Читомо > Новини > Літературна децентралізація: нові фестивалі у Житомирі та Черкасах

Новини

Літературна децентралізація: нові фестивалі у Житомирі та Черкасах

10.03.2017 0 Автор:

Найважливіші літературні події в країні, як-то, приміром, Форум видавців чи Книжковий Арсенал, відбуваються у великих містах. Поза тим, книжкові ініціативи почали просочуватись у провінції, у принципі, не без успіху. Тенденція, до речі, «децентралізаційна»: не Києвом-Львовом єдиними. Чи не першими долучилися до фестивального руху Чернівці, де уже сім років успішно проходить Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. А ще складно уявити Вінницю у травні без Міжнародного фестивалю короткого оповідання Intermezzo, Одесу без «Зеленої хвилі» влітку і Міжнародного літературного фестивалю восени та Запоріжжя без книжкової толокиЧитомо дізналося про два нові фестивалі, які починають відкривати книжкові горизонти у Житомирі і Черкасах.

.

Житомирський книжковий форум «ДієСлово»

Усього за 130 кілометрів від Києва літературне життя теж починає оживати. 10-12 березня відбудеться перший книжковий форум. Організатори взялися за створення простору для прямого контакту видавництв та письменників з масовим читачем. З Києва для гостей та учасників форуму буде організований трансфер.

Організатори: ЖОГО «Співдружність екології людини «Екомир» та Фундація Регіональних Ініціатив.

Команда: 15 осіб.

Формати: творчі зустрічі, круглі столи, презентації, концерт авторської пісні та поезії.

Гості фестивалю: Василь Шкляр, В’ячеслав Медвідь, брати Капранови, Володимир Даниленко, Леся Мудрак, Володимир Каденко.

Видавництва-учасники: «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Теза», «Ніка», «Час Майстрів», «Веселка», «Видавництво Старого Лева», «Апріорі» і місцеві видавці «Волинь», «Полісся», «Видавництво Євенка О.О».

Локації: Телецентр, Львівська Майстерня Шоколаду, ресторани «Пори року» і «Фамілія».

serg

Сергій Твардовський, співорганізатор:

«Такі форуми стимулюють місцеву творчу громаду до підвищення власної активності, дозволяють побачити тренди розвитку сучасної української літератури, а когось навіть, може, надихне на нові творчі проекти».

 

Читайте також: Література у провінції: 5 книжкових ініціатив українських міст

.

purpulline

.

Черкаський книжковий фестиваль

Триденний мистецький захід у Черкасах уперше пройде  7–9 квітня. Окрім презентацій і зустрічей з письменниками, організатори радять потрапити на освітній майданчик, де проходитимуть лекції від дизайнерів, коучів, істориків, політологів, громадських діячів та інших цікавих спікерів. 

Організатори: МГО «Книжковий Маестро» та культурні діячі з Черкащини

Команда: 11 осіб

Формати: презентації книжок, майстер-класи, вручення нагороди за літературний конкурс «Чернетка» та конкурс кращої книжки за версією черкасців «ЧеЧитка», інтерактивні ігри, фотозони тощо.

Гості фестивалю: брати Капранови, Ірен Роздобудько, Дара Корній, Анастасія Левкова, Ольга Хілобок, Володимир В’ятрович , Олена Павлова, Валерія Любаха, Настя Дмитрук, Міла Іванцова, Мирослав Дочинець та інші.

Видавництва-учасники: «Клуб сімейного дозвілля», «Видавництво Старого Лева», «Апріорі», «Час Майстрів», «Мандрівець», «Зелений пес», «Теза», «Люта справа», а також журнал «Куншт» та Українский інститут національної пам’яті.

Локація: Черкаська обласна філармонія

antoninaАнтоніна Захарченко, співорганізаторка:

«Наш літературний захід відбудеться під патронатом міського голови Черкас Анатолія Бондаренка. Громада була приємно здивована, адже у Черкасах таке вперше. Культурна децентралізація – корисна річ, оскільки таланти з’являються незалежно від місця проживання. Звісно, вони мають пройти чималий ряд потужних відсіювань».

.

Як  повідомлялось,  брати Капранови провели 90 презентацій у малих містах.

Раніше ми писали про літературні ініціативи малих міст і сіл  та  

українські резиденції для письменників.

Рекомендуємо також дізнатися про нові видавництва України, а також

5 книжкових ініціатив українських міст.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe