Читомо > Новини > Німецький самвидав: інді-література у 2016 році

Новини

Німецький самвидав: інді-література у 2016 році

07.09.2016 0 Автор:

Видання Publishing Perspectives, з яким Читомо співпрацює, проаналізувало четверте щорічне опитування Матіаса Маттінга про самвидав. Дослідження демонструє, як у Німечинні інді-автори видають книжки.

Вивчення самвидаву Матіаса Маттінга (засновника Die Self-Publisher Bible, найкращого джерела інформації про самвидав у Німеччині) проходить уже вчетверте. В опитуванні взяли участь 1059 інді-авторів, а його результати дають гарні показники теперішнього стану самвидаву в Німеччині.

Учасників запитали, як вони видають, скільки заробляють і на що сподіваються у майбутньому.

Топ-3 причин, чому автори обирають самвидав: більше свободи (64,17 %), щоб мати контроль (57,3%), і тому, що це легко (43,07 %).

Читайте також: Маніфести на 5 хвилин для видавців майбутнього

Традиційні видавництва стали більш привабливими для інді-авторів. Але переважна більшість укладуть угоду з традиційним видавництвом тільки у тому випадку, якщо умови будуть вигідними. Число таких авторів зросло з 9,05% у 2015 до 10,49% у 2016 році.

Читайте також: 5 історій молодих видавництв України

Найпоширеніші причини, чому інді-автори уклали б угоду з видавництвом: прибуток від впливу видавництва (60%), розташування у магазинах роздрібної торгівлі (59%) і доступ до маркетологів видавництва (57%).

Інді-видавці заробляють більше. Середній дохід авторів від їхніх книг піднявся від 512 євро до 683 євро.

Читайте також: Чому видавці платять друкарям і за оренду, та економлять на авторах

Самвидав є цифровим: дві третини інді-авторів надають перевагу виданню електронних книжок, аніж друкованих (які були менш популярними в 2016, ніж в минулому році, поки перевагу мають друковані видання).

Дистриб’ютори втрачають свою важливість у самвидаві. З тих пір, як Amazon і Tolino пропонують власні програми самвидаву, книжкові дистриб’ютори втратили відсоток ринку у самвидаві. 62% інді-авторів використовували дистриб’юторів у 2015 році, і лише 52% роблять так у 2016 році.

Amazon продовжує бути найважливішим каналом дистрибуції: 30% інді-авторів продають свої книжки через Amazon. Tolino тримається за друге місце, але Kobo, Google та Apple не є важливими компонентами повної картини.

Читайте також: 5 невиданих казок. Студентський самвидав

Публікацію перекладено з дозволу наших партнерів Publishing Perspectives
Інфографіка Анастасії Івашини
Чільна світлина wix.com
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe