Читомо > Новини > Рідкісний примірник роману Пруста продали більш ніж за 500 тис. євро

Новини

Рідкісний примірник роману Пруста продали більш ніж за 500 тис. євро

13.11.2017 0 Автор:

Дуже рідкісний примірник відомого роману Марселя Пруста «На Сваннову сторону» продали на аукціоні у Франції за €535,5 тисяч. Про це повідомляє агенція AFP.

Спочатку очікувалося, що ціна раритету буде в межах €400-600 тисяч. Цей прогноз експертів підтвердився.

Всього в такому варіанті були випущені лише 5 примірників роману. Його було опубліковано в 1913 році.

Книжки видані на глянцевому японському папері ручної роботи – васі, який вважається найкрасивішим папером у світі. У Європі на такому папері любив робити свої офорти Рембрандт, також її використовували для своїх робіт Пікассо й Шагал.

Протягом довгого часу вважалося, що з цього унікального тиражу залишилося лише 3 книжки, які знаходяться у приватній колекції спадкоємців письменника. Четвертий примірник зник під час Другої Світової Війни. П’ята книжка, яку тепер продали на аукціоні, з’явилася на ринку раритетів лише в 1942 році. П’ята книжка була подарована самим Прустом бібліофілу Луі Брану.

«На Сваннову сторону» (фр. Du c?t? de chez Swann) — перша книга Марселя Пруста з циклу «У пошуках втраченого часу». Вперше опублікована у Франції в листопаді 1913 року.

Роман «На Сваннову сторону» не відразу став однією з книг циклу «У пошуках втраченого часу». Спочатку вона планувалася Прустом, як перша з трьох частин однойменної книги. Після неї повинні були з’явитись «Ґермантська сторона» і «Віднайдений час». Нарис цієї книги був готовий вже в 1909 році, а з 1910 по 1912 Пруст працював над її першою редакцією. Випускаючи у світ в 1913 у «На Сваннову сторону», Пруст вже закінчив роботу над книгою в цілому. З 712 сторінок переданих видавцеві Грассе в грудні 1912 року в том було включено 467 сторінок. Книга вийшла у світ 14 листопада 1913 р і залишилася майже не поміченою критикою.

Українською мовою роман переклав Анатоль Перепадя в 1997 році.

Читайте також: Як Нобель заповів: секрети головної літпремії світу

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe