Читомо > Місця > Місто у книзі та в цифрі

Місця

Місто у книзі та в цифрі

24.10.2014 0 Автор:

Впродовж цілого літа і до кінця жовтня Центр міської історії Центрально-Східної Європи презентував свої унікальні дослідження у рамках інтерактивної виставки «Минуле у «цифрі»: місто, історія та цифрові технології». Та цей культурний захід зацікавив Читомо не лише демонстрацією оцифрованих архівів та мультимедійних карт міста на сенсорних дисплеях. А й дослідницькою та культурною діяльністю Центру, бібліотекою з ексклюзивними виданнями та нестандартними ініціативами.

11_media

9_media

4_media

Місія Центру

Загалом діяльність Центру дуже різнопланова. Заснований як незалежний науково-дослідний осередок, він займається дослідженням міської спадщини Центрально-Східної Європи та історії Львова зокрема. Цікаво, що Центр долучає до своєї діяльності всіх небайдужих, влаштовуючи різноманітні семінари, конференції, виставки, культурні заходи містом, літні школи тощо. Працюючи з громадськими та культурними інститутами, працівники Центру сприяють вивченню багатокультурної спадщини міста Лева.

10_media

Читайте також: Бібліотеки й ресурси, які оцифровують українську спадщину

Бібліотека

Багато в чому місію Центру виконує  бібліотека, фонди якої містять видання українською, польською, англійською, німецькою мовами. Це унікальні історичні праці, присвячені Львову та Галичині, дослідження та архівні матеріали з урбаністики, історії медіа, а також культурології, мистецтвознавства, гендерних питань. Значним доповненням до книжкових фондів є секція «Цифрові матеріали» з добіркою оцифрованих фотографій, листівок, а також аудіо- та відеозаписами.

Пошук в онлайн-каталозі бібліотеки доступний тут, діє попереднє замовлення.

Нові проекти

Свою роботу Центр міської історії презентує через декілька основних проектів. Це, зокрема, веб-проект «Карти міст», який дозволяє побачити унікальні картографічні матеріали з приватних колекцій та архівів і порівняти їх із сучасними мапами. Завдяки інформаційним технологіям вони публікуються онлайн через сервіс Google Maps.

6_media

7_media

8_mtdia

Не менш цікавим є проект «Міське відео», матеріали якого є частиною бібліотеки Центру. До цієї колекції увійшли аудіо- і відеоматеріали, що повідомляють про життя міста в різні часи історії.

3_media

Ще один дуже цікавий проект – «Мої розповіді». Він містить архів реальних інтерв’ю з мешканцями Львова, які були записані протягом великої дослідницької роботи. Ці записи ніби з перших вуст знайомлять усіх охочих з історією Львова.

Проект «Інтерактивний Львів» – доступна онлайн інтерактивна мапа Львова. Її завдання – показати сучасне місто через відтворення картин минулого.

2_media

13_media

Ще один проект – «Урбаністичні образи», метою якого є збирання та поширення різноманітних зображень міст від кінця 18 ст. і до сьогодення.

Презентація

Окрім того, що всі ці проекти вже доступні для користування онлайн на сайті Центру, їх також було представлено на медіа-виставці. Відвідувачі «Минулого у «цифрі» могли не тільки побачити та послухати унікальні історичні матеріали, але й завдяки сенсорним дисплеям самостійно помандрувати старовинними вулицями міста. Або навіть  побавитись у відеогру на історичну тематику.

12_media

Місце

м. Львів, вул. Академіка Богомольця, 6.

Період

Бібліотека: понеділок – п’ятниця, 10:00 – 17:00.

Виставковий зал: середа – неділя, 11:00 – 17:30.

Вхід вільний.

Анастасія Коптєва
Фото: Читомо

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe