Читомо > Новини > Під час читання очі розбігаються

Новини

Під час читання очі розбігаються

20.02.2010 0 Автор:

Під час читання майже 50 % часу очі людини дивляться на різні букви. Крім того, як повідомляє l.ua, вони можуть розходитися у різні боки й перехрещуватися.

Відомо, що читаючи, наші органи зору можуть скакати, як навіжені, або зупинятися: це означає, що вони рухаються від слова до слова, ненадовго затримуючись, щоб прочитати його. До цих пір вважалося, що пара очей зазвичай фокусується на одній і тій же букві.

Проте… Проте когнітивний психолог Саймон Лайверсидж з університету Саутгемптона і його колеги вирішили перевірити гіпотезу й провели ряд експериментів. Під час досліджень добровольці читали з метрової відстані текст, набраний чотирнадцятим кеглем, тоді як дослідники за допомогою невидимого інфрачервоного променя фіксували рухи їхніх очей.
Експерименти показали, що 53 % часу очі дійсно дивляться на одну і ту ж букву, а ще 47 % – на різні, з яких 39 % часу лінії погляду розходяться, а 8 % часу – перехрещуються. Букви необов’язково повинні бути сусідніми, але, як правило, розташовані поряд один від одного – в середньому через два символи.

Навіть коли очі дивлячись на різні букви й таким чином передають різне зображення, наш мозок все одно об’єднує їх в одну картинку.

Лайверсидж вважає, що результати експериментів дозволять краще зрозуміти механізм читання, удосконалити методику навчання дітей читанню. А ще буде дієвим під час подолання труднощів, які виникають при цьому.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe