Читомо > Відео > Найкращі лекції від TEDx про літературу, книжки й читання

Відео

Найкращі лекції від TEDx про літературу, книжки й читання

11.02.2015 0 Автор:

Читомо підготувало добірку лекцій із ресурсу TED, в яких письменники, ілюстратори, книжкові дизайнери, мовознавці діляться своїми натхненними історіями та ідеями, вартими поширення.

Більшість розмов – із українськими субтитрами.

Як книжки можуть відкрити вам очі на життя

«Книги прочинили мені чарівну браму для зв’язку з людьми минулого і теперішнього. Я знаю, що більше ніколи не буду самотньою чи безпомічною… Саме завдяки книгам я сьогодні тут, щаслива, знову маю життєву мету і ясний погляд на життя. То нехай книжки завжди будуть з вами», – розповідає китаянка Ліса Бу.

Легка й ненав’язлива розповідь про розбиту мрію, пошук свого покликання та натхнення, почерпнуте з книг.

 Успіх, невдача та мотивація продовжувати творити


«Врешті-решт можна сказати, що я люблю писати, більш, ніж себе. Це й допомогло мені досягти успіху», – заявляє авторка світового бестселера «Їсти. Молитися. Кохати» Елізабет Гілберт, а також розповідає  про свої творчі невдачі та запаморочливий успіх.

Як технологія дала мені змогу читати

«Комп’ютери змінили життя і тих із нас, хто зараз є у цьому залі, і людей по всьому світу, але, на мою думку, життя незрячих людей вони змінили більше, ніж будь-кого іншого», – заявляє Рон МакКаллум, що осліп через місяць після народження, у 1948 році.

У цій промові він розповідає, як за допомогою новітніх технологій і за підтримки волонтерів став адвокатом, академіком, та найважливіше – ненаситним читачем.

Не варто сміятися з книжкового дизайну. Хоча ні – варто

«На книжковому дизайнері лежить потрійна відповідальність: перед читачем, перед видавцем і – найбільша – перед автором. Я хочу, щоб ви подивилися на книжку письменника і вигукнули: «Оце так! Я мушу прочитати цю книжку», – наголошує Чіп Кідд, а також розповідає про власні творчі пошуки та несподівані революційні рішення в дизайні книжкових обкладинок.

Вигадуйте нові слова!

«Наприклад, люди завжди кажуть: «Творіть нову музику, мистецтво, вигадуйте речі, науку, технології». А коли доходить до слів, вони кажуть: «Стоп! Ні. Креативність зупиняється тут». Як на мене, це безглуздо. Слова чудові. Нам треба більше», – вважає Лексикограф Ерін МакКін.

У своїй промові закликає до творення нових слів та перераховує шість способів словотвору в англійській мові. Переглянувши, переконаєтесь, що в українській насправді працюють ті самі принципи: перехід з однієї частини мови в іншу, складання, абревіація тощо.

Читайте також: «Словотвір» – платформа для пошуку адекватних перекладів

Відкриття втраченого кодексу Архімеда

«Зазначу, що рідко коли зустрінеш у зітертих манускриптах унікальні тексти. Виявити відразу два – велика удача, а знайти три – це взагалі щось позамежне. А ми знайшли три», – Вільям Ноель, куратор рідкісних книг музею Walters Art (США) детально розповідає про роботу його команди над втраченим кодексом Архімеда.

Трактат давньогрецького вченого був «схований» всередині» літургічного рукопису, датованого XIII століттям. Переписувач молитовника Йоханнес Майроніс використовува пергамент, який лишився від більш ранніх манускриптів, серед них і кодекс Архімеда. Майроніс витер старий текст, сувій розкроїв на листки і міцно склеїв. Два роки знадобилися для того, щоб тільки розібрати книгу на аркуші. Ще через кілька років манускрипт розшифрували повністю.

Чому хороша книжка є таємними дверцятами

«Ми знаємо, що ці персонажі уявні, але ми їх оживляємо в дійсності, і це нам під силу. Ми знаємо, що ці герої вигадані, проте ми також знаємо протилежне. Діти туди поринають легше, ніж дорослі, тому я й пишу для дітей. Гадаю, що вони – найкраще коло читачів для справжньої художньої літератури», – вважає американський дитячий письменник Мек Барнетт і знайомить нас із тим, як робота з дітьми допомогла йому зрозуміти суть художньої прози.

Емі Тан про творчість

«Коли стикаєшся з перспективою смерті дуже рано, починаєш багато міркувати над цим. Стаєш дуже креативним, в сенсі виживання. Це схоже на космологію, і мені, як творцеві, довелося винайти космологію створеного мною всесвіту», американська письменниця китайського походження Емі Тан заглиблюється у творчий процес, тим самим намагаючись пояснити свою творчість.

Сколихни свою історію

«… є одна проблема з дитячими книжками: Я вважаю, що вони сповнені пропаганди. … Тому я сказав: «Я протистоятиму цьому своєю власною пропагандою». Якщо ви помітили, цю дитину виховує гомосексуальна пара. Не подобається? Струсніть, і отримаєте лесбійську пару. Струсніть ще, і отримаєте гетеросексуальну пару. Ви знаєте, я навіть не вірю в концепцію ідеальної родини»,  – розповідає ілюстратор Раґава КєйКєй  про свою інтерактивну книгу «Pop It», що має цікаву особливість – якщо її струснути, то історія відображатиметься під іншим кутом зору.

Як хлопчик став художником

«Писати – це використовувати свою уяву на папері, а мене охоплює страх, бо я так багато тепер ходжу по школах, і, здається, що для дітей є настільки чужим поняття використання своєї уяви на папері, при тому, що їм можна писати зараз навіть під час уроків», – вважає ще один ілюстратор та автор дитячих книжок – Джарет Дж. Кросочки.

Він змальовує веселу і зворушливу історію маленького хлопчика, який просто йшов за своєю пристрастю: малювати і писати історії.

Політика художньої літератури

«За іронією долі, життя серед однодумців є однією із найбільших небезпек сучасного глобалізованого світу. Воно поширене всюди – серед лібералів і консерваторів, агностиків і віруючих, бідних і багатих, на Сході і на Заході. Ми створюємо групи на основі подібності, а потім вигадуємо стереотипи про інші групи людей. На мою думку, мистецтво оповіді є одним із шляхів виходу з цих культурних ґетто. Розповіді не можуть стерти кордони, проте їм під силу пробити отвір у стінах розуму. Через ці отвори ми побачимо інших, і може навіть вподобаємо собі їх спосіб життя», – у своїй промові письменниця Еліф Шафак стверджує, що література здатна подолати політику ідентичності.

Мистецтво відродження старих книг 

«Моя робота видається мені чимось на кшталт реміксу, бо я працюю з чиїмсь матеріалом так само, як діджей працює з чиєюсь музикою», – ділиться художник Брайан Деттмер, що винайшов кращий спосіб – робити з олдскульних томів неймовірні скульптури.

Куди подіти старі книги, наприклад, енциклопедії, що втратили актуальність? Здати в макулатуру?

В описах до відеозаписів використано матеріали ted.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe