Читомо > Новини > Конкурсна комісія рекомендує Тетяну Терен на посаду директорки Інституту книги

Новини

Конкурсна комісія рекомендує Тетяну Терен на посаду директорки Інституту книги

13.07.2017 0 Автор:

За результатами виборів конкурсної комісії журналістку та культурну менеджерку Тетяну Терен рекомендовано на посаду директорки Інституту книги. Про це повідомила членкиня конкурсної комісії Луція Ржегоржікова на своїй Facebook-сторінці.

Надалі кандидатку має погодити міністр культури України Євгеній Нищук.

Тетяна Терен, журналістка, кураторка книжкових проектів та літературних програм. Закінчила відділення журналістики Харківського національного університету ім. В. Каразіна. Друкувалася на сторінках видань «Україна молода», «День», «Високий замок», «Український тиждень», «Українська правда. Життя», Harper’s Bazaar. Координаторка Української програми Книжкового Арсеналу.

Авторка проекту «RECвізити. Антологія письменницьких голосів» та упорядниця книги «Літопис самовидців. Дев’ять місяців українського спротиву».

Під час свого виступу Терен відзначила, що колектив Інституту книги має бути командою досвідчених та креативних менеджерів і кураторів. А сама інституція має стати своєрідним майданчиком для постійної комунікації всіх учасників ринку, проводити презентації, семінари, дискусійні клуби та зустрічі. Інститут має взяти на себе координацію та організацію участі України в головних книжкових форумах світу, а також ініціювати створення нових літературних медіа – сучасного літературного часопису, каталогів з українськими новинками тощо.

На думку пані Тетяни, Інститут за допомогою промоції та медіа-ресурсу має активно пропагувати українські бібліотеки не як книгозбірні, а як сучасні хаби. Важливим завданням інституції є знайти можливості для запровадження грантової програми на видання першої книжки молодих авторів, оголошення стипендії для письменників, відкриття резиденцій для українських і закордонних літераторів і перекладачів.
.

line.

TetianaTeren

Тетяна Терен:

«Мені як людині з журналістською освітою найважливішими на етапі становлення Українського інституту книги видаються комунікація і промоція. Безперечно, в останні роки український книжковий ринок переживає ренесанс, причиною якого, з-поміж інших, є ті зміни, що відбулися в країні на різних рівнях після Майдану.

Але щоби ці зміни продовжувалися, щоби книжковий ринок розвивався й мав можливість конкурувати з ринками міжнародними, нам бракує ще двох складових. Насамперед — інституції, яка би об’єднала всіх учасників і діяла в інтересах усього книжкового й літературного середовища. І саме Інститут книги має стати майданчиком для постійної комунікації видавців, письменників, перекладачів, бібліотекарів, ілюстраторів, кураторів, критиків.

І по-друге, попри те, що в останні роки наші автори, видавці й культурні менеджери чимало зробили для просування української літератури в світі, до сьогодні це були поодинокі, часто напівволонтерські ініціативи, які теж на цьому етапі мають перейти у злагоджену, добре координовану роботу, спрямовану на просування наших книжок і авторів за кордоном.

Насправді обидві ці ділянки роботи є однаково важливими, і, на моє переконання, саме Український інститут книги мав би стати тією ланкою, яка би консолідувала книжкове середовище. Також поява Українського інституту книги для мене — це ще й визнання літературних менеджерів і кураторів як окремої професії, без якої, звичайно, не може повноцінно розвиватися книжковий ринок, а водночас — це можливість зібрати навколо однієї інституції всіх тих ініціативних, креативних, кваліфікованих людей, які нарешті отримають можливість працювати системно й у рамках однієї професійної команди.

Серед моїх великих мрій — реформування державної програми «Українська книга», яка має стати максимально прозорою й об’єктивною, створення щорічної премії для перекладачів з української літератури за кордоном, заснування нового сучасного літературного часопису, поява нових резиденцій і стипендій для письменників, і, звісно, масштабні медіапроекти, спрямовані на промоцію читання в Україні».
.

line

.

Як відомо, перше засідання конкурсної комісії відбулося 30 червня. На ньому було визначено регламент та правила процедури виборів.

Раніше повідомлялося, що у Міністерстві культури оголосили дев’ятьох претендентів на посаду директора Українського інституту книжки, серед них як літературознавці, письменники, чиновники, громадські діячі, так і чиновники зі стажем.

Кандидатами стали: Ростислав Семків, Олексій Кононенко, Тетяна Терен, Василь Кузан, Олег Хома, Оксана Герасимова, Аліна Акуленко, Анатолій Мураховський та Володимир Даниленко.

Переможця обирала конкурсна комісія, яка визначалася за посередництвом жеребкування. До її складу ввійшли: Богдан Іван Володимирович, Залевський Вадим Євгенович, Красовицький Євген Олександрович, Пучков Андрій Олександрович, Сінченко Олексій Дмитрович і Татух Уляна Юріївна.

Читайте також: Хто стане директором Інституту книги

 

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe