Читомо > Місця > Творча майстерня “Аґрафка”. Нотатки з подорожі до Болоньї

Місця

Творча майстерня “Аґрафка”. Нотатки з подорожі до Болоньї

18.04.2012 1 Автор:

Болонья. Місто, в якому панує культ освіти та культури. Місто з багатьма іменами. Найвідоміше з них – «la dotta»– «вчена», Болонья – батьківщина найстарішого в світі і існуючого до сьогодні університету (заснований 1088 р.), учнями та професорами якого в XIV – XV столітті були Франческо Петрарка, Калюччо Салютаті, Альбрехт Дюрер, а в ХХ столітті – Умберто Еко. Саме тут в другій половині XV ст. навчався, а згодом став ректором видатний українець Юрій Дрогобич. Звідси бере свій початок відомий всім нам «Болонський процес» – процес реформування національних європейських систем вищої освіти, учасником якого є і Україна. Ще одне ім’я цього міста – «la rossa» («червона»), через колір черепиці дахів в історичній частині міста. Ну і звісно – «la grassa» («огрядна»), через неймовірно багату італійську кухню та незліченну кількість затишних ресторанів.


Історична будівля Болонського університету

Архітектурною родзинкою Болоньї є її нескінченні аркади, якими можна ходити практично усім містом. Влітку в аркадах прохолодно і затишно, а коли падає дощ, то зовсім не обов’язково брати з собою парасолю, можна весь час насолоджуватися прогулянкою містом і не намокнути

Вулиці Болоньї з її аркадами

Однак в ХХ столітті Болонья стала відомою на весь світ також як столиця міжнародної дитячої літератури та ілюстрації. Саме тут з 1964 року відбувається щорічна головна світова подія в царині дитячої книги – Болонський міжнародний ярмарок дитячої книги.

Головний вхід на Болонський міжнародний ярмарок дитячої книги

Це головний світовий майданчик для зустрічей авторів, видавців, ілюстраторів – усіх, хто пов’язаний зі створенням та поширенням дитячої книги. Окрім того, фестиваль є засновником та організатором ряду престижних міжнародних нагород, таких як «BolognaRagazzi Award», яка присуджується кожного року найкращим книгам в чотирьох номінаціях, «Mostra degli Illustratori» – щорічна виставка робіт найкращих світових ілюстраторів, «BolognaRagazzi Digital Award» – нагорода, що присуджується найкращим електронним дитячим виданням та програмам. Також в часі фестивалю, хоча й окремо від нього, присуджуються найважливіші світові нагороди в царині дитячої літератури– Премія ім. Андерсена та Премія ім. Астрід Ліндґрен.

Але окрім самого фестивалю дитячої книги, в Болоньї знаною є дитяча книгарня Джанніно Стоппані («Giannino Stoppani Libreria per ragazzi»), названа іменем популярного в Італії дитячого персонажа Джана Урагана, створеного на початку ХХ століття італійським письменником та журналістом Луїджі Бертеллі, більше відомим під псевдонімом Вамба.

Дитяча книгарня Джанніно Стоппані

 

 

Вітрина з переможцями «BolognaRagazzi Award»

Джан Ураган (італ. «Gian Burrasca») – хлопчик з сім’ї Стоппані, який отримав своє прізвисько через невгамовну поведінку – він відлякував залицяльників своїх сестер, затоплював помешкання водою, фарбував собаку на червоно, зривав стоп-кран в потязі і т. д. Його ім’я в італійській мові стало провербіальним, ним називають невгамовних, активних і нестримних дітей. Можливо, саме для таких незвичайних та нестримних дітей і була створена в 1983 році ця книгарня.

Сьогодні дитяча книгарня Джанніно Стоппані цікава насамперед тим, що тут представлені найцікавіші, найдивовижніші книги для дітей не лише з Італії, але з усього світу. Якщо Міжнародний болонський ярмарок дитячої книги – це все ж таки закрита подія для фахівців, яка до того ж триває лише декілька днів в році, то книгарня Джанніно Стоппані відкрита для всіх і постійно.

Найцікавіші видавництва з десятків країн світу мають за честь представити тут свої книги. Увійшовши до книгарні, яка розташувалася в історичному центрі Болоньї, в просторому «Палаццо ре Енцо», збудованому в ХІІІ столітті, відразу потрапляєш в неймовірний світ найцікавіших дитячих книжок! В декількох залах знаходяться сотні книг – від класики до експериментальних видань з обмеженим накладом. Можна годинами переходити від полиці до полиці, гортаючи, читаючи чи просто розглядаючи найкращі дитячі видання з цілого світу.

Книгарня проводить активну освітню роботу з дітьми, тут регулярно відбуваються різноманітні зустрічі, майстер-класи, презентації.

 

Контакти книгарні:
GIANNINO STOPPANI LIBRERIA PER RAGAZZI
via Rizzoli 1-F BOLOGNA
www.gianninostoppanilibreria.net
gstoppani@libero.it

творча майстерня “Аґрафка”

«

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Юлія Поліщук
    18.04.2012 в 5:56 pm

    дякую “Аграфкам” за цікаву , віртуальну для мене,
    подорож:)!

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe