч на Дитячому форумі також спостерігаємо інтерес до вивчення іноземних мов, серед учасників були мовні школи, які пропонували різні системи запам’ятовування, навчальні курси. Багато хто з видавців вже давно має у своєму репертуарі видання-білінгви, які сприяють вивченню мов від наймолодшого віку.

На фестивалі «БараБука» організували «Простір БараБуки», де маленькі читачі могли намалювати карти світу, слухаючи захопливі історії про справжні мандрівки, а також пройшли читання, майстер-класи. Серед учасників заходів «БараБуки» – ілюстраторки Вікторія Ковальчук, Оксана Була і Світлана Балух, письменники Сергій Лоскот, Люба-Параскевія Стринадюк, Кузько Кузякін, Оксана Лущевська, Галина Ткачук.

13177728_1237686262915676_8179630503087820906_n

Про участь у заходах одна з організаторок «Простору БараБуки» Анна Третяк розповідає: «Нам сподобався цей досвід! Організатори подбали про кілька принципових моментів: по-перше, добре донесли інформацію до цільової аудиторії, завдяки чому було багато відвідувачів, по-друге, придумали гру в супергероїв, що спонукало дітей взяти участь у якомога більшій кількості заходів. Щоправда, було абсолютно непередбачуваним, в який час відвідувачів буде аж надто багато, а деколи – одиниці. Але все відбулося класно, діти дуже відкриті, комунікабельні, легко йшли на контакт, цікавилися завданнями та старанно їх виконували. Наприкінці кожного дня форуму ми були стомлені, але щасливі, бо бачили цей щирий інтерес до дійства в очах дітей».

Читайте також: 10 книжок для читання з дітьми від Соломії Чубай

Олексій Бондаренко, директор видавництва «Веселка», розповідає: «Наше видавництво відновлює свої «золоті фонди» і перевидає класику, видання 70-х років, багатьом знайому з дитинства. Це, зокрема, казки з ілюстраціями геніального Володимира Голозубова: «Сорока-білобока», «Лисичка та журавель», «Два півники». Оскільки ці книжки виходили у світ багатьма мовами, ми використали ці переклади – а вони на той час були виконані надзвичайно професійно – і зробили українсько-англійські та українсько-польські білінгви, а до Варшавського книжкового ярмарку видали ще й польсько-англійську версію».

Важливою була також громадська і соціальна частина фестивалю. Благодійний фонд «Народна підтримка воїнів АТО» організував заходи на підтримку українських воїнів та дітей, що постраждали в конфлікті: виставку дитячих малюнків та фотографій «З Україною в серці», а також благодійно-патріотичну акцію зі збору книжок для дітей у зону АТО.

Діти з особливими потребами – ще одна ключова тема Дитячого форуму. Серед таких заходів – виставка робіт учнів з особливими потребами школи «Надія» та фотовиставка «Світ особливого дитинства», експоновані в Палаці мистецтв.

Важливою акцією став перший в Україні показ колекції одягу Катерини Кароль, створеної для дітей з особливими потребами з ініціативи громадської організації «Батьки Джерела». Моделями на показі були 15 особливих дітей віком від 5 до 16 років.

Читайте також: 13 книг, які стануть у нагоді майбутнім мамусям і татусям

 

Проблеми

Учасники Дитячого форуму переважно акцентували на тому, що основним успіхом можна вважати те, що діти на Форумі були задоволені, проводили час весело і корисно; захоплювалися цілеспрямованістю деяких юних читачів, їхніми чітко окресленими читацькими смаками. Однак можна сформулювати і декілька проблемних моментів, на яких найбільше акцентували.

Так, багато хто з організаторів подій скаржився на галас і гучну музику біля місця проведення заходів, а також на перенасичення програми некнижковими заходами.

Були також окремі зауваги до недостатньої кількості реклами та інформування про сам фестиваль і окремі події, бракувало традиційного оголошення мікрофоном місцевим радіо.

13094270_1236672646350371_8530427638701120519_n

Це попри те, що промоційні заходи цього року були доволі цікаві, наприклад, не можна не згадати, що з кінця квітня у львівських трамваях окремих маршрутів зупинки оголошували діти, а також читали поезію українських авторів і запрошували на Дитячий форум.

Читайте також: Від Києва до Ісландії, від калюжі до моря: дитячі книжечки-мандри

Інформування на сайті Форуму видавців про події програми та про учасників теж було значно кращим, ніж у попередні роки. На сайті Форуму видавців з’явився розділ «Книжки», у якому можна ознайомитись із продукцією, представленою на Дитячому форумі. Однак відзначалося вибіркове інформування про учасників фестивалю – частину запрошених на події гостей не було згадано.

У підсумку можемо потішитися, що Дитячий форум цього року повернувся з новими силами і за роки перерви, здається, лише виріс кількісно. Чи перетворяться ці сили в суперсили і кого зможуть врятувати – сподіваємося побачити вже в недалекому майбутньому.

 

Над матеріалом працювали Галина Листвак та Ольга Ренн

Світлини прес-служби Форуму Видавців / Фотоагенство LUFA /  Ярослава Заблоцького,  Віталія Грабара, Ольги Примович-Грабар та зі сторінки Малювців у  Facebook
Чільна світлина dyvys.info
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe