Читомо > Новини > Письменники в он-лайні: літературні платформи для авторів-початківців

Новини

Письменники в он-лайні: літературні платформи для авторів-початківців

29.11.2016 2 Автор:

Щоб стати письменником, мало просто хотіти ним бути, а й постійно читати і писати, працювати над текстами і найважливіше – почути враження про написане. Радимо авторам-початківцям користуватися платформами для роботи з текстами та комунікації з тими, хто теж працює над власними сюжетами. Читомо підготувало добірку корисних сервісів для письменників і тих, хто мріє ним стати.

The Writing Room

wr2

Соціальна мережа для письменників, що дозволяє створювати профілі і приєднуватися до груп, писати і розміщувати свої твори. Сайт пропонує багато ресурсів для початківців про написання, письменницькі угруповання, письменницьку діяльність та інше. Тут є розділ «Експерти», де ви можете зв’язатися із наставниками, які допоможуть відшліфувати вашу роботу. У них також є фахівці, які пишуть змістовні статті.

Сайт ефективний для комунікації та є вдалим інструментом для тих, прагне дізнатися про інших письменників, які творять у їхньому жанрі. Це ідеальне місце для авторів, які хочуть знати про інших, що пишуть у такому самому жанрі і які знайшли інструменти для відточування письма. Якщо ви прагнете вдосконалювати свою майстерність, вам сюди.

WritersCafe.org

wr3

Назва сайту дуже точно його описує: він схожий на віртуальне кафе, де ви спілкуєтеся з іншими письменниками. Маєте можливість попросити про рецензію на ваш твір, отримати більше інформації про те, що зробити, аби книгу опублікували.

Користувачі можуть сприяти написанню посібників, які читатимуть інші автори. Чудовий сайт для письменників, які шукають зворотного зв’язку і охочих дізнатися більше про своє ремесло, особливо якщо ви стурбовані якістю свого письма, не впевнені, чи рухаєте сюжет у правильному напрямку, боретеся із технічними аспектами ведення оповіді, то маєте можливість отримати письмові поради і вказівки.

Читайте також: Я – літератор. Що мені робити?

National Novel Writing Month

wr4

Кілька бестселерів починались як Нанораймо (Національний місячник написання роману). Не зважаючи на те, чи ти «ветеран», чи початківець, сайт і його спільнота може надати підтримку і бути поштовхом до написання того, що виявиться наступним бестселером.

Учасники за один місяць повинні написати чорновий варіант роману обсягом 50 тисяч слів і більше. Починається конкурс о 12 годині 1-го листопада і триває до 23:59 вечора 30 листопада. Переможцем вважають кожного, хто встиг завершити роман у необхідному обсязі, причому учасник може писати будь-якою мовою і в будь-якому жанрі.

Автори можуть обговорювати свій новий проект і отримувати підтримку на форумах. Насправді це велика спільнота письменників, які із задоволенням дадуть пораду. Це чудова можливість для тих, кому ніколи не вистачає мотивації для роботи.

Writopedia

WR_1

Це спільнота письменників, для письменників і письменницька. На сайті існують свої правила і принципи роботи та оплати. Ви маєте можливість бути фрілансером.

На сайті є проекти весь час, за допомогою яких можете заробити відповідно до своїх здібностей і можливостей. Вони позиціонують себе як тих, хто «завжди цінує людей, які бажають писати». Це платформа не лише для письменників, а й для компаній в пошуках аутсорсингового письма. Компанії повинні зв’язуватися з вами через ваші профілі.

Також сайт надає форум для письменників з усього світу, де вони можуть керувати своїми профілями і брати участь у всіх заходах з письма по всьому світу. Але для цього ви повинні добре знати англійську.

Читайте також: Поза альма-матер: на хвилі майстер-класів, шкіл і турів

Wattpad

1а

Ця англомовна платформа може визначити вашу діяльність на найближчі 2 роки. Вона доросла вже до 12 мільйонів. Вони працюють на весь світ, але найбільш популярна саме серед російськомовного населення.

Варто звернути увагу на те, що на «Вотпаді» є український сегмент, а алгоритм просування на літературних платформах однаковий для російськомовних і україномовних письменників. Вийти у першу десятку можна лише завдяки роботам. Але тільки-но це зробили, вас відразу починають надзвичайно поважати. З’являються підписники, які є потенційними покупцями. Якщо початківець, варто зважати на зауваги, вам дадуть корисні поради. Якщо маєте певний досвід, молода аудиторія буде прислуховуватися до ваших порад і допомагатиме вам коментарями.

Має мобільний додаток. Унікальна платформа: збирає абсолютно всіх. За останні 2 роки сюди перейшла половина «Фікбука», але при цьому вона найзручніша для просування. На «Вотпаді» зручний інтерфейс. Проте браузер не підтримує перевірку правопису, на що варто звернути увагу тим, хто полюбляє писати онлайн.

Для того, щоб отримати покупця, ви повинні зліпити його із потенційного покупця. Потенційний покупець – це ваш читач. Читач – це ваш підписник. Щоб привабити до себе підписників, вам потрібно вдаватися до засобів просування.

Якщо ви написали книжку і виклали її в мережі, це ще не значить, що до вас відразу прийде успіх. Для цього потрібно робити ще щось. У «Вотпада» дуже простий алгоритм просування у топ. Якщо маєте якісь книги, то мусите їх повільно, частинами викладати: один раз на добу у той самий час для робота по 500-1000 слів. Окрім цього, ви обов’язково повинні писати коментарі, тому що робот вас не любить, коли ви рідко оновлюєте свій акаунт. «Коефіцієнт відгуку» у цих груп дуже великий, тому у вас буде багато читачів, отже, і потенційних покупців.

Запустіть свої проекти і користуйтесь SММ, а ще добре, якщо самі вмієте робити обкладинки і буктрейлери. Беріть участь у конкурсах, але зважайте на те, що журі – це та ж молодь, тому не варто ображатися.

Читайте також: Як розкрутити молодого автора

Рожевий слоник

pink

Портал для молодих авторів, що надає можливість публікації творів та їх широкого обговорення. Жанри, в яких можна публікувати свої твори, найрізноманітніші: кінорецензії, публіцистика, критика, музика, драматургія, переклади, відео-арт та різноманітні мистецькі експерименти. На порталі ведуться жваві дискусії на мистецькі та суспільно-політичні теми.

Кожен автор може вислухати конструктивну критику та навчитись відстоювати свою творчу позицію. На сайті працює система голосування і кожен зареєстрований користувач може віддати голос за улюблену публікацію. Так формується рейтинг порталу.

«Рожевий слоник» дає змогу авторам, які роблять перші кроки в літературі, виявити свої здібності і поспілкуватися з відомими письменниками, чиї твори вже завоювали популярність серед широкої аудиторії порталу.

Літмайданчик

mayd

Платформа для спілкування з іншими авторами, публікації творів, пошуку своєї публіки, конструктивної критики та вдосконалення власної майстерності. Для того, щоби отримати статус автора та публікувати свою поезію чи прозу треба зареєструватися на сайті.

Після підтвердження реєстрації авторам надсилають коротку покрокову інструкцію, як публікувати тексти на порталі.

З жовтня оргкомітет оголошує найкращий прозовий або поетичний текст місяця.

Фикбук

3

Величезна відвідуваність, у середньому мільйон за день. Але це особлива аудиторія – від 12 років. Усі, хто прочитав книжку, а продовження її немає, вважають, що повинні написати історію. А потім ці історії викладають на «Фікбуці».

Сьогодні більшість людей у транспорті читає з екранів мобільних телефонів. Тому у «Фікбука» є мобільний додаток, але його потрібно допрацьовувати.

Тут свої люди, своя «тусівка». Але він стовідсотково визначає вас із жанром: це фанфіки, а не оригінали. Якщо там і з’являються оригінали, то вони не становлять якоїсь літературної цінності. Аудиторія випромінює ідеї, але вони дитячого рівня. Якщо ви досвідчений письменник, робити там нічого. Але якщо початківець, то варто спробувати себе саме тут.

Особливість також у тому, що цій аудиторії ви ніколи не продасте книжку, бо у них немає своїх грошей, а зароблятимуть вони ще нескоро.

Читайте також: Майстерня історій: ігри зі словами та сюжетами

Surgebook

4

Нова платформа, їй лише рік. І це саме українська платформа. Вони багато працюють, у них надзвичайна підтримка у vk, але найголовніше – дуже гарно встановлюють жанр. У них не буде дешевих любовних романів, фанфіків і аудиторії молодше 18 років. Якщо ви пише для аудиторії 18+, але не еротику, то вам дорога саме сюди.

Мобільний додаток у процесі розробки. Аудиторія поки що маленька, блиько тисячі відвідувачів за день. Але це дуже добре, адже проекту всього рік.

Мастерская писателей

5

Це платформа не для просування, а для самовдосконалення і тренувань. У них дуже зручний інтерфейс, куди вкладають багато праці. Тому і мобільна версія зручна як для читача, так і для письменника.

У «Майстерні письменників» є величезна кількість конкурсів і якісної критики. Також є хороші редакторі, але великими текстами безкоштовно займатися ніхто не буде.

Тут спокійно ставляться до комерції. Більше того, під кожною книжкою є форма-посилання, де можна купити її. У них є форум, «зірки», рейтинги. Ви можете ці «зірки» легко «набазікати» коментарями. Але так само легко вони зникають, коли припиняєте «базікати».

У «Майстерні письменників» вас просувають не роботи, а люди. Якщо багато «базікаєте», маєте багато коментарів, підписників, то у вас багато і потенційних покупців.

Аудиторія на цій платформі розумна: шукатимуть безкоштовне, альтернативний варіант, а куплять вас тільки в тому випадку, якщо дуже полюблять.

Читайте також: Як навчитися писати: 5 історій випускників Центру літературної освіти

Типичный писатель

6

Платформі півроку. У vk мають 60 тисяч підписників, тому вирішили, що час створювати власну платформу.

По-перше, дуже молоді. Усі підписники з vk скоро перейдуть сюди. По-друге, тут дуже оригінальні конкурси.

Мінус: немає мобільного додатку, графічне оформлення поки що занадто скромне.

Vk і Facebook – це непогані інструменти, але залишаться у кінці списку, бо надзвичайно складні для набуття популярності. Форуми – платформи не для розвитку, а для пізнання самих себе.

Читайте також: Сервіси, які необхідно знати кожному редакторові

Чільне зображення Joe Ski

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 29.11.2016 в 10:34 pm

    Спасибо за упоминание о Surgebook.com

    Жаль не озвучили такие уникальные вещи как:

    1.Как встроенный редактор обложек с готовой библиотекой изображений, дизайн-элементами и дизайнерскими шрифтами.
    2. Сервис онлайн заметок, который позволяет хранить и записывать важные мысли и черновики.
    3. Рабочий стол пользователя с уникальными инструментами и возможностью.

    • 29.11.2016 в 10:38 pm

      4. Уникальный редактор текста, который позволяет вставлять независимые готовые дизайн блоки, видео, изображения и многое другое

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe