Читомо > Новини > Під впливом «Cross media»

Новини

Під впливом «Cross media»

01.06.2010 0 Автор:

Продовжуємо публікувати статті про нові медіа.

«В міру свого розуміння ми діємо у власних інтересах, у міру свого нерозуміння – в інтересах тих, хто розуміє більше», – ця думка дуже влучно характеризує природу сучасних PRтехнологій. Нині послуги маніпулювання масовою свідомістю є чи не найпопулярнішими та найпрестижнішими. Продуктом нової інформаційної ери є не тільки нові напрями PR-у, наприклад, управління штучними кризамиCrisis management»), але й нові канали для трансляції меседжів. Технології новітніх медіа дозволяють всеохоплююче впливати на громадську думку.

Якщо раніше радянська пропаганда була занадто нав’язливою і «офіціоз» від «правди» міг відрізнити кожен пролетарій, сучасну м’яку пропаганду люди не помічають. Її елементи органічно перетворюються на частину свідомості та «власні» судження.

Популярними трендами у сучасному суспільстві є індивідуалізм та «свобода вибору». Тому найефективнішою є та реклама, яка не агітує безпосередньо за той чи інший продукт. Вищий пілотаж для рекламіста – не просто домогтися впізнаваності товару або особистості, а зробити його модним. Тоді реклама заживе своїм життям, її носіями будуть не телевізійні ролики чи бігборди, а самі люди. Журналістам не треба буде платити за кожне згадування «бренду» у їх матеріалах, а завдяки потужним інформаційним приводам медійники самі будуть домагатися аудієнції.

Явище «Cross media» – це результат креативності та нових технічних можливостей. «Cross media», або ж «Пересічні медіа» – це всеохоплююча рекламна стратегія, яка передбачає не тільки появу інформації про продукт в усіх типах ЗМІ, але й залучення соціальних мереж, мобільного Інтернету, sms та e-mail розсилання тощо.

.

3news.

Наприклад, виходить новий фільм, його завдання зібрати великі каси. Зробити яскравий трейлер, дати рекламу на телебаченні, в пресі та Інтернеті – це вже вчорашній день. Одночасно з фільмом має вийти його саундтрек, який буде розкручуватись серед меломанів, відеогра, яка приверне увагу геймерів, книжка, комікси. Одним словом – повний комплект. Треба не забути і про рингтони для мобільних телефонів, а також виставити найемоційніші моменти фільму на YouTube. Ці паралельні продукти можуть бути і  тісно пов’язані зі стрічкою,  і тільки перекликатися з темою.

Вражаючого ефекту можна досягти, якщо за допомогою різних медіа зробити ставку на допитливість глядача. Наприклад, розмістити на Інтернет-порталах унікальні кадри, які не потрапили у стрічку, а в книжці прописати дещо інший сценарій подій, щоб у аудиторії з’явилося бажання порівняти що краще.

Таким чином, завдяки  сross media вихід у світ нової стрічки, книжки, телешоу можна перетворити на справжній квест. Велика перевага «Пересічних медіа» – це можливість охопити широку аудиторію і запропонувати кожній її частині індивідуальні меседжі.

У XXI столітті образ сучасного рекламіста дещо трансформувався. Якщо раніше бегбедерівський Октав,  який нічим не переймається, був не здатний ні на чому зосередитися більше однієї хвилини та на кожному кроці генерував геніальні ідеї, був ідеальним уявним образом креативщика, то нині реклама – це ще і програмування. Тому риси програміста Макса Коена з «Пі» Даррена Аронофскі стають неодмінною складовою кожного менеджера з реклами. Адже для того, щоб розшифрувати «код» суспільства, тобто правильно визначити, що зацікавить конкретний сегмент аудиторії, не достатньо самого «чуття», потрібна прагматична стратегія.  Якщо PR-агенту це вдається, він переходить на зовсім інший рівень «соціального програмуванням», щоправда це вже зовсім інша історія.

Івахно Ольга

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe