Читомо > Новини > Книжкові коробки: сервіси відбірної літератури

Новини

Книжкові коробки: сервіси відбірної літератури

21.04.2017 3 Автор:

В Україні стає все популярнішими box-сервіси – можливість замовити різні продукти та враження в спеціальних коробках. Це можуть бути мікси із солодощів, блокнотів та інших подарункових дрібниць, засоби для догляду або ж книжки. «Читомо» знайшло найцікавіші.

.

Bookowina

Bookowina – це троє дівчат: Юля Ніколаєва, Каріна Реп’ях та Аня Цяцько, які познайомилися в одній компанії, де здружилися та вирішили зробити спільний проект про книжки. Юля Ніколаєва – контент-маркетолог і букоголік (за словами самих дівчат із Bookowina). Каріна Реп’ях – професійний SMM-менеджер, любитель детективів, яка  відкриває для себе нову українську літературу. Аня Цяцько – колишня журналістка та спеціалістка із піару із освітою філолога.

букванія

Дівчата створили  щомісячний  сервіс-підписку, яка містить у собі книги та вино.  Кожна посилка складається з 2 книг українською мовою та пляшки вина або какао. Вартість місячної підписки 350 грн, а щоб отримати бокс тричі потрібно заплатити 950 грн.

Bookowina відрізняється від інших схожих сервісів тим, що авторки щомісяця обирають 20 книжок різних авторів та жанрів, які вважають  вартими уваги передплатників Bookowina. А вже потім формують комплект книжок для кожного окремо, спираючись на дані анкети на bookowina.com.ua або на профілі в соціальних мережах.

буковіна

Окрім стандартного замовлення, з квітня є можливість передплатити сімейну коробку, де буде доросла і дитяча книги.

«Ми жартуємо, що створили бокси, якими би користувалися самі. Насправді, ідея сервісу передплати коробки з книжками вже давно не давала спокою, бо коли читаєш багато, постійно знаходишся в двох станах – або в муках пошуку нової книжки чи автора, або безрезультатно намагаєшся обрати серед цілого списку з порад друзів та знайомих. Коли ми задумували проект Bookowina – не думали, як заробити на цьому гроші. Головне було – розділити нашу пристрасть до читання і книжок, навчити людей не боятися читати сучасну українську літературу, показати, що наші видавництва можуть робити дійсно круті книги», – розповідає Анна Цяцько.

Читайте також: За рамки блокнотів: 5 креативних записників

.

Line_sun

.

Expecto Librum

Expecto Librum – книжково-подарунковий сервіс, а також щомісячний букбокс з книгою та сюрпризами й подарунками для затишного та приємного читання. Можлива одноразова місячна покупка  або передплата на 2,3,6  та 12 місяців.  Ціна боксу – 549 грн. Засновник – Євген Мартинюк, який має освіту філолога.

експектолібрум

Як згадує сам автор, ідея виникнення цього проекту була дуже спонтанною: одного разу друг, коли шукав книгу на подарунок своїй сестрі, уголос запитав: «От чому немає такого сервісу, щоб можливо було замовити сюрприз, подарунок з книгою?».  Ввечері юнак «погуглив» та дізнався, що в США та Європі, вже таке є і успішно працює на ринку.

Вже через кілька тижнів  він зробив перший пост про свій проект в мережі Instagram. І, саме друг позичив гроші, коли потрібні були кошти на розробку логотипу та виробництво першої партії коробок.

експектолібрум

До боксів можуть входити гучні новинки, або ж класика світової літератури, вітчизняні автори або ж книги лауреатів світових літературних премій. Щомісяця кожна посилка змінює тему. Вона залишається секретом до самого процесу розпакування. Наприклад, у лютому тема звучала як «Дистопія», у березні – «Можливо все», квітень – «Експертиза». До книг також додаються тематичні дрібниці – це і канцелярія, і чай зі смаколиками, і тематичні футболки/світшоти/постери, а інколи набір для приготування  глінтвейну, свічки, чашки, ковдри.

Читайте також: «Поетична пошта» за матеріальні конверти й головні вірші

Також можна замовити індивідуальні бокси. Для цього варто заповнити анкету зі спеціальними запитаннями.

«Мені кайфово читати затишно. Тому, створивши сервіс, я хотів щомісяця надсилати людям радісне, емоційне та комфортне читання. Я працюю з деякими видавництвами та письменниками. Наприклад, Тарас Антипович люб’язно зустрівся зі мною та підписав усі примірники роману «Помирана». А Сесілія Ахерн надіслала електронного листа передплатникам нашого букбоксу у лютому. Я хочу об’єднати всіх небайдужих до книги та гарних емоцій в  Україні, а згодом, й у світі. Тому що, букбокси Expecto Librum були вже у Німеччині та ОАЕ», – згадує Євген.

18035636_1386163448128152_916464048_n

Читайте також: Як у світі популяризують читання за допомогою інновацій та ІТ-технологій

.

Line_sun

.&&

BookBox

Сервіс Book Box – приклад того, як може розвиватися коробковий бізнес. Кілька років тому Андрій Орлик, Таня Орлик та Віка Шевчук розпочали свій бізнес. Це був один із найперших таких сервісів. Замовники отримували коробку з 3 книгами. Тематика видань теж залишалася таємницею. Список книг складали керуючись не тільки власними вподобаннями та захопленнями читачів, але і дослухалися до експертів. Гарним доповненням кожного боксу були книжкові дрібнички у вигляді закладок, блокнотів тощо.

У 2016 році команда взяла участь у стартап-акселераторі MassСhallenge. Після цього Андрій, Таня та Віка вирішили змінити модель бізнесі. Зараз це  B2B-модель – business-to-business.

«Справа гарно розвивалась, але бокси все більше й більше замовляли на подарунок. Було майже неможливо відстежити чи людина читала книгу та як вона її оцінює. Для нас важливі не тільки показники маржинальності та зростання прибутків, а й слідування місії «make best books accessible», що не є можливим без якісного дослідження після продажів. Ми почали в березні з пілотом із однією компанією. Оптимізуємо процеси, експериментуємо. Наразі задоволені всі учасники процесу, і в нас навіть вже створилась черга з компаній, які хочуть з нами працювати», – розповідає Андрій.

17352363_1652778928070630_1164416165032535448_n

facebook.com/bookboxua

Book Box співпрацює з компаніями, яким пропонує послуги так званої сучасної бібліотеки. Тобто в офісі встановлюють полицю із книгами, які попередньо замовили працівники  компанії на сайті. 2 книги на одну людину. 350 грн в місяць на одного працівника за це повинна заплатити компанія. Асортимент складається переважно з non-fiction літератури.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 29.08.2017 в 8:28 pm

    https://knigaza.com вот это тоже хороший новый книжный сервис 🙂

  2. 08.12.2017 в 11:13 am
  3. 08.12.2017 в 11:37 am

    Забули написати про крутий сервіс книжок і напоїв READSIP.

    http://readsip.com.ua/
    https://www.facebook.com/readsip/
    https://www.instagram.com/

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe