Читомо > Новини > У дорогу з книгою: що і як читати дорослим і дітям в авто

Новини

У дорогу з книгою: що і як читати дорослим і дітям в авто

30.07.2015 0 Автор:

Час, який ви проводите у дорозі з дитиною – неважливо, чи це довга мандрівка, чи щоденний ритуал тривалістю в півгодини можна обернути на захопливий і пізнавальний процес, який, зокрема, сприятиме розвиткові її читацьких навичок. До того ж практикувати їх на реальних об’єктах, які малюк допитливо розглядає за вікном, значно ефективніше. Навіть якщо ваша дитина ще не вміє читати, її все рівно можна заохотити до вправ, що допоможуть її стати майстерним читачем у майбутньому. Пропонуємо добірку таких вправ для дітей різного віку. Більшість із порад підійдуть для власного авто, але є й такі, що до яких можна вдатися й, подорожуючи потягом, автобусом, підземкою чи іншим видом транспорту.

Якщо ви подорожуєте з дітьми

Малюк від 1 до 3 років

Співати їдучи. Ваша дитина обожнює звучання вашого голосу і не зважає на те, вмієте ви співати чи ні. Але якщо ви сором’язливі, то авто найкраще місце для голосних співів. Можна наспівувати добре відомі коротенькі віршики, як-от «Іде кіт через лід. Чорнолапо на обід» Миколи Вінграновського. Можете також пригадати пісеньки зі свого дитинства. Якщо ви співатимете їх знову й знову, ваш малюк вивчить слова і згодом співатиме разом з вами.

Швидко й повільно. Рух автомобіля також може допомогти з вивченням нових слів. Змінюйте звучання свого голосу залежно від того, до яких маневрів вдаєтеся на шляху. Приміром, якщо авто набирає швидкості, починайте промовляти «Швидко-швидко-швидко!» у швидкому темпі. Якщо ж транспорт сповільнюється, можете казати «Повільно, по…ві…ль…но» і робити це якомога повільніше. Якщо дитина вивчить ці слова, починайте вживати інші – «скоріше», «неквапливо», «поворот» тощо.

car 5

Фото: Family Traveller

Очі розбігаються. Краєвид за вікном автівки / автобуса переповнений місцинами й об’єктами, в називанні яких малюк може повправлятися. «Це парк!» – назвіть дитині місцину, повз яку проїжджаєте, додавши пояснення чи пов’язану з ним історію: «Тут ми гуляли минулого тижня і їли морозиво». Або «Це торговий центр, пам’ятаєш ми купували тобі тут чоботи».

Читайте також: Найпопулярніші дитячі телепрограми про книжки й читання

Від 3 до 6 років (дошкільня)

Читання вивісок і дороговказів. Навіть найменші діти зможуть розпізнати вивіски улюблених місць, як-от парк, кав’ярня чи крамниця з іграшками. Під час їзди вказуйте дитині на ті знаки, яких вона не знає. Назвіть зображене й прочитайте написане на вивісці / рекламному щиті. Наприклад: «Поглянь-но. Там пише про розпродаж яблук. Бачиш слово «яблуко»? Затим по літерах прочитайте: «Я-Б-Л-У-К-О – виходить яблуко!».

Полювання на літери. Реєстраційні номери на автомобілях, які проїжджають повз вас, – чудова нагода повчити звуки й літери. Запропонуйте вашій дитині скласти з літер і слів, які вона знає, приміром, її ім’я. Почніть із пошуку першої літери. «Твоє ім’я починається на «І», тому давай знайдемо номер чи знак, де є така буква». Потім переходьте до наступної літери. «Бачиш десь літеру «Р»?» Продовжуйте, поки не зберете все слово.

Навігація в метро. У підземці також знайдеться чимало «тренувального» матеріалу: і на станціях, і в самих вагонах. Навчальні прийоми ті ж, що й випадку з дороговказами й номерними знаками. Плюс виховуватимете уважність чада й поступово навчите його орієнтуватися в системі підземного транспорту.

car

Фото: Temeculagrapevine

У дорогу з книгою. Тримайте в своєму авто кілька дитячих книжок-картинок, щоби мати чим привернути увагу малюка. Дитина може розглядати малюнки й  розповідати власну історію про те, що бачить. Водночас ви можете ставити питання, щоб спонукати її до розповіді. Наприклад: «Чому маленький хлопчик розсердився на свого брата?» Задавайте питання таким чином, щоб малюк порівнював історії. «Тобі сподобалася більша ця книга чи інша? Чому?»

Проїхатися з музикою. Слухання музики – чудовий спосіб провести разом час у машині. Знайдіть радіостанцію, де звучать пісні, що до вподоби вам і вашому малюкові. Слухайте музику й підспівуйте, якщо трек має слова. Якщо ж ні, то просто опишіть мелодію, яка лунає. «Ця мелодія схожа на кукурікання півня. Від таких звуків не можна вранці не прокинутися». Вдайтеся до такого експерименту з різними видами музики – кантрі, рок, джаз, класика тощо.

Старше 6 років (молодший школяр)

Просто поговоріть. Дорога – гарна нагода розслаблено поспілкуватися з вашим чадом, поділитися думками й почуттями одне з одним. Традиційно – вдайтеся до питань, щоб зав’язати розмову. «Чому тобі так сильно подобається зелений колір?» або «Як тобі новий учитель?» Уважно слухайте юного співрозмовника й обов’язково діліться своїми думками. «Сьогодні був насичений день. Я так втомилася, але зробила все задумане».

І знову знаки. Пропонуємо ще один варіант гри з номерами автівок: пошук найбільш цікавих знаків – з рідкісними комбінаціями цифр, з інших країн тощо. Опишіть написане: якого кольору знак, скільки літер-цифр, що ще зображено на ньому? Запитайте, з якої країни можуть бути побачені іноземні знаки. Якщо є можливість, покажіть дитині мапу. Остання, до речі, теж може стати об’єктом вивчення під час подорожі. Приміром, якщо ви проїжджаєте повз дороговказ із назвами населених пунктів, попросіть дитину відшукати їх на карті.

200299936-001

Фото: Noel Hendrickson

Аудіокниги й подкасти. Звісно, найкраще ввімкнути записи в салоні авто й слухати гуртом всією родиною. Але якщо такої можливості немає, можна скористатися мобільним гаджетом і навушниками, тим паче, що юні представники Z-покоління не тямлять життя без девайсів.

Після прослухування – традиційно питання про те, що запам’яталося / сподобалося / вразило і чому.

До речі, якщо не знаєте, де і які аудіокнижки шукати, то пропонуємо, приміром, безкоштовно завантажити «Третій сніг Івана Андрусяка». А щодо подкастів, то шукайте випуски «Живих читань» – розповідей про життя знаменитих дітей, які минулого сезону щонеділі виходили на радіо «Аристократи».

Читайте також: Нам треба поговорити: 7 антимілітаристських книжок для дітей

Якщо подорожуєте самі

Погодьтеся, довга дорога – часто чи не єдина нагода нарешті поринути в читання давно відкладеної книги. Але як щодо впливу такого читання на здоров’я? Як пояснює Майкл Стюарт (Michael G. Stewart), завідувач ЛОР-відділення Пресвітеріанської лікарні Нью-Йорка та медичного коледжу Вейла Корнелла, «читання в автівці насправді не шкодить здоров’ю, але іноді людям може ставати зле під час читання в дорозі». За його словами, може виникати запаморочення, оскільки те, що бачать очі не збігається з тим, що відчуває тіло.

car

 Фото: Flickr

До центру рівноваги тіла надходить три види інформації – візуальна, про відчуття положення тіла (пропріоцепція), та інформація з внутрішнього вуха про рух і прискорення. «Коли порушується синхронізація цих даних, людина відчуває запаморочення», – зазначає Стюарт. Річ у тім, що в дорозі очі читача зафіксовані на об’єктові, який не рухається, водночас тіло і внутрішнє вухо рух сприймають, тому дехто може відчувати запаморочення.

«Щоб цьому запобігти, варто регулярно відривати погляд від тексту. Таким чином очі сприйматимуть рух. Але навіть у такому разі, фокусування на книзі під час того, як ваше тіло відчуває рух, може спричиняти короткочасні запаморочення», – зазначає науковець. Він також додає: «Якщо читання в транспорті не впливає на ваше самопочуття, то спокійно продовжуйте читати, якщо ж ні, то краще уникнути цього або читати протягом коротких проміжків часу, намагаючись максимально зосереджувати погляд на русі».

earphone

Фото: Flickr

Альтернативним варіантом читання друкованої книги може стати їх прослуховування в аудіоформаті. Приміром, ви можете безкоштовно завантажити «Ворошиловград» Жадана, начитаний самим автором. Більше аудіокниг українською, які варто придбати й прослухати, можна знайти тут.

Прослуховування подкастів – ще один спосіб провести час у дорозі з користю. Завантажити їх пропонують на вже згаданих «Аристократах» і «Громадському радіо». Детальніший перелік подкастів, який зацікавить вас форматом, дивіться тут.

Для тих, хто хоче повчитися, також знайдуться пропозиції в аудіоформаті. До прикладу, для вивчення англійської дуже вартісними є аудіоуроки від BBC Learning English.

Ще одна перевага аудіокниг і подкастів у тому, що насолоджуватися ними можуть не тільки пасажири, але й водії, не втрачаючи при цьому пильності на дорозі. Хоча бувають і такі сміливці, які прямо за кермом беруться за паперову книгу. Так у травні цього року англійська поліція зафіксувала на камеру, як водій вантажівки читав книгу, їдучи автомагістраллю. «Водієві-читачу» правоохоронці виписали штраф за небезпечне водіння.

.

За матеріалами: PBC ParentsThe New York Times  та BBC

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe