Читомо > Новини > Соцмережі читачів: від Goodreads до The Reading Room через Wattpad

Новини

Соцмережі читачів: від Goodreads до The Reading Room через Wattpad

21.08.2015 0 Автор:

Словенський філософ Славой Жижек, аналізуючи сучасний світ всеохопних технологій, зазначає: «Всі ми є монадами без прямого доступу до реальності, зануреними на самоті в екран комп’ютера. Але занурюючись у мережу все глибше, ми комунікуємо з цілим світом». Справді, світ сучасних технологій настільки досконалий, що у нас зникає потреба виходити з дому: доставка піци працює навіть вночі, одяг дешевше купити в онлайн-магазині десь у Китаї, а тепер навіть про книги можна говорити у мережі для книголюбів. Тож відміняйте плани на вечір, сьогодні говоримо про найбільші книжкові соціальні мережі – let’s surf together.

Wattpad

wattpad2

Рік заснування 2006

Користувачі активних – близько 35 мільйонів

plus Щороку сервіс проводить церемонію «The Watty Awards», нагороджуючи найуспішніших авторів року.

minusконфлікти з письменниками щодо авторських прав.

 


 

Wattpad – це один з найпотужніших онлайн-сервісів для бібліофілів. Завдяки тривалому співробітництву з Project Gutenberg користувачі Wattpad мають доступ до 10 мільйонів безкоштовних книг – як класики, так й останніх бестселерів.

Під мережу розроблено безкоштовний мобільний додаток із непоганою технічною підтримкою, що полегшує користування ресурсом тим, кому вдома постійно бракує часу на такі мережі.

Варто також відзначити, що Wattpad – спільнота не лише для читачів, а й для письменників-початківців: щодня на ресурсі з’являється понад 10 000 оповідань з 50 країн світу. Твори, за які проголосувало найбільше людей, потрапляють до розділу «What’s Hot List», де їх можуть помітити професійні видавці.

Розвиватися платформі допомагає група ентузіастів, так звані Wattpad Ambassadors (Посли Wattpad), що забезпечують інформаційну підтримку ресурсу. Приєднатися до спільноти волонтерів може кожен охочий, тут не треба проходити тривалу перевірку, як адміністраторам Goodreads.

Goodreads

goodreads

Рік заснування 2006

Користувачі понад 20 мільйонів

plus доступ до сайту можливий також з профілів на Twitter, Pinterest, Facebook

minus Постійна фільтрація відгуків і рецензій: якщо відгук не відповідає певним ефемерним «принципам політики ресурсу» його видалять – ніякої демократії та відкритості. Саме гучний скандал 2013 року із видаленням відгуків тисяч користувачів, змусив книголюбів шукати альтернативу Goodreads.


Створений інженером-програмістом Отісом Чендлером, це безмежний і, що не менш важливо, безкоштовний доступ до книг, анотацій і рецензій. Кожен користувач може не лише вільно зареєструватися сам, а й зареєструвати улюблені книги, які потраплять у його бібліотечний каталог і перелік рекомендованої літератури для друзів. Користувачі соцмережі можуть створювати групи за інтересами, брати участь у дискусійних клубах і каталогізувати власну «віртуальну бібліотеку» за полицями.

Ресурс використовує програму Discovereads, яка, проаналізувавши списки прочитаних книг користувача, його друзів та однодумців, підбере персональний лонг-ліст рекомендованої літератури.

Для уточнення параметрів відбору треба оцінити десять книг за п’ятибальною шкалою – і персональні рекомендації готові. Кожен член спільноти має можливість не лише додати друзів, а й проглянути їхні книжкові полиці і прокоментувати чужий вибір «топ-книжок».

Полиці також вдосконалені: є окремі для «читання зараз», «читання в планах», «ніколи-не-читання» та інші. Амбіційний користувач може ділитися в інших соціальних мережах власними «Goodreads-досягненнями»: кількістю прочитаних сторінок, купленими книгами і написаними відгуками. А творчий бібліофіл може ще й запропонувати іншим користувачам власні тести, вікторини, цитати, афоризми і відгуки.

Goodreads – це не лише соціальна мережа, а й стартовий майданчик для авторів-початківців: тут є окремі розділи для розміщення оповідань і віршів з метою просування вдалих робіт.

У майбутньому портал планує поглибити співпрацю з найбільшими соціальними мережами, створюючи спільні проекти і дискусійні клуби.

Shelfari

shelfari

Рік заснування 2006

Користувачі понад 10 мільйонів

plus досконаліша класифікація книжок: наприклад, тут можна помістити книгу водночас у розділи «Read»(«Прочитано») і «Currently Reading» («Читаю зараз»), якщо ти перечитуєш вже колись прочитану книгу.

minus нав’язлива поштова розсилка, якої складно позбутися, і те, що для певних сервісів треба мати Amazon ID.


Віртуальна полиця сервісу Shelfari нагадує звичайну полицю, на яку дивишся у google-glass наступного покоління: наводиш курсор – і біля книги з’являється анотація, бібліографічні дані, огляди і рейтинги, короткі рецензії, рівень продажів і поради від друзів.

Каталог Shelfari може редагувати сам користувач, хоча деякі зміни має затвердити рада «Shelfari-бібліотекарів». Shelfari має дещо спільне з глобальною енциклопедією Wikipedia: кожен клієнт сервісу є потенційним автором й упорядником бібліотеки, тому зареєстровані користувачі можуть додавати нових авторів і видання, вносити дані до біографії письменників, створювати теги, а потім разом користуватися новим продуктом.

Бібліофілів закликають активно долучатися до написання відгуків, доповнення статей і створення майданчиків для онлайн-дискусій на платформі сайту, адже тут діє принцип «зробімо це разом». Вагомою перевагою ресурсу є короткий «ознайомчий тур» на стартовій сторінці, що дає змогу швидко і безболісно розібратися у функціях Shelfari, а також створити власну сторінку.

Riffle Books

RiffleBestBooks

Рік заснування 2012

Користувачі  10 мільйонів

plus  є підрозділ під назвою Riffle Select – практично орієнтований (щоправда, платний) сервіс для молодих видавців та авторів, які не знають, «з чого почати».

minus порівняно низька активність читацької спільноти.


Riffle Books – один з найкращих візуально сервісів для бібліофілів, деякі американські журналісти навіть охрестили його «новим Pinterest». Навіть якщо ви не вважаєте себе естетом візуального мистецтва, варто пройти просту покрокову реєстрацію і створити власний профіль, хоча б заради суттєвих знижок у книжкових онлайн-магазинах.

Як і в твіттері, тут ви можете фолловити цікавих користувачів і обмінюватися думками щодо останніх культурних подій. Завдяки короткому опитуванню (20 запитань про ваші улюблені дитячі і дорослі книги) сервіс запропонує вам список рекомендованої літератури, яким можна поділитися з друзями.

Серед недоліків Riffle Books я б відмітила лише проблеми із внутрішніх пошуковим сервісом.

weRead

we read

Рік заснування 2006

Користувачі  3,1 мільйони користувачів

plus  є багато безкоштовних електронних книг.

minusвелика кількість багів, повільна робота і захаращеність сайту абсолютно «некнижними товарами»: від автомобільних окулярів до шоломів для крикету.


Раніше онлайн-сервіс weRead називався iRead і належав до додатку-каталогу мережі Facebook, однак згодом залучив користувачів MySpace, Orkut, Hi5 і Bebo. Всі книги класифіковано за тематикою («Біографії», «Дитячі», «Фікшн», «Спорт» тощо), а категорії розбиті на підкатегорії, це утворює величезний тематичний фрактал, якому нема кінця.

У weRead відсутня функція імпорту списків, тому книги до власного каталогу доведеться додавати по одній, і це дещо розтягує процес налаштування персональної бібліотеки. Натомість користувачі можуть рекомендувати книги друзям і активно їх обговорювати у спільнотах.

З 2008 року на сайті працює Author’s Corner (Авторський Куточок) – місце, де автори зустрічаються з читачами в режимі онлайн-конференцій. Крім того, weRead має партнерство з Project Gutenberg, що дозволяє зареєстрованим користувачам читати велику кількість книжок в електронному форматі безкоштовно. Отже, якщо шукаєте нове видання, але не готові платити за нього кількадесят доларів на Amazon, вам варто зареєструватися на weRead і спробувати його знайти тут.

LibraryThing

 

LibraryThing

Рік заснування 2005

Користувачі  1,8 мільйонів

plus  піклується про конфіденційність своїх користувачів: ніяких власних даних, пошти і телефонів – лише ім’я та пароль.

minus платне користування.


Особистий глобальний проект веб-розробника Тіма Сполдінга, підтриманий онлайн-магазином AbeBooks, що нині входить до мережі Amazon.

Якщо Goodreads і Readrate – це все ж соціальні мережі, де метою користувача є знайти однодумців, то LibraryThing – ідеальний проект для мережевих інтровертів: основним сервісом ресурсу є «персональний каталог», тобто, вдосконалена інтернет-полиця користувача. Полиця має не лише визначені параметри, а й дозволяє додавати до книжок теги, рецензії, відгуки, а також створювати власні розділи для категоризації і особисті рейтинги.

Перші 200 книг занести до власного каталогу можна безкоштовно, однак потім доведеться передплатити ресурс на рік (10 доларів) або на все життя (25 доларів). У списку книг – вже понад 95 мільйонів томів, інформацію про видання можна імпортувати з баз даних 690 бібліотек світу, включно з такими гігантами, як Британська бібліотека, Канадський національний каталог, Бібліотека Конгресу, Національна бібліотека Австралії і Бібліотека Єльского університету.

Вагома перевага ресурсу – продумана система пошуку книг: за серією, заголовком, ISBN, ключовим словом тощо.

Серед недоліків ресурсу варто відмітити платне користування (200 книг – замало, навіть для бібліофіла-початківця) і сумнівну надійність серверів компанії: у 2006 році LibraryThing сильно постраждала від так званого «слешдот-ефекту», коли через надмірну кількість відвідувань сервіс на певний час перестав працювати.

The Reading Room

the reading room

Рік заснування 2010

Користувачі  понад 1 мільйон

plus  постійні користувачі мають доступ до безкоштовних електронних книжок або окремих розділів нових видань.

minusдля українців безкоштовні видання недоступні.


Австралійський сервіс The Reading Room, заснований видавцем Кімом Андерсеном, приваблює насамперед непоганими аналітичними статтями, які постійно оновлюють адміністратори, функцією імпорту книжкових колекцій та постійними розпродажами. Тут справді можна купити останні новинки зі знижкою 30 % і, крім того, прочитати, наприклад, про лонг-ліст Букера-2015.

Ресурс має партнерство з найбільшими виданнями світу – від «The Guardian» до «The New York Times», тому користувач завжди буде в курсі останніх новин культури. У The Reading Room функціонують численні книжкові клуби за інтересами.

Readrate

readrate2

Рік заснування 2012

Користувачі  понад 40 000

plus  орієнтація на новинки.

minus знайти сторінку або розділ без цитат і рейтингів від Паоло Коельо складно.


Соціальна мережа «Readrate» – це проект PocketBook та команди Obreey Products. Великою перевагою ресурсу є хороша взаємодія з іншими популярними мережами: побачивши цитату, коментар чи рецензію у Readrate, ви можете її оприлюднити ще й у Facebook чи vkontakte. Якщо Goodreads – ода класичній літературі, то Readrate віддає перевагу новинкам: численні списки «найочікуваніших книг року», неймовірна кількість рецензій на нові видання, «рейтинги від знаменитостей», окремий розділ «новини у світі літератури» – користувач Readrate не лише має бути в авангарді всіх процесів, а й купити все нове, що пропонує сайт.

Серед недоліків варто відмітити невеликий вибір опцій щодо власної книжкової колекції (є функції «планую прочитати», «читаю», «подобається»), а також певну «попсовість» ресурсу. І, хто б сумнівався, мережа Readrate.com інтегрована з усіма електронними пристроями PocketBook – хоча це, швидше, плюс.

Reader2

reader2.com

Рік заснування 2009

Користувачі  близько 4 000

plus  український ресурс.

minusчасто не оновлюється.


 

Сайт Reader2 створено для того, аби «ділитися досвідом читання з іншими», однак насправді ділитися досвідом читання тут майже неможливо. Основний інструмент сайту – пошукова система, у якій за допомогою тегів і ключових слів можна знайти користувачів і нові книги. Однак Reader2 не дозволяє створювати власну книжкову колекцію або вести активне соціальне життя, як-от у Shelfari або Goodreads, це, швидше, інструмент пошуку бібліографічних даних.

Основні недоліки – потворний інтерфейс з дрібним шрифтом і дивна навігація. Серед переваг – непогана пошукова система і понад 73 тисячі книг, які одразу можна купити на Amazon. Останнє, щоправда, викликає підозру, що Reader2 – це черговий замаскований філіал інтернет-магазину.

Підсумки

Колись Франц Кафка у щоденнику написав: «Залиш мені мої книги, це все, що в мене є!». Сьогодні, перефразовуючи Кафку, ми можемо сказати: «Залиш мені мої книжкові соціальні мережі!» – а без паперових книг, хоча й складно, однак можна прожити.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe