Читомо > Новини > «Про зайчик» Іван Андрусяк представив бурундуків

Новини

«Про зайчик» Іван Андрусяк представив бурундуків

29.03.2012 2 Автор:

Нещодавно у столичному руському клубі «КультРа» улюбленець дітлахів Іван Андрусяк презентував нову книжку «Вісім днів із життя Бурундука» видавництва «Грані-Т». Маленькі гості захопливо знайомилися з бешкетним писемним героєм, в той час як автор виказував таємниці та роздавав слонів.

«Хоча сьогодні більшість прийшли не на презентацію книги, а на презентацію сонечка, але нічого. Книжка від читачів не втече, а от сонечко – втече», – прокоментував наявну нечисельну публіку Іван Андрусяк. Саме камерний формат зустрічі сприяв близькому спілкуванню письменника зі своїми малятами-читачами.

Невелику передмову Іван присвятив тематиці книги і поясненню її «капосності». Як виявилося, книжечка в жовто-червоній обкладинці зовсім не про тваринок-бурундучків, а про тваринок-людей. Розповідь ведеться про хлопчика Івася Бандерука, якого в школі прозвали Бурундуком. Очевидно, що хлоп’яча книга ну просто не може існувати без веселощів, бешкетництва та каверзів.

Сам автор запевнив: «Я все життя пишу про зайчиків. Тому не обійшлося без них і в цій книзі, але зайчики виявилися дещо генномодифіковані». Роль головного зайця у книзі «Вісім днів із життя Бурундука» виконала школярка Олена Зайко, сусідка по парті Івася. Детальніше про їх пригоди треба вичитувати з книжки. От свій хист Іван Андрусяк: «Я не прозаїк, а про зайчик», –  нову ж таки підтвердив.

Аби довго й нудно не перечитувати півкниги на презентації, письменник обрав тільки найяскравіші пригоди Івася, однак залишив трохи таємничості. Однією з таких пригод стало невблаганне бажання Бурундука отримати в подарунок братика, щоб бешкетувати разом і, звісно, грати в футбол. Знаючи про лелек, що приносять дітей, Івась вирішив замовити братика у них по телефону. Що трапилося далі, шукайте на сторінках книги, але Івась промовив так: «Лелеки перестаралися. Тепер в мене є капосна сестричка. Так що з футболом мені з дитинства не щастить».

Іван Андрусяк разом з автором післямови, казкотерапевтом Катериною Єгорушкіною, далі повели психологічну бесіду з дітлахами. Намагалися дізнатися у малечі, на що вони готові, щоб здобути все і одразу. Яку мету ховають у серцях? Як виявилося, у новій книзі зашифровано безліч виховних моментів та засад, на меті яких, безумовно, потрапити до життєвих правил маленьких людей, та допомогти батькам у спілкуванні з ними.

Катерина Єгорушкіна

Ще одна гостя зустрічі – ілюстратор Ганна Осадко розповіла, як з дитинства полюбляла малювати на полях книг, а потім отримувала за це «на горіхи». Цього разу «ілюстрації на полях» були більш, ніж доречні та бажані. Також Ганна Осадко пояснила, що головного героя книги вона змалювала із самого Івана Андрусяка. Після чого сам автор вже підтвердив, що не лише зовнішньо книжковий Бурундук свожий на нього, але і внутрішньо. Тобто прототипом Івася був не хто інший, як Іван Андрусяк, та й пригоди маленького хлопчика перекликаються з дитинством письменника.

Завершив зустріч автор «роздачею слонів»: подарував найактивнішій малечі книжки видавництва «Грані-Т» та наклейки усім присутнім. Та, мабуть, найцікавіше відбувалося вже після презентації, коли дітлахи сіли за читання «Вісім днів із життя Бурундука» і з головою занурилися в казковий світ спогадів Івана Андрусяка…

 

«Роздача слонів»

Найактивнішим – подарунки від видавництва «Грані-Т»

Олександра Єременко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Іван Андрусяк
    01.04.2012 в 10:10 am

    Дякую!
    …А прізвище головного героя Бондарук)))

Pingbacks/Trackbacks

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe