Читомо > Без розділу > Сан-Франциско заговорив “мовою пташок”

Без розділу

Сан-Франциско заговорив “мовою пташок”

10.06.2010 0 Автор:

У Сан-Франциско,  місті туманів і канатних трамвайчиків, чимало славних пам’яток, зокрема й таких, що пов’язані з літературою, книгами та видатними персоналіями, серед яких Джек Лондон, Роберт Фрост, Джон Стейнбек та інші. Письменників світового масштабу тут і шанують масштабно: координують роботу в національних центрах, присвячених літераторам (до прикладу, в Національному центрі Стейнбека недалеко від Сан-Франциско), консервують місця у вигляді державних історичних парків (як-от Sonoma County, де збереглися руїни будинку мрії Джека Лондона, що згорів дотла незабаром після завершення, котедж Лондона, де він згодом жив і помер, його могила.  Нарешті по той бік океану просто ставлять пам’ятні  відзнаки, як ці, присвячені Роберту Фросту, який народився і прожив перші 11 років у Сан-Франциско:

/

11_bird/

Культовий статус має сьогодні книжковий магазин «City Lights Bookstore», заснований 1953 року Лоуренсом Ферлінгетті. Це перша американська книгарня з асортиментом книжок у м’яких обкладинках та покетбуків, що представили творчість таких письменників-бітників, як Ален Гінзберг, Френк О’Гара та Джек Керуак.

/

4city-lights-bookstore/

У цьому ж приміщенні по вулиці Філлмор 3118 була розташована «Галерея Шість». 7 жовтня 1955 року тут відбувся легендарний поетичний вечір представників «розбитого» покоління, де Гінзбург представив свою поему «Стогін». Ті читання також стали початком літературної слави Майкла МакКлюра, Гарі Снайдера, Філіпа Уейлена та Філіпа Ламантіа.

/

9Ginsberg-Howl

Фото – твори Алена Гінзберга, видання City Lights, 1956 року

Готель «Камео» на Третій вулиці (така її назва) має свою меморіально-історичну цінність. В квітні 1954-го в одному з його номерів, сидячи в кріслі-гойдальці, Керуак під дією марихуани та солодкого червоного вина написав текст «Книги Блюзу», яка містить зокрема й поему «Блюз Сан-Франциско»…

Хоча саме в двадцятому столітті відбувся злет у масовому видавництві, історія сан-франциського друкарства, а також й друкованого графічного мистецтва, має точку відліку в давніші часи Золотої лихоманки. Це розквіт місцевих опіумних притонів та інших принад портового й важливого торгівельного міста другої половини ХІХ століття.

Цілий ряд інституцій, що покликаний зберігати спадщину виданих у ті часи книг, естампів та інших творів: публічна бібліотека, Інститут Гребхорна, а також чи не єдиний у Штатах музей присвячений історії та мистецтву виготовлення палітурки.

Місцеві традиції  поетичних екстазів та репутацію Сан-Франциско як літературно-книжкового осередку підтримують сьогодні, влаштовуючи заходи різного формату. Щорічно в місті проводиться книжковий фестиваль, ярмарок антикварних книг, графіки та паперу, фестиваль, присвячений творчості Джона Стейнбека. У місті розпорошені книгарні, антикварні книжкові магазини, спеціалізовані крамниці (наприклад, власник крамниці Джон Уіндл продає видання з ілюстраціями У. Блейка, а «Children’s Book Gallery» спеціалізується на антикварних дитячих виданнях 1750-1950 років).  Також діє Книжковий Центр із розвитку та популяризації мистецтва книги: тут проходять виставки, зустрічі з художниками, воркшопи з інтролігації, графічних технік та експериментальних книжкових форм.

4book-centre/

7book-centre_classroom/

Завдяки митцям наприкінці 2008 року на розі вулиць Бродвей та Колумба з’явилась нова цікавинка. «Мова пташок» – це інсталяція з 23 книжок прямо в повітрі, в кожній з них містяться цитати більш ніж 90 авторів англійською, італійською, китайською мовами. Скульптурні книжки обладнані ілюмінацією, тож вони ще світяться вночі. Слова злетіли в небо й застигли там у начебто випадковій хаотичній композиції – так, за вигадкою Брайана Гоггіна та за допомоги місцевих діячів, було втілено ідею про особливості місцевої літератури із різними нашаруванням культури, природи та свідомості.

/

3_bird

/

6_bird/

10language-of-the-birds/

Сама назва інсталяції додає творові додаткового змісту, відсилаючи до міфології, середньовічної літератури, окультних текстів, де «мова пташок» символізувала містичну, ідеальну, божественну мову, або ж вигадану магічну мову, якою вони розмовляли з посвяченими. Або ж взагалі секретний кодифікований ключ до Істини.

Анастасія Денисенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe