Читомо > Місця > Одеська «Запашна книжка» пригощає кавою

Місця

Одеська «Запашна книжка» пригощає кавою

18.05.2012 2 Автор:

Вид книгарня

Клас книгарня-кав’ярня

Назва книгарня-кав’ярня «Запашна книжка»

Місце популяції:

м. Одеса,  вул. Катерининська, 77

сторінка ВК

сторінка ФБ

тел. 722-09-60

Період

З 11.00 до 20.00 (до останнього клієнта)

Історія

«Запашною книжкою» Одеса збагатилась наприкінці літа 2011 року. Книгарня-кав’ярня – це молодша сестра по духу «Книжкової крамниці» – першого українського книжкового магазина в Одесі (Троїцька, 30), який функціонує вже 12 років.  Директор обох одеських книгарень з українським ухилом – Галина Дольник.

Кадри відкриття

Та нам пощастило поспілкуватись  із книжковим консультантом Володимиром Дольником. Він і розповів нам, що «Запашна книжка» – це частина Українського Клубу, який виділив книгарні перший поверх. На другий і третій поверхи також можна піднятися: там прес-центр і світлиця, і там часто проходять усілякі імпрези.

Асортимент

Неважко здогадатись, що особливий одеський народ читає переважно російською і то продукцію російських видавництв. «Продавати в Одесі українські книжки – це не бізнес, а художня самодіяльність, на рівні з благодійністю», – чесно признається Володимир.

Та все ж самодіяльність непогано влаштована: у книгарні натрапляємо на книжки майже усіх найпомітніших українських видавництв. Тематика, як і скрізь, історія, укрсучліт, альбомні видання, словники, мапи міста. Особлива гордість – видання для дітей, на які чи не найбільший попит.

«Однаково беруть і масову, і серйозну літературу, – ділиться досвідом продавець-консультант, –  а завжди добре розходяться новинки. Найбільший бестселер нашої книгарні – книга Мирослава Дочинця «Многії літа, благії літа», традиційно купують Шкляра й Костенко». 

Ось щодо аудіоформату, то він розходиться дуже погано.

Раз у два-три місяці ми переставляємо книжки місцями. «Дійсно, бувають такі випадки, що якусь гарну книжку просто не бачать, обходять. А зробимо невеличку перестановку, і вже купують», – розповідає  Володимир.

 

Читання

Легко можна здійснити за зручними столиками. Літом – і на літньому майданчику.

Додаткові ритуали

Звісно, чаювання і кавування! У кав’ярні є хороший вибір кавових нопоїв, особливо какао, чаїв і смаколиків. Робите замовлення і насолоджуєтесь читанням.

 

Традиційно на стінах експонуються картини місцевих художників, тож, тут також можна знайомитись із мистецтвом. А ще деяке придбати – трохи хендмейду, кераміки, листівок.

 

Котики, які виготовляє працівниця книгарні

Це, власне, виставка

Пошук

Допоможуть продавці. Робите замовлення?

Типовий читач

Стабільний, постійний. Це переважно одеська інтелігенція,  віком 30-40 років. Серед клієнтури – багато викладачів.

 

Цінова політика

До кожної книжки – своя.

 

Акція

Розкладу подій у книгарні-кав’ярні немає. Та це аж ніяк не означає, що проходить їх тут небагато. Бувають презентації (як-от презентація альманаху «Кур’єрКривбасу»), зустрічі з письменниками (як-от з Володимиром Рутківським, Олександром Гавришем), поетичні читання (за участю братів Капранових тощо).

«Запашна книжка» співпрацює із «Вільним університетом», який часто влаштовує просвітницькі акції.

Однійєю з найпомітніших акцій стала «100 книжок для сільської бібліотеки», під час якої вдалось зібрати книжки в 5 бібліотек (у смт Іванівку Одеської області, село Петродалинське Одеської області) та Південну виправну колонію № 51. Акція настільки захопила відвідувачів, що книжки приносять і приносять. Так що бібліотеки мають радіти.

 

Huha.mohovynka

Світлини Олени Збаровської, 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Юлія Поліщук
    19.05.2012 в 8:49 pm

    МолодціЁ буду в Одесі – завітаю.

Pingbacks/Trackbacks

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe