Читомо > Новини > Haptic Brialle: інформація на кінчику пальців

Новини

Haptic Brialle: інформація на кінчику пальців

13.12.2010 1 Автор:

Портативні пристрої невеликого формату, які можуть зчитувати друковані тексти й переводити інформацію в аудіоформат, вже кілька років існують на ринку й стають у пригоді сліпим або слабозорим людям.  До таких, наприклад, належить пристрій із вмонтованою камерою Intel й маленький сканер LookTel.

/

Але поки що гаджети не мали великого успіху в людей із вадами зору. Адже мова у синтезаторів надто дратівлива, і пристрій повинен довго «думати», перш, ніж «заговорити». Якщо читач не використовує навушників, то звуковий синтезатор може налякати випадкових людей, що опинилися поруч.

До зчитування друкованих газет, книжок, оголошень по-іншому підійшов дизайнер-конструктор Байок Кіль Хен. Він розробив невеличку гаджет-капсулу Haptic у формі зручної мишки, яка розпізнає і переводить букви у літери Брайля. Як тільки пристрій за допомогою мінісканера розпізнав друковану букву, то її брайлівський аналог подає у верхньому кутику.

З таким винаходом можна легко проникати у бібліотеки й розпізнавати раніше не доступну інформацію кінчиком пальця.  Варто сказати, що ця гуманна ідея перемогла у конкурсі винаходів  «Red Dot Award». Поки що пристрій існує лише як гарна ідея, але люди, які потребують читати друковане, проте не мають можливості, були б щасливі, якби Haptic запустили у виробництво.

Ми ж нагадуємо, що в Україні теж є чим пишатися:  зовсім нещодавно  редакція дитячих видань «Ангелятко» та «Ангеляткова наука» запустила журнал для незрячих дітей.

І в багатьох бібліотеках вже є нова аудіокнижка віршів Пауля Целана для людей із вадами зору, а на «Читомо» її можна прослухати.

Фото з сайтів: Yankodesign, Zik.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    13.12.2010 в 12:26 pm

    ого! друга ідея взагалі надзвичайна

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe