Читомо > Новини > Що читають наймолодші відвідувачі Різдвяного Арсеналу?

Новини

Що читають наймолодші відвідувачі Різдвяного Арсеналу?

22.12.2015 0 Автор:

З 16 до 20 грудня у Києві відбувався щорічний фестиваль «Різдвяний Арсенал», де кожен мав змогу підготуватися до свят на свій смак. Організатори запропонували насичену програму: величезний ярмарок подарунків, безліч майстер-класів, інтерактивну квест-виставу для дітей, пошту святого Миколая тощо. Звісно ж, ми не оминули книжково-літературної частини фестивалю, яку презентували стенди з книгами найпопулярніших українських видавництв, читанням та презентаціями з улюбленими дитячими письменниками, та навіть врученням відзнак переможцям найкращих дитячих книг 2015 року за версією «БараБуки» та визначення короткого списку «Рейтингу Критика».

Ділимось з вами літературними вподобаннями та враженнями від події наймолодших читачів.


Які враження від «Різдвяного Арсеналу»?

Що любите читати?

Яку книгу придбали чи плануєте придбати?


 

Артур, 13 років

Ars1

Прийшов з мамою, на Різвяному Арсеналі встиг вже розфарбувати дерев’яні прикраси, якими хочу прикрасити вдома новорічну ялинку. Книги ще не придбав, але хочу, у виборі допоможе мама, бо цікавих книг дуже багато. Можливо, це буде енциклопедія. Люблю читати про пригоди, подобається багато творів зі шкільної програми, особливо «Том Сойєр».

 

Єва, 8 років

Ars2

На Різдвяний Арсенал прийшла щойно, тому ще майже ніде не була, може, піду на виставу «Новорічні пригоди Аліси в Країні Чудес». Тут гарно і мені подобається. Люблю читати про пригоди. Книгу куплю, якщо якась сподобається.

 

Ліза (ліворуч), 10 років, Софія (праворуч) 9 років

Ars3

Сьогодні ми вже розмальовували новорічні ялинкові кульки на майстер-класі, це було дуже цікаво. А ще розглядали гроші, підписи усіх малюнків та герб України, який, виявилось, містить цифру грошей (номінал купюри). Я люблю читати «Поліанну» та «Тома Сойєра» (Ліза).

А мій улюблений письменнник – Роальд Дал, дуже подобаються його книги «Матильда» та «ВДВ». Сьогодні ще хочемо знайти й купити веселу книжку з дуже цікавою назвою – «Знищ цей щоденник» (Софія).

Читайте також: 12 свіжих книжок під ялинку про сніг, Святого Миколая та Різдво

Андріан, 3 роки

Ars4

Наймолодший книголюб посоромився відповідати сам, тому допомагала його мама.

На Різдвяному Арсеналі вже не вперше, нам тут дуже подобається. Андріан дуже любить слухати, коли я йому читаю і сам робить різні завдання з книг, тому сьогодні я купила йому книги «Прикрась ялинку», «Книжкову абетку», «Граємось у казку».

 

Єва, 7 років

Ars5

«Різдвяний Арсенал»-2013: дитячі видання, рукотворні листівки і платні акції

На Різдвяний Арсенал прийшла з мамою і сестричкою, вже всюди побували. Люблю читати багато всього, про коників, наприклад. Мої улюблені книжки – «От би мені коника» і «Закоханий сплет». Сьогодні купила книжку «Квартирія», може, купимо ще щось.

 

Зоя, 9 років

Ars6

Ще майже ніде не була, бо щойно прийшла, але вже мені тут дуже подобається. Тут багато книг, інших потрібних речей. Прийшла сьогодні за подарунками. Книги я люблю, цікаво було читати книгу «Зачарована Мона Ліза». Мені дуже подобається вивчати іноземні мови, вивчаю німецьку і англійську. Тому сьогодні купила одну німецьку книгу ? «Komm, sagte die Katze» та дві українські – «Тінь у темряві – детективи-розгадники», «Зачарована Мона Ліза».

 

Ліза, 12 років

Ars7

Я вже на Різдвяному Арсеналі не вперше, і мені завжди дуже подобається. Я дуже люблю читати, знаю і люблю книги видавництв «Старого Лева» й «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Ги», тому часто купую їхні книги. Сьогодні купувала подарунки своїм близьким. Ось на подарунок маленькій сестричці купила картонну книжечку «У лісі, лісі темному». Можливо, якщо знайду ще щось цікаве з книг, придбаю для себе.

Читайте також: Найкращі дитячі книжки світу від Bologna Award-2015

Катя, 10 років

Ars8

На Різдвяному Арсеналі мені дуже подобається – тут багато цукерок, іграшок, книжок. Я люблю читати про різні пригоди дітей, про тварин, фантастичних створінь. Мені дуже сподобалась книга «Чудове Чудовисько» Сашка Дерманського, сьогодні купила її продовження – дві книги – «Чудове Чудовиське і Погане Поганисько» та «Чудове Чудовисько в Країні Жаховиськ».

 

Максим, 10 років

Ars9

Сьогодні на Різдвяному Арсеналі я вже купив насіння рідкісної рослини, посаджу вдома і буду за нею доглядати, бо мені подобається це робити. О, а читати я дуже люблю – багато всього різного! Тому допомагав сьогодні читати комікси про Мумі-тролів Соломії Вітвіцькій. Крім коміксів «Джунглі в Долині Мумі-Тролів», придбав сьогодні інші книги ? «Помічники святого Миколая», «На землі родився Бог».

 

Ївга, 7 років

Ars15

На Різдвяний Арсенал я прийшла, щоб купити подарунки сестричці та няні. Щойно була на батлі принцес Кузька Кузякіна і Сашка Дерманського. Було цікаво і сподобалось робити там корони. А ще там були гарні книжки про принцес, які я хочу прочитати: «Маляка — принцеса Драконії» Сашка Дерманського і «Кожен може стати принцесою» Кузька Кузякіна та Євгенії Добрової. Улюблена моя книжка зараз ? «Стильна книжка для панянки» Оксани Караванської. Ще люблю читати про пригоди, подорожі і книги, де багато фантазії.

Читайте також: Від Києва до Ісландії, від калюжі до моря: дитячі книжечки-мандри

Юлія Козловець, засновниця та власниця книгарні «Чулан&Чуланчик»

11

Цього року Різдвяний Арсенал зібрав багатьох учасників, які вже не перший рік беруть участь у цьому фестивалі, але були і новачки. Тож можемо сказати, що з року в рік він стає популярнішим. Літературні учасники зазвичай радо беруть участь, адже фраза «книга – найкращий подарунок» у нас дійсно працює, люди традиційно купують книжки під ялинку дітям, подарункові видання дорослим.

Літературна програма містила декілька презентацій нових видань, які видавці випустили саме до цих свят. Були зіркові гості, концертні номери, багато майстер-класів, основний фокус всього був саме на темі Нового року, подарунків та родинних святкових традицій. Приємно також, що Різдвяний Арсенал став цього разу місцем підведення підсумків року декількома поважними ініціативами: експерти простору української дитячої книги «БараБука» назвали найкращі «родинні» видання цього року, а «Рейтинг критика» оприлюднив свій короткий список.

Хочу зазначити що Різдвяний Арсенал – це не виключно книжкова подія. Його не слід порівнювати із Книжковим Арсеналом – ані за обсягами продажів, ані за числом книжкових учасників, ані за змістом програмних заходів. А час від часу я чую такі порівняння. В цього заходу інший формат, книжки в ньому – одна із складових.

«Чулан» всі роки існування цього фестивалю бере в ньому участь. Асортимент, який ми тут пропонуємо гостям нашого стенду – дитячі книжки, подарункові видання, гарно ілюстрована класика та оригінально оформлені книги, які приємно дарувати та отримувати у подарунок. Ми задоволені результатами і цього року. Покупців бачили і «своїх», постійних, і нових, які прийшли за розвагами та сувенірами, і на доданок побачили у нас щось цікаве для себе.

 

Тетяна Стус (Щербаченко), керівник проекту «BaraBooka. Простір української дитячої книги»

Ars14Фестиваль Різдвяний Арсенал був, на жаль, більше «ярмарком», аніж власне «фестивалем». Він чудово впорався з частиною створення святкового настрою, — можна було придбати справді гарні подарунки близьким на Миколая, під ялинку й просто так, для втіхи. Лубок був, але на тлі якісного хенд-мейду, він не дратував. Простір був чудово оформлений.

Серед пропозицій подарунків були і ятки видавців, що, звісно, радує. Але «фестивальна» підтримка книжок була вкрай скутою. На сцені аніматори щоденно по кілька разів показували одну й ту саму виставу про Алісу, до того ж винятково російською мовою. Ходив так званий «святий Миколай», фамільярний юнак, від якого моя дитина просто втекла. Тим часом до наших читань у «Барабудці» доходило мало дітей, навіть ті, хто спрямовано йшов послухати письменників (а щодня в нас було по три-чотири найвідоміші українські дитячі автори та ілюстратори!), надто довго шукали наш простір. Ніяких логістичних матеріалів – карт, схем – організатори не продумували. Дещо загубився між ятками дуже важливий захід «Рейтингу Критика». Між тим, нам все ж вдалося зробити помітним захід з оголошення «ТОПу українських «родинних» видань» (ЧИТАЙТЕ список родинних видань від БАРАБУКИ).

Тож ярмарка була, фестиваль – ні. Хоча ми дуже вдячні власне організаторам «книжкової програми», зокрема Юлі Козловець та Олі Савенок, проте якщо ідеологія організаторів «фестивалю» не зміниться, він буде просто «ярмарком», то, імовірно, наступного року ми не будемо брати участь у «Різдвяному Арсеналі».

 

Ольга Савенок, співорганізаторка «Різдвяного Арсеналу»

Saven_1«Різдвяному Арсеналу» вже 3 роки, і ми дуже тішимося, що за цей час росте та розвивається наш фестиваль разом з інтересом до нього відвідувачів, учасників, гостей. У цьому році кількість охочих взяти участь у заході втричі перевищила можливості нашого величезного простору. Приємно, що наші учасники радо створюють святковий настрій та творчо підходять до оформлення власних місць, а об’єднання зусиль завжди дає хороший результат.
Окрім ярмарку подарунків, постійно діючого освітнього проекту Арсенал Ідей, низки презентацій та майстер-класів для дітей і дорослих, насиченої концертної програми, на численні прохання ми додали до програми інтерактивні вистави для дітей. Отримали новий досвід і вже в наступному році плануємо залучити весь перший поверх Мистецького Арсеналу та зробити фестиваль ще більш насиченим і цікавим для наших відвідувачів. Будемо вдячні за ваші дружні поради.

«Різдвяний Арсенал» щороку приділяє особливу увагу книжковій платформі, яка, звісно, не може бути аналогом ярмарку у рамках фестивалю Книжковий Арсенал, але важливо, що наша співпраця з видавництвами має своє продовження. Так, для видавництв дитячої книги, видань про мистецтво та книжкових активностей надали понад 30% фестивальної площі. До казкових читань та презентацій приєдналися багато цікавих гостей, серед яких Юлія Бориско, Соломія Вітвіцька, Костянтин Грубич, Анастасія Даугле, Андрій Доманський, Руслан Сенічкін.

Результативним у цьому році був і Арсенал добрих справ, в рамках якого вдалося зібрати понад 30 тис. грн та втретє організувати Пошту Святого Миколая, що за допомогою меценатів і небайдужих людей дозволяє маленьким і дорослим вірити у дива навіть у наш надскладний час.

А особливу радість дарували посмішки наших гостей, яким нам вдалося створити святковий настрій. До зустрічі наступного року!

Світлини Кирила Гайдая та зі сторінок у Facebook Тетяни Стус, Юлії Козловець та видавництва «Основи»

Читомо не вперше робить опитування відвідувачів книжкових виставок,

зокрема цього року ми дізнавались, 

Що купували на Форумі видавців читачі третього віку

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe