Читомо > Новини > НЕК цензурував, або аморальна література

Новини

НЕК цензурував, або аморальна література

12.08.2014 0 Автор:

Якщо ви ще бачите на вулиці чи деінде прояви насильства, жорстокості, порнографії – лише тому, що у створеної  2003 року Національної експертної комісії з питань суспільної моралі не дійшли руки, щоб затулити ваші очі. У рамках умов розвитку сучасного книгопростору, все ж необхідно мати інституцію, яка контролюватиме проросійську пропаганду, сумнівне бачення української історії, дискримінацію за расовими чи національними ознаками на сторінках друкованих видань. На нашу думку, втілювати корисні для суспільства наміри слід послідовно, логічно, без натяків на обмеження свободи слова чи цензуру.

Першим головою НЕК став Дмитро Табачник, посаду голови Комісії після нього обіймали Юрій Бойко, Ольга Сумська, Олександр Курдінович, Віктор Андрущенко. З червня 2009 року і до сьогодні Національну експертну комісію з питань захисту моралі очолює Василь Костицький.

НЕК дублює функції уже створених державних органів, комісію неодноразово намагались ліквідувати за правління Ющенка та Януковича, однак, їй все ж вдається виживати (а «виживає» вона за 4 з лишком млн бюджетних гривень).

Духовні рішення

Члени комісії ретельно дбають про наше духовне здоров’я, досліджують культурний, медійний простір та приймають відповідні рішення:

«За результатами дослідження встановлено, що на сайті www.vkontakte.ru зареєстровано багато груп, які містять інформацію (фотознімки та відеоматеріали) порнографічного характеру та пропозиції заробити на розповсюдженні порнографії».

«За результатами аналізу інтернет-ресурсу Youtube.ua у період з 11 по 15 березня 2013 були виявлені порушення норм суспільної моралі, а саме відеоролики з вживанням нецензурної лексики і приниженням жінок за ознакою статі».

«Заслухавши пропозицію Голови Національної комісії щодо відзначення в Україні та світі 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка та проведення в Організації Об’єднаних Націй Міжнародного дня рідної мови, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі вирішила: «Взяти до відома, що Тарас Шевченко – національний символ та моральний авторитет Українського народу, а його творчість – духовна спадщина і національна святиня України».

Цікавим є факт, що, мовляв, НЕК лише дає експертну оцінку та рекомендації щодо вилучення продукту, але, по суті, – розв’язує руки правоохоронцям.

Від Ульяненка до «Аморалки»

unnamedРезонансною стала справа 2009 року з українським прозаїком Олесем Ульяненком.

У позовній заяві письменника  до суду зазначається: «Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі в особі в.о. Голови Комісії Попок А.А. при проведенні моніторингу рукописних творів на предмет відповідності чинному законодавству про захист суспільної моралі прийняла рішення про затвердження висновку №33Е від 02 лютого 2009 р. Ковальської Варвари Опанасівни, згідно якого макет роману Олеся Ульяненка «Жінка його мрії» визнали продукцією порнографічного характеру, обіг якої в Україні заборонили. Відповідно до цього рішення усі друковані книги, що надійшли в обіг, були вилучені з нього та продаж відповідної продукції було повністю зупинено».

 

image description

Унаслідок судового процесу  Ульяненко погоджується до внесення правок у своєму творі. За словами знайомої письменника Євгенії Чуприної, з тексту вилучено слова «кінчати» і «член» та  змінено речення «Він засунув їй палець в анус» на «Він ніжно вкусив її за вушко».

2010  року у відповідь на неоднозначну діяльність комісії Сергій Пантюк уклав збірку «Аморалка», куди увійшли твори Сергія Жадана, Андрія Куркова, Андрія Кокотюхи, Леся Подерв’янського, Юрка Позаяка та інших.За ким правда – достеменно визначити не вдасться вже ніколи, адже невдовзі після нашумілої судової тяганини письменник помер.

Фалос, що не сподобався комуністам

unnamed (7)

Резонансності, щоправда, без участі НЕК,  набуло також видання «Вирвані сторінки з автобіографії» Марії Матіос, яке визнали найкращим за 2010 рік.

Депутат-комуніст Петро Цибенко звернувся до Генпрокуратури із закликом вилучити книгу з продажу через те, що письменниця порівняла пам’ятник загиблим у війні із членом.

Матіос натомість звернулась із листом про політичні переслідування до генпрокурора Пшонки. Справа набула значного розголосу, конфлікт розв’язали після зустрічі письменниці з тодішнім президентом Віктором Януковичем.

 

Неморальні сіднички

unnamed (6)

Важливою цариною регулювання рівня моралі є дитяча книжкова продукція.

«Вкрай негативними є факти виготовлення та поширення літератури з питань статі і сексу, орієнтованої на дитячу аудиторію, перевіряти загальнодоступну продукцію на відповідність дитячій аудиторії – свята справа. Незважаючи на те, що атрофована, цнотлива, ледь не канонізована українська дитліт часто не відповідає потребам підростаючого покоління.без погодження з Міністерством освіти і науки України», – зазначила у зверненні на своєму офіційному сайті 2012 року комісія з моралі.

Так книжка відомого дитячого письменника Джеремі Стронґа «Знамениті сіднички мого братика»  побачила світ 2007 року й лише у травні 2012 Нацкомісія звернула увагу на її відповідність нормам суспільної моралі. У адресованому директорові «Видавництва Старого Лева» листі сторожі моралі зазначають про неодноразові звернення громадян щодо відповідності згаданої книги законодавству та висловлюють прохання про надання примірника видання для проведення експертизи.

Заборонена російська пропаганда

unnamed (2)

А дійсно забороненим комісією є твір Адольфа Гітлера «Моя боротьба». Причина: містить інформацію, яка пропагує ідеологію фашизму (нацизму, расизму), розпалює національну та релігійну ворожнечу, принижує та ображає єврейську націю та інші нації за національною ознакою.

Книга, де викладено доктрину расизму, політичну програму перебудови державного устрою Німеччини, залишається однією за найбільш завантажуваних у світі. «Мою боротьбу» не знайдеш у книгарнях, зате вона лишається важливим джерелом для вивчення першопричин початку Другої світової.

 

Окрім цього, НЕК свого часу намагався вилучати російську пропаганду в книжковому форматі:

unnamed

 Валєрій Коровін „Накануне империи”

Причина: містить інформацію, що закликає до порушення територіальної цілісності України, спрямована на підрив авторитету Української держави у світі та ставить під сумнів її суверенітет

unnamed (1)

Володімір Істархов „Удар русских богов”

Причина: містяться публічні висловлювання, спрямовані на розпалення ненависті та ворожнечі щодо євреїв як нації, до іудеїв і християн як представників світових релігій, а також інформація, яка принижує та ображає єврейську націю за національною ознакою, пропагує неповагу до національних і релігійних святинь.

 

unnamed (4)

 

М. Калашніков та С. Бунтовскій „Независимая Украина. Крах проекта”

Причина: містить ознаки пропагування війни, національної та релігійної ворожнечі, зміни шляхом насильства конституційного ладу та територіальної цілісності України, приниження та образи української нації.

unnamed (3)

О.  Широкорад «Тайная история Украины»

Причина: публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу та суперечить встановленим історичним фактам.

 

unnamed (5)

 

В. Путятин «Жизнь. История. Данность»

Причина: не відповідає вимогам Закону України „Про захист суспільної моралі”, оскільки в ній міститься інформація, яка принижує та ображає єврейську націю за національною ознакою”.

 

 

.Як повідомлялось, літературна спільнота о 18.00 12 серпня обговорить проблеми цензури.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe