Читомо > Місця > Рівненська кав’ярня-книгарня «Calamarius» експонує стародруки

Місця

Рівненська кав’ярня-книгарня «Calamarius» експонує стародруки

08.02.2013 0 Автор:

Вид: кав’ярня-книгарня

Назва: кав’ярня-книгарня «Calamarius»

Місце популяції: м. Рівне, вул. Петра Могили, 17

[geo_mashup_map]

Період:

Пн.-Пт.: з 07:30 до 20:00

Сб.-Нд.: з 10:00 до 21:00

Літжиття добралось до Рівного. З одного боку, аж не віриться. З другого, це неабияк радує. Ініціює акції «Література.rv», діє проект «Книга напрокат», «Бу-Ба-Бу» збирає повний зал драмтеатру, влаштовують  літфест «Суп». За такого літературного покращення нові майданчики для усіляких книжкових імпрез якраз на часі.

Одним із таких місць є кав’ярня-книгарня «Calamarius», відкрита нещодавно.

Історія

У перекладі слово «сalamarius» означає письмова приналежність, приладдя для зберігання чорнил, що в Україні було особливого популярним у козацькі часи.

Понад півроку тому у Рівному з’явився заклад під такою назвою. Щоправда, чорнил у «Calamariusі» не подають, проте приносять каву.

„10 місяців ми готувались до відкриття. Увесь час я була на таких емоціях, що мені не хотілося ні їсти ні спати, а тільки робити й робити, – коментує Іванна Смачило, директорка кав’ярні-книгарні. – Якби не було мотивації, такого закладу ніколи не вийшло б”.

Пані Іванні належить ідея інтер’єру – саме вона домовилась зі студентами Львівської академії друкарства про створення різних факсимільних видань, які стали візитівкою закладу (читайте подробиці в інтерв’ю з Іриною Николин).

До оформлення долучився місцевий художник Олександр Наконечний: усі картини книжкової тематики з-під його пензля.

Асортимент        

Читачі можуть розраховувати на книги тільки від українських видавництв: вже вдалось налагодити співпрацю з майже усіма найпомітнішими.

 „Видавництва ідуть на наші умови, ми також ідемо на їхні. Більшість зацікавлені відтерміновувати платежі”, – ділиться пані Інна.

На полицях класична і сучасна художня проза, історична та юридична література, кулінарні книги, книги з психології, література для дітей тощо.

Дві полиці патріотично налаштовані – виділені під продукцію рівненського видавництва „Азалія”.

Відбір книг спочатку здійснювала все ж та директорка: „Я виходила з того, що мені подобається, те, що я люблю. А зараз приглядаємось до смаків відвідувачів і коректую асортимент. Більше додали художньої літератури. Зараз намагаємось замовляти всі письменницькі новинки”.

Цінова політика

Націнка на книжки мінімальна, продукція від видавництва„Азалія” взагалі без неї . Тут не дорожче, ніж у великих рівненських книжкових магазинах „Слово” чи „Знання”.

Проте ціна кави-чаю-тістечок у закладі – цілком київська.

Але якщо ви станете постійним клієнтом – вам нададуть знижку на всю продукцію, включно з книгами.

Читання

Книжки можна купувати, можна брати з полиць і читати. А ще продавчині готові надати консультації чи прийняти замовлення на те чи інше видання – навіть у телефонному режимі.

Додаткові ритуали

Якщо набридли свіженькі книжки – ознайомтесь із старішими. У вітринах розміщені репродукції видання з готичним, французьким, візантійським типами тиснення, а ще Пересопницьке Євангеліє – найвідоміша рукописна памятка України, створена в Пересопницькому монастирі, що на Рівненщині.

І все-таки найголовнішою у «Calamariusі» є кава.

«За книжкову частину мені не соромно, а за кавову – я горда! У нас найкраща кавова машина у світі – італійська La Marzocco,  – хвалиться пані Смачило. – Як робити каву, нас навчала переможець європейських конкурсів кавова ріння».

Всього тут можна скуштувати 22 види кави й 18 видів чаю. Багато солодощів.

Акції

За кілька місяців роботи до книгарні-кав’ярні завітали Максим Кідрук, Тарас Прохасько, кобзар із Чернечої гори. На підході – Надійка Гербіш. Приміщення досить маленьке, вміщує небагатьох читачів, тож усі зустрічі трохи інтимні.

У книгарні-кав’ярні планують хоча б раз на місяць влаштовувати літературні події – візьміть на замітку.

Типовий читач

Переважно люди від 25 років, але насправді книгарня-кав’ярня ще шукає своїх типових відвідувачів.

Оксана Хмельовська

Світлини автора й з архіву закладу

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe