Читомо > Новини > Помер український мовознавець Василь Німчук

Новини

Помер український мовознавець Василь Німчук

27.11.2017 0 Автор:

Вчора, на 85-му році життя помер український мовознавець, розробник проекту українського правопису 1999 року Василь Німчук. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив поет Василь Кузан.

«Щойно надійшла сумна новина із мого рідного села Довге, що на Закарпатті. Перестало битися серце Великої Людини, шляхетного чоловіка, визначного вченого, патріота рідного краю і великої Батьківщини, мого друга, академіка Василя Васильовича Німчука», – написав він.

Також Кузан додав, що церемонія прощання із науковцем розпочнеться сьогодні, 27 листопада, у Свято-Іллінському храмі с. Довге Іршавського району.

Василь Німчук досліджував давньоруську і старослов’янську мови, історію діалектів та ономастику української мови, історію української літературної мови, історію української лінгвістики, проблеми української мови як конфесійної тощо. Під його керівництвом був розроблений проект правопису 1999 року.

Науковець був членом редколегії і одним із авторів енциклопедії «Українська мова», засновником та головним редактором наукового журналу «Українська мова». Завідував відділом історії та граматики Інституту української мови Національної академії наук України. Був почесним доктором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Нагадаємо, 27 червня пішов з життя український художник Сергій Якутович.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe