Читомо > Новини > Помер відомий польський драматург Януш Ґловацький

Новини

Помер відомий польський драматург Януш Ґловацький

21.08.2017 0 Автор:

Відомий польський драматург Януш Ґловацький помер на 80-му році життя. Про це повідомляє Польське радіо.

Ґловацький дебютував у 1960 році оповіданням «На пляжі», опублікованому в «Альманаху молодих». Працював у різних літературних формах та жанрах, але всесвітню славу йому принесли саме його п’єси.

Після запровадження воєнного стану в Польщі приймає рішення, як і багато польських митців, залишитися за кордоном. Згодом він остаточно оселився в США. Викладав у американських вишах, дописував, зокрема, до «New York Times».
.

855027_1цц823932

.
З 1983 року постійно проживає в Нью-Йорку з акторкою та співачкою українського походження Оленою Леоненко.

Януш Ґловацький є лауреатом багатьох літературних премій. Він має нагороди – хрести Кавалерський, Офіцерський і Командорський Ордена Відродження Польщі та Золоту медаль «За заслуги у культурі» Gloria Artis.
.

смсмсммс
Українські переклади Януша Ґловацького: «Найвищі будинки, найглибші могили» (Темпора, 2014), «П’єси. Дві штуки» (Лаурус, 2016), «З голови» (Астролябія, 2009).

Творчість Ґловацького була перекладена англійською, естонською, іспанською, китайською, корейською, німецькою, російською, сербською, словацькою, угорською, французькою, чеською мовами.

Українською мовою твори Ґловацького перекладені Олександром Ірванцем: автобіографічний роман «З голови» та дві збірки драматургії. П’єси ставили на сценах академічних театрів Києва та Харкова, аматорськими колективи Луцька й Рівного.

«Януш був справді письменником світового рівня. Для нас це можливо не так помітно, але поляки за його творчістю пильно стежили. Одна справа, коли ти досягаєш успіху в своїй країні, але коли твої п’єси ставлять на Бродвеї  це вже зовсім інше, це світова слава та визнання. Від нього струменіла енергетика справжнього класика. Януш був культурним феноменом свого покоління. Це велика втрата не тільки для Польщі, але й для усієї культури», – розповів у коментарі для Читомо Олександр Ірванець.

Читайте також: Нові переклади сучасної драматургії

Фото: 24tv.ua, Albert Zawada / AG

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe