Читомо > Новини > Українські видавці про роялті та нестабільний курс валют

Новини

Українські видавці про роялті та нестабільний курс валют

15.01.2015 0 Автор:

Читомо поцікавилося в українських видавців, які активно працюють з міжнародним ринком, про ситуацію з купівлею-продажем авторських прав з огляду на інфляцію. Ми ставили два запитання: чи вплинула нестабільність курсу валют на вашу співпрацю з іноземними партнерами та який розвиток ситуації прогнозуєте. 

shejkoМикола Шейко, директор «Видавництва Старого Лева»

Передовсім зменшилася кількість запланованих перекладних книжок. По-друге, при укладанні угоди з іноземним партнером необхідно узгоджувати орієнтовні наклад-ціну – а це майже неможливий процес в нинішніх умовах. Але і ми, і партнери, з якими ми співпрацюємо, шукаємо варіанти виходу з ситуації. Хтось іде нам назустріч, хтось відмовляє… Думаю, якісь можливі схеми співпраці вималюються, коли стане остаточно зрозумілою податкова політика держави щодо вітчизняного книжкового ринку і правил гри на ньому.

 


martynovАнтон Мартинов, директор видавництва «Наш Формат»

Роялті зросли щонайменше вдвічі, а то й більше, бо валюту не завжди вдається купити за офіційним курсом. Однак на собівартість книжки більше вплинуло подорожчання паперу і фарби, що складає від 30 до 60 % від собівартості книги, залежно від видання, тоді як роялті – від 10 до 20 %. Відтоді як піднявся курс, книжку стало видавати, звісно, не вдвічі дорожче, але у півтора рази точно, враховуючи і роялті, і папір, і фарби. На жаль, прогнози не надто оптимістичні, адже для звичайного покупця вартість книжки зростатиме. При цьому купівельна спроможність людей зменшуватиметься, бо зарплати так швидко не зростуть, як нам хочеться. Цей рік і, можливо, наступний будуть складними для книговидавничої галузі. Як, загалом, і для будь-якої галузі, особливо, якщо вона підв’язана під імпортозалежний товар.

.

klymchukМикола Климчук, головний редактор видавництва «Лаурус»

Тепер тричі подумаєш, перш ніж втягуватися в перекладні проекти. Вартість прав у гривневому еквіваленті здорожчала, відповідно дорожчає книжка. Все залежатиме від ходу реформ, зміни податкового режиму і подібних речей.

Війна на сході теж не полегшує життя. У важкі часи людям не до книжок. Хорошого не чекаю: кількість видань, тиражі, і навіть число активних видавців зменшиться.

 

 

 

dana_pavlychkoДана Павличко, директор видавництва «Основи»

Курс дуже негативно вплинув на купівлю іноземних прав у валюті. Враховуючи те, що гривня знецінилась удвічі, то і права в USD та EURO стали в два рази дорожчі. Але ринок має тенденцію підлаштовуватись під зміни, саме тому видавці звикнуть до нового курсу протягом наступних декількох місяців. Єдина цьому перешкода – дефолт і ще більше падіння вітчизняної валюти. Наступні місяці стануть вирішальними для України і ми побачимо чи ми рухаємось в бік реформ та стабілізації гривні або в бік колапсу. Так чи інакше, я тримаю на паузі співпрацю з іноземцями.

.

antonenko_anettaАнетта Антоненко, директор «Видавництва Анетти Антоненко»

Який вплив може бути? Звичайний. Купуєш права – купуєш валюту. Тепер по курсу комерційному і це дорого. Або використовуєш власну валюту на рахунку – тоді впливу ніякого курсу. А продажів у мене не було останніх 6 місяців, й тому на мене це не вплинуло. Хоча умова НБУ про продаж 75 % всіх валютних надходжень є нахабною політикою. Ця валюта є власністю видавця, і чому банк мені має вказувати, як і коли я її маю продавати?!? Ситуація буде розвиватись так само, як і курс долара. На що вистачить коштів, те й буде купуватись і видаватись. Усі ці питання можна прагматично обумовити з партнерами.

 

.

krasovytskyiОлександр Красовицький, директор видавництва «Фоліо»

Від багатьох потенційних малорентабельних і некомерційних проектів ми вимушені відмовитися.

Чи зостануться рентабельними більш «розкручені» автори під час придбання прав за кордоном, буде зрозуміло, коли гривня стабілізується.

 

.

.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe