Читомо > Новини > Конкурс для ілюстраторів як спосіб боротьби із ґендерними стереотипами

Новини

Конкурс для ілюстраторів як спосіб боротьби із ґендерними стереотипами

09.09.2016 0 Автор:

Проблема професійної дискримінації жінок не є новою, проте зараз все частіше ініціативна громадськість активізує увагу навколо цієї теми. Зокрема, нещодавно платформа «Повага. Кампанія проти сексизму в українських ЗМІ та політиці» та благодійна організація «Благодійний фонд «Добра Листівка» оголосили про ілюстраційний конкурс «Не жіноча справа». Читомо поспілкувалось з організаторами про їх мотивацію та очікування від конкурсу.

Роботи оцінює експертне журі, що складається з представниць і представників благодійної організації «Благодійний фонд «Добра Листівка» та кампанії «Повага», а також запрошених експерток і еспертів з ґендерних питань.

14067579_1756894714576755_7865080638993264680_n

За результатами конкурсу журі обирає 20 робіт переможців, які отримають заохочувальний грошовий приз за кожну роботу, яка виграла. Окрім того, твори переможців будуть надруковані на листівках. Всі переможці отримають комплекти із 50 листівок своїх переможних творів.

strongovskyiІлля Стронґовський,

книжковий дизайнер, співзасновинк «Доброї Листівки» і «Видавництва»:

«Все почалось з мого сильного враження від розповіді Марії Берлінської про дискримінацію жінок в АТО. Мене страшенно обурило таке ставлення держави до жінок – вони захищають країну, ризикують життям і здоров’ям, маючи при цьому не те що не найкомфортніші умови, а й навіть напівлегальне становище на війні.

На мою думку, це не просто дискримінація, а особливо підступний і блюзнірський її вид. І, зрозуміло, я почав дізнаватися, які ще професії заборонені законом жінкам, а потім загорівся ідеєю якось виявити це громадськості.

RJ03_summerРадо Явор «Соняшникове поле» (Словенія)

dobralystivka.com

У «Добрій Листівці» ми весь час шукаємо зображення, які би проявляли різні аспекти цивілізованого суспільства – у нас є листівки про ЛГБТ, АТО, материнство тощо. Ми регулярно друкуємо твори, які розширюють естетичний простір. Конкурс на пошук і відбір ілюстрацій, що покажуть робочу дискримінацію жінок – закономірний спосіб якщо не знайти роботи на тему, то бодай спонукати художників до їх створення.

Читайте також: Книжки про ґендерне насильство

Якщо говорити про якісь особисті очікування від конкурсних робіт, то я сподіваюся на дотепні позитивні зображення жінок за роботами, в яких вони самі хотітимуть себе проявляти, виконаних на пристойному технічному рівні. Поки не можу сказати, що мені сильно щастить, але увага до конкурсу є, і, що важливо, нам надсилають роботи, які він спонукав до появи.

Коли ми оголосили конкурс у профільних спільнотах, то мали чимало питань від ілюстраторів – багатьом тема конкурсу видалася непотрібною, надуманою, примітивною, дехто побачив у цьому зазіхання на свої права, багато чого довелося пояснювати на якомусь вкрай примітивному рівні. Але факт того, що розмова пішла – теж мене тішить. Скажімо, я дуже радію все ширшому використанню фемінітивів у ЗМІ.

Тому навіть факту того, що бодай трохи ширші верстви населення замисляться про прояви побутового сексизму і почнуть їх уникати, мені буде цілком досить».

Читайте також: Класики в інтерпретації дизайнера Іллі Стронґовського

Cвітлина ogo.ua

slavinskaІрина Славінська,

журналістка, кординаторка кампанії «Повага»:

«Ідея щодо конкурсу «Не жіноча справа» виникла завдяки команді «Доброї Листівки». Вони прийшли до команди кампанії боротьби з сексизмом «Повага» з пропозицією, ми обговорили ідею та положення – й оголосили конкурс.

Моя особиста мотивація – необхідність залучати до боротьби з сексизмом ширші кола учасників. Справедливе суспільство – це не лише робота жменьки активістів, це щоденна справа всіх мислячих людей.

«Не жіноча справа» як конкурс дозволяє активніше долучитися саме митцям, які займаються образотворчістю. Думаю, сьогодні в Україні маємо багато цікавих прикладів того, як «нежіночі» професії втрачають такий свій ярлик. Жінки та чоловіки можуть працювати будь-ким і досягати успіху. Стереотипи та упередженість – то тільки зайві перепони, на які шкода марнувати часу та енергії.

AI02_all-different_all_equal-800x1110Анна Іваненко «Всі різні, всі рівні»

dobralystivka.com

Критерії вибору, які маю особисто я – це яскравий меседж, втілений образно. Вже бачила перші надіслані роботи, там є дуже цікаві зерна. Сподіваюся, буде ще більше. Зробити ж остаточний вибір допоможе журі, зміксоване з фахівців і фахівчинь як у візуальній, так і в ґендерно-експертній сферах».

Читайте також: Включайся! Жінки, робота і воля вести за собою. Шерил Сендберґ

Світлина Дмитра Ларіна

Для участі у конкурсі необхідно подати одну або декілька ілюстраційних робіт на тему «Не жіноча справа» на адресу order@dobralystivka.com. Організатори не обмежують учасників у кількості, техніці, розмірах та жанрах їх конкурсних робіт.

Роботи приймаються з 15 серпня до 15 листопада 2016 року (включно).

Учасники/учасниці конкурсу передають організаторам/організаторкам права на використання своїх творів з некомерційною та/або благодійною метою за умови зазначення автору твору. Конкурсна програма також включає проведення кампанії з просування творів переможців конкурсу.

Нагородження переможців та презентація їхніх робіт відбудеться в Києві 16 грудня 2016 року.

Читайте також: Література толерантності: 5 книг про рівність прав

На Форумі видавців  15 вересня о 14:00 у дворику Львівської копальні кави організатори конкурсу представлять перші надіслані роботи та обговорять тенденції, які вже з них видно.

Чільне зображенння  – форагмент листівки Анни Іваненко «Всі різні, всі рівні»/ dobralystivka.com
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe