Читомо > Новини > Міжнародну Букерівську премію отримала письменниця з Південної Кореї Хан Канг

Новини

Міжнародну Букерівську премію отримала письменниця з Південної Кореї Хан Канг

17.05.2016 0 Автор:

У ніч з 16 на 17 травня оголосили переможницю Міжнародної Букерівської премії-2016. Нею стала письменниця з Південної Кореї Хан Канг за роман «Вегетаріанка» («The Vegetarian»), англійською текст переклала Дебора Сміт.

 

Роман вибрали з 155 найменувань. Голова журі конкурсу Бойд Тонкін назвав текст «коротким, тривожним і красивим оповіданням» відмови жінки від сімейних традицій і соціальних норм, розказаним в ліричному стилі.

«Ця компактна, вишукана і тривожна книжка буде затримуватися довго в свідомості, і, можливо, мрії, своїх читачів», – сказав Тонкін.

hankangveg

Читайте також: Міжнародний Букер: шестеро у човні, але без перекладача

У романі «Вегетаріанка» йдеться про слухняну корейську дружину Йонг Хай, яка вирішує стати вегетаріанкою. Це спровокувало до переломів у сімейному житті і проявляється у все більш дивних і страшних формах, перетворює, здавалося б, звичайні відносини в насильство. Сім’я вирішує відправити її в психіатричну лікарню.

Тонкін наголосив: «Вегетаріанка» Хан Канг, в перекладі з корейської Дебори Сміт, є незабутньо потужним й оригінальним романом, який цілком заслуговує, щоб виграти Букерівську Міжнародну премію 2016 року. Після нашого широкого відбору довгого та короткого списків, судді одноголосно вибрали роман «Вегетаріанка» як переможця».

Читайте також: Нобелівці: українською не перекладено

Це перший роман письменниці, який переклали англійською. Хан Канг викладає у Сеульському інституті мистецтв творче письмо. З корейської його переклала 28-річна Дебора Сміт.  Вона, отримавши ступінь бакалавра з англійської літератури, у 2010 році вирішила через відсутність англійсько-корейських перекладачів переїхати в Корею і вивчити мову.

Cim0EukWUAAoJ-l

Дебора Сміт та Хан Канг

Також на Букера претендували турецький письменник та лауреат Нобелівської премії Орхан Памук («Мої дивні думки»), італійка Елена Ферранте («Історія втраченої дитини»), анголець Жозе Едуарду Агуалуза («Загальна теорія забуття»), китаєць Янь Ляньке («Чотири книги») й австрійський автор Роберт Сіталер («Все життя»).

160516173042-man-booker-international-composite-exlarge-169

 Читайте також: Нобелівські лауреати українською: серії, цифри й факти

Міжнародну Букерівську премію заснували в 2005 році. На відміну від Букерівської премії, ця нагорода може бути присуджена як англомовному авторові, так і письменнику, чиї твори перекладені англійською.

До 2015 року премія вручалася один раз в два роки письменникам, згодом було оголошено, що лауреатів обиратимуть щорічно. У минулому році премію отримав угорський письменник Ласло Краснахоркаі. 61-річний автор був нагороджений за романи «Меланхолія опору», «Сі-ван-му тут серед нас» і «Сатантанго».

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe