Читомо > Новини > Олю Гнатюк номіновано на премію Rzeczpospolita імені Ґедройця

Новини

Олю Гнатюк номіновано на премію Rzeczpospolita імені Ґедройця

26.11.2017 0 Автор:

Польську дослідницю в галузі українознавства, перекладачку і популяризаторку української літератури Олександру (Олю) Гнатюк номіновано на цьогорічну премію Rzeczpospolita імені Єжи Ґедройця. Про це сказано на сайті газети Rzeczpospolita.

Премія імені Єжи Ґедройця – гуманітарна премія, заснована сенатом університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні, присуджується з 2001 року за дослідження паризької спадщини польського літературно-політичного часопису “Культура” або за творче продовження послання Єжи Ґедройця в галузі науки. На конкурс приймаються монографії та колективні публікації, опубліковані протягом двох років, що передують року нагородження, які базуються на основі досі невикористаного або нещодавно інтерпретованого вихідного матеріалу і приносять нові висновки у стан досліджень даного питання. Переможець отримує приз у 25 тис. злотих (190 тис. грн). Лауреата цьогорічної премії буде оголошено 4 грудня.

Олександра (Оля) Гнатюк – професор Інституту славістики Польської академії наук та Києво-Могилянської академії. Працювала радником із питань культури і науки посольства Польщі в Україні. Автор книг: “Прощання з імперією. Українські дискусії про ідентичність”, яка отримала нагороду ім. Єжи Ґєдройця (2003) та нагороду Східного огляду (2004) та “Відвага і страх”, яка здобула Grand Prix XXII Форуму видавців у Львові (2015). Олександра є членом польського та українського ПЕН-клубів.

Завдяки її перекладам польський читач отримав сучасну бібліотеку Юрія Андруховича: “Rekreacje”, “Erz-herz-perc”, “Perwerzja”, “Ostatnie terytorium”, Юрія Іздрика – “Wozzeck”, Наталії Яковенко – “Historia Ukrainy”, Миколи Рябчука – “Od Ma?orosji do Ukrainy”, а також поезію Ігоря Калинця, Василя Голобородька, етнографічні дослідження гуцульського та лемківського фольклору. Гнатюк нагороджена Кавалерським Хрестом Ордена Відродження Польщі.

Як повідомляло Читомо, нещодавно українська письменниця Катерина Калитко отримала премію імені Джозефа Конрада-Коженьовського

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe