Читомо > Новини > Одесою прокотилась «Зелена хвиля» книг й імпрез

Новини

Одесою прокотилась «Зелена хвиля» книг й імпрез

13.08.2014 0 Автор:

Зелені намети з книгами заполонили головну туристичну артерію міста – вулицю Дерибасівську. З 7 по 10 серпня в Одесі пройшов книжковий ярмарок-фестиваль «Зелена хвиля».

У самісінькому центрі Одеси, просто неба, пройшов традиційний – вже 18 книжковий ярмарок. Цього року «Зелена хвиля» стала таким собі літературним оазисом серед неймовірно спекотного літа. Представники близько 100 видавництв протягом чотирьох днів знайомили одеситів та гостей міста з вітчизняними та закордонними літературними новинками.

zelena_hvylya5

Книголюби від малого до старого могли не лише погортати книжки, але й зустріти їхніх авторів. Поспілкуватися з читачами до Одеси приїхали такі відомі українські прозаїки, як Ірен Роздобудько та Андрій Кокотюха.

«Коли тобі говоряться про Одесу, ти одразу уявляєш Дерибасівську, довкола якої вирує життя міста. Тут завжди людно, завжди щось відбувається. Я вважаю, що це вдала локація для книжкового ярмарку», – вважає Кокотюха. Автор зізнався «Читомо», що для нього як для письменника на таких ярмарках важливе спілкування з людьми. Він заявив: «Для мене особливі ті читачі, які про мене нічого не чули, однак поспілкувавшись зі мною на такому от заході, вирішили придбати мою книгу». Тому Кокотюху формат «Зеленої хвилі» повністю влаштовує.

zelena_hvylya3

Окремо слід зауважити, що не забувають на книжковому ярмарку і про одеських авторів: відвідувачі познайомилися з творчістю Анжели Бантової, Наілі Муратової, Яни Желток та інших місцевих письменників. Аншлагом відзначилася зустріч з відомим одеським краєзнавцем Ігорем Губарем, який розповідав про тонкощі одеського містобудівництва.

Окрім авторських зустрічей на ярмарку організовували і спеціальні експозиції присвячені різним ювілеям. Серед них слід відзначити виставку «Наш Жванецький», присвячену 80-річчю Михайла Жванецького  – почесного одесита, відомого своїм гумором. Навіть у непростий для нашої країни час на відкритті «Зеленої хвилі» письменник розмірковував про важливість щастя в нашому житті. «Щастя – це коли насолоджуєшся тим, що робиш і заспокоюєш цим свою голову», – сказав він. Автор зачитав уривки зі своїх нових творів. На питання чим він особисто керується у відборі книжок, які читає, Михайло Михайлович відповів, що йому доводиться читати книжки своїх друзів. «Поки що мене і це влаштовує», – пожартував Жванецький.

zelena_hvylya1

Обговорювались на «Зеленій хвилі» і проблеми книговидавництва в Україні. Олександр Афонін, президент Всеукраїнської асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, заявив, що з близько 1500 видавництв з усієї України до Асоціації долучилося на сьогодні лише 125. «Такий стан речей не дозволяє відслідковувати тенденції та відпрацьовувати загальні правила розвитку галузі, особливо в правовому полі. Всім, хто не з чуток знає про проблеми з поширення та видання  книжок, мають об’єднатися та працювати разом», – зауважив Олександр Афонін.

zelena_hvylya6

Особливу увагу на «Зеленій хвилі» приділяють дитячій літературі. На ярмарку можна було придбати казки, видані не лише українською та російською, а навіть і  білоруською мовою. Багато одеситів з дітьми блукали між рядами, поміж стендів в пошуках книжки на останній місяць літа. Однак дитячою літературою на «Зеленій хвилі» все не обмежилося. Для підростаючого покоління була продумана розважально-пізнавальна програма: літературні квести, конкурси малюнку, водяне шоу від Музею цікавої науки. Для найталановитіших вже втретє організували Конкурс дитячої літературної творчості «Море талантів».

Традиційним в рамках ярмарку є Корнійчуківський фестиваль дитячої літератури – конкурс на кращий художній твір для дітей. Премію отримала дитяча письменниця із Луганська Олена Заславська. Її твір «Необыкновенные приключения Чемоданте, Чи-Беретты и Пончика» був визнаним кращим цього року.

zelena_hvylya7Марини Гримич, директор видавництва «Дуліби»

Організація добра. Все чітко і вчасно. No stress. No chaos. Погода спечна. Але місце дали в тіні. На жаль, з продажами було не “фонтан”. Майже всі мої знайомі видавці вийшли “в мінус”. Я вийшла в дуже смішний (у сенсі дуже малий) плюс, до того ж, за рахунок “семочок”, тобто книжок, на які я зробила велику знижку, оскільки вони були видані до 2013 року.

Якщo не брати цільову аудиторію – батьки з малими дітьми (“Корнійчуковський фестиваль”), покупці переважно випадкові, тому випродаж залежав великою мірою від “мистецтва торгувати”, а в Одесі його цінують  Мій улюблений сусід по стенду одесит Семен Борисович оцінив мій труд: “Мариночка, как красиво Вы торгуете!».

Ірен Роздобудько, письменницяrozdobydko

Я вперше була на цій виставці, тому не помітила ніяких відмінностей від усіх інших книжкових заходів. Хіба що менше яток з книжками, ніж у Львові чи Києві. Через шалену спеку вдень людей було менше, ніж увечері. Проте, обидва зали, де у мене були зустрічі з читачами були заповнені, чому я рада і здивована.

Адже людям не до книжок. Тому відмінність цієї ярмарки від інших – у розмовах. Адже говорили про наболіле – ситуацію в країні, в світі, про війну, про гідність і зрадництво. Були люди зі Сходу – біженці, мої земляки. Книжки купували.

Дякуємо за підготовку матеріалу Людмилі Гіцевич

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe