Читомо > Новини > Дизайнерські ідеї від Imago Create

Новини

Дизайнерські ідеї від Imago Create

18.11.2009 5 Автор:

Що вирізняє творчий підхід до будь-якої справи, то це переосмислення процесу загалом і винайдення нових рішень для втілення мети на основі вже відомих технологій. Так, власне, і виникло книгодрукарство, коли Йоган Гутенберг переробив звичайний прес на друкарський верстат. Сьогодні ж книга переживає процес іншої трансформації: вже з друкованого вигляду в електронний, і чим він завершиться, важко передбачити навіть футурологам ( “Читомо” вже писало й писатиме про це).

Проте є інший варіант розвитку подій. Його пропонують деякі видавничі компанії, наприклад Imago Creatе, – застосування інноваційних технологій у книговиданні, при цьому не нівелюючи якість книги та намагаючись прищепити сприйняття її як мистецького об’єкту. Виходить дорого, трудомістко, але рентабельно з економічної точки зору і високоестетично, оригінально та мегакреативно –  з художньої.

Imago Create – це спеціальний підрозділ британської компанії Imago, яка надає видавничі, дизайнерські, консультаційні послуги понад 300 компаніям зі всього світу і є відомим постачальником фахівців видавничої галузі, тому що пропонує спеціалізовані навчальні курси з цієї кваліфікації (недешеві – ?325 за курс, більшість з яких одноденні).

Книга як продукт виробничого процесу в Imago Create, (саме “виробничого”, тому що просто поліграфією цей процес вже не назвеш, тут можуть бути задіяні хімічні (або ж алхімічні?) та інші допоміжні методи…) майже втрачає своє утилітарне значення, стає таким собі брендовим продуктом у формі книги.

Основні її ознаки, які беруть на себе передачу змісту, не лише зображальні, тобто в цілому не вони. Ці ознаки мають об’ємно-просторову й тактильну природу: метаморфози традиційної книжкової конструкції, кодексу чи взагалі застосування новітньої форми, а також використання різноманітних матеріалів – пластику, дерева, текстилю, металу.

Проте правила диктує мистецька якість продукту. На відміну від підходу більшості видавництв, де ладні жертвувати цією якістю, щоб здешевити або спростити всю справу, тут способи, почерпнуті з поліграфічних та інших технологій. звернуті на досягнення художнього результату. І, що важливо, вони, як і матеріал, і форма несуть змістовне навантаження.

До прикладу, вишивка-махаон, яка змінює колір під впливом денного світла (спільно з Calvin Klein Collection):

frr6

Видання про творчість архітектора вирішено в конструктивному стилі і складається із чотирьох модулів-книг (для видавництва Thames & Hudson):

frr8

Мінздрав відпочиває: сигаретні пачки ще нікому не нашкодили. Хоча процедура буде більш знайома курцям – відкриваєте пачку, відриваєте обгортку-фольгу, а там – мініатюрні видання класики. Обирайте Кафку, а не Мальборо:

fr1

Простір для фантазії надають книги на кулінарні теми – це різні «смачні» упаковки!

Лаконічна пробкова – для видання про вино:

frr4

Рецепти соків у промовистій упаковці:

frr7

Є такі книги, які, перш ніж відкрити, здається, ладен довго обіймати, настільки вони приємні на дотик. Ось як «поросла травою» книжка з текстом, нанесеним технікою шовкографії:

frr3

Книга з фетровою обкладинкою і вишитим написом імітує рукотворно-архаїчне виконання, проте  це теж продукт видавничого процесу:

frr9

А ще – купа інших варіантів, де застосовується

тиснення,

лакування,

обертання фольгою,

продирявлення.

Нарешті сам папір як формоутворюючий та зображальний засіб теж ще ніхто не відміняв

наприклад, для дитячих Поп-ап книжок:

frr2

або навчальних карт:

frr5

Інші креативні рішення можна роздивитись в портфоліо компанії на сайті компанії.


Анастасія Денисенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. стронґовський
    20.11.2009 в 7:11 am

    оце дякую, оцінив, пропіарю в себе

  2. Настасья
    20.11.2009 в 1:35 pm

    Отличные книги. У нас только начинают этим интересоваться. Может начнут появляться такие чудесные книги. Я про них магистерскую пишу . Потом поделюсь

  3. Настасья
    20.11.2009 в 1:36 pm

    А так это Анастасия Денисенко написала ! Тогда понятно, почему такая отличная статья!!!))

  4. Kara
    21.11.2009 в 9:41 pm

    Такі дитячі книжки не новина – я їх мала в дитинстві, десь так у 75-му році, якщо не раніше. Якісь з них були чеські, якісь радянські. Книжки були повнокольорові (полноцветные), на цупкому папері, може навіть крейдованому. “Вирізки” були зроблені таким чином, що коли книжку відкриваєш-закриваєш то все наче рухалось. Також були рухомі вставки – клоун качав головою, у вікнах змінювалися картинки і таке інше.

  5. настасья ш.
    28.11.2009 в 8:02 pm

    Звісно, що були.Я також памятаю – “Огниво”, книга-іграшка. А де ж вони зараз? Саме наші (і завважте- якісні) ?

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe